Vetämätön olo, huippaa, oksettaa, päähän sattuu ja ehkä vatsaankin. Krapulahan se vaivaa. Mutta entäs jos ei ole juonut alkoholia? Mistä ihmeestä johtuu darra ilman juomista?

Univaje on yksinkertaisin selitys. Silloinkin, kun on ollut humputtelemassa, mutta nautittu alkoholimäärä on jäänyt hyvin vähäiseksi tai olemattomaksi, saattaa aamulla herätä krapulaisena. Se johtuu tietysti univajeesta.

Univajeen aikaansaama ”krapula” voi piinata arkisinkin, ilman mitään viihteellä käymisiä. Monet ihmiset ovat hyvin herkkiä univajeelle, ja liian vähäinen nukkuminen voi saada olosta tosi huonon. Paleltaa, väsyttää, päätä särkee, hajut kuvottavat ja olo on vetämätön ja ellottava. Tämän oppii yleensä aika nopeasti, ja yrittää nukkua niin paljon kuin voi. Harmillisesti kyseessä ei ole tahdon asia, vaan lapset, huolet tai vaikka kivut voivat valvottaa.

Mutta myös muut syyt kuin se alkoholi ja väsymys voivat aiheuttaa ”krapulaa”.

Esimerkiksi nämä:

Migreeni

Migreenin pahimman vaiheen jälkeen voi seurata tila, jossa päänsärky on lievempää ja keskittyminen vaikeaa. Pyörrytyksen tunne ja huono olo voi jatkua useamman päivän. Keskustele oireistasi ja niiden hoidosta lääkärisi kanssa.

Lääkkeet

Unilääkkeet ja voimakkaat kipulääkkeet voivat aiheuttaa tokkuraista ja huonoa oloa käytön sivuvaikutuksina ja esimerkisi käyttöä seuraavana aamuna. Myös antihistamiinit väsyttävät yleisesti. Lääkepaketissa tulee mukana infolappu, jossa kerrotaan mahdollisista sivuvaikutuksista. Keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehdoista, jos lääkitys aiheuttaa sinulle huonoa oloa.


Ylin kuva Maddi Bazzocco.

Verensokerin lasku

Myös terveillä ihmisillä verensokerin lasku voi aiheuttaa huonoa oloa. Jos olet pitkään syömättä ja teet vaikka treeninkin nälkäisenä, saattaa tästä seurata kylmää hikeä, huimausta, vapinaa ja pahoinvointia. Oireet voivat jatkua vielä syömisen jälkeenkin. Pidä huolta siitä, että syöt säännöllisemmin, mikäli pitkät ruokailuvälit aiheuttavat sinulle epämukavia oireita.

Allergiat

Esimerkiksi heinänuha, tuoksuyliherkkyys, pölyallergia tai homeelle altistuminen voivat johtaa huonoon oloon, uupumuksen tunteeseen, pahoinvointiin ja ikäviin tuntemuksiin limakalvoilla. Pyri välttämään ärsytyksen aiheuttajaa.

Ruoka

Erilaiset ruoka-aineet voivat aiheuttaa epämiellyttävää oloa, vatsaoireita ja väsymystä. Tarkkaile ruokavaliotasi niin opit huomaamaan, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat sinulle oireita.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Krapulainen olo vaikka et ole juonut? Tästä se johtuu!”

  • Vetämätön Olo | Urheilu-Uutiset sanoo:

    […] Tästä johtuu krapula vaikka et ole juonut | Huono Äiti – Vetämätön olo, huippaa, oksettaa, päähän sattuu ja ehkä vatsaankin. Krapulahan se vaivaa. Mutta entäs jos ei ole juonut alkoholia? Mistä ihmeestä johtuu darra ilman juomista? […]