Tekniset materiaalit ovat lastenvaatteissa erityisen käteviä. Kuka muu viettää yhtä paljon aikaa lätäköissä, lumihangessa ja sohjossa? Myös kosteudelta suojaavaa kenkää täytyy huoltaa.

Pihoilta on tänäänkin odotettavissa kotiin melko märkiä ja rapaisia lapsia. Jos kengät on suojattu GORE-TEX® -kalvolla, lapsen jalat ovat sentään todennäköisesti kuivat ja lämpimät.

Mikä se urheilu- ja ulkovaatteista tuttu GORE-TEX® oikein on? Itse asiassa ohut, 100% vedenpitävä kalvo, joka sijaitsee kengän rakenteiden välissä. Se kestää sekä hyvin alhaisia että korkeita lämpötiloja muuttumattomana ja onkin loistovalinta oikukkaaseen Suomen säähän. Sisään rakennettu kalvo ei kuitenkaan suojaa kengän ulkopintaa, joka kastuu ihan normaalisti. Niinpä ”kosteudenkestävä” kenkäkin tulisi suojata ulkopuolelta sille tarkoitetulla kyllästesuihkeella.

20161117_173432

Kenkä täytyy myös kuivattaa, ettei kosteus jää muhimaan ja aiheuta pahimmassa tapauksessa jopa kengän rakenteiden homehtumista. Pohjalliset kannattaa poistaa yöksi ja jalkineita kuivattaa esimerkiksi lattialämmityksen päällä nurinpäin. Myös kenkien kuivauskaapit ovat toki tarkoitukseen käteviä. Kenkä kuivuu muutenkin ilmavassa paikassa, mutta hiukan hitaammin.

20161117_173257

Tosi rapaiset kengät kannattaa tietysti myös puhdistaa. Pesukoneeseenkin ne voi laittaa, mutta kenkä kuivuu sitten todella kauan. Paras tapa putsata kosteutta kestävä talvikenkä on pyyhkiä tai pestä se kädenlämpöiseen veteen ja mietoon pesuaineeseen kastetulla pehmeällä harjalla.

GORE-TEX® haihduttaa myös jalasta lähtevää kosteutta eli höyryä varrensuun sekä hengittävän kalvonsa kautta. Lapset tuppaavat tönöttämään polviaan myöten hangessa vaikkapa tuijottelemassa talitinttejä, ja laadukkaissa lastenjalkineissa GORE-TEX® kalvo ylettyykin lähes kenkien yläreunaan saakka. Parhaiten pienet jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä, kun käyttää lisäksi teknisiä sekoitesukkia (vaikka villan ja polyamidin sekoitetta), jotka toimivat samalla logiikalla. Tarpeeksi ilmava ja hengittävä kenkä ylläpitää myös lämpöä tehokkaasti, liian pieni ja aivan varpaissa kiinni oleva kenkä tuntuu kylmältä nopeasti. Lämmin ilmahan se meitä lämmittää, myös vaatteiden sisällä. Lämpimiin ilmakerroksiin perustuu myös kerrospukeutuminen.

20161117_174021

Talvikengästä ei voi päätellä ulkokuoren perusteella sen lämmittävyyttä. Karvaisinkaan kenkä ei välttämättä pidä lämpöä yhtä hyvin kuin oikeista materiaaleista valmistettu popo. Kenkiä on myös melko haastavaa ostaa ilman niiden käyttäjää, koska oikean kokoinenkin kenkä voi olla väärän mallinen, esimerkiksi leveyssuunnasta aivan liian tiukka. Uudella kengällä olisi hyvä köpötellä hetken aikaa kaupassa, jotta selviää, miten se jalkaan istuu. Sukka-, käynti- ja kasvuvaraa saa olla ihan reilusti, siis jopa 1,5-2 cm, varsinkin kovassa kasvusiässä olevan lapsen kengissä.

Terveet jalat ja lapset kasvavat lämpimissä ja kuivissa, juuri omaan jalkaan sopivissa kengissä.

Jos teillä arvostetaan kuivia jalkoja, tykkää Facebookissa tai kommentoi tähän, niin me arvomme kaikkien osallistujien kesken yhdet Viking GORE-TEX® -kengät. Mitkä kengät sinä valitsisit täältä?

Tämä on Huonon Äidin ja Viking Jalkineiden kaupallinen yhteistyö. Huono Äiti ehdotti yhteistyötä Vikingille, koska Vikingin kengät eivät olleet koskaan hajonneet kankaasta eivätkä päästäneet vettä läpi lapsen sukkaan kovassakaan kulutuksessa. Kenkäkumppanivalinta on siis mitä suurimmassa määrin kokemuspohjainen.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 42 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

42 vastausta artikkeliin “Hyvät kengät pitävät pienet jalat kuivana”

  • Taika sanoo:

    Tarve olis niin monelle kenkäparille, ettei kyllä näin yhtäkkiä osaa yhtä valita. Meiltä kun löytyy 12 ,11, 6 ja 2 vuotiaat poikalapset jotka mielellään rymyää ulkona, säällä kuin säällä…