Kuukautiset on naisen biologiaa. Kuukautiset ovat elinvoimaa ja ilman kuukautisia ei syntyisi uutta elämää. Hyvää Kansainväistä  kuukautispäivää!

Kuukautisiin liittyy yhä verhotun salaisuuden tunnetta, vaikka me kuinka täällä länsimaista elämää elämme. Äitien ja isien on vaikeaa puhua tyttärille kuukautista, hygieniatuotteet pidetään visusti piilossa kylppärissä muiden katseilta ( vaikka esim. vessapaperia ei tule mieleenkään piilotella ). Jos naisen tunnetusti tilava käsilaukku kaatuu keskilattialle, sieltä ihan ensin kaapaistaan piiloon kuukautisia varten pidetty tarvikkeisto. Tällaisia me olemme.

Poikien maailmaan tulee jo koulussa tyttöjen mielenliikkeiden arvioiminen joko sillä perusteella, että tytöllä on menkat ja tyttö menkkaragee tai menkat ovat tulossa ja tyttö on siksi vaikea. Olen kuullut myös ihan älyllisenä pidetyn miesjohtajan sanovan lauseen: ”naistyöntekijöitä pitää todella välttää, jos niitä on monta, aina on jollain menkat tulossa tai menossa ja ne on ihan sekopäitä.”

Kuukautisiin liittyvät asenteet ovat monella tavalla kivikautisia, vaikka kuukautisille ei kerta kaikkiaan mahda mitään, jos elämän halutaan jatkuvan. Veri liittyy elämään, siinä ei pitäisi olla mitään noloa. Silti meillä on kulttuurisia uskomuksia, joissa nainen ei saa mennä keittiöön kuukautisten aikana puhumattakaan seksistä kuukautisten aikana. OMG sentään!

Kuukautisista eroon pääseminen on uuden ajan muoti-ilmiö ja se hoituu niin, että nainen siirtää hormonivalmisteilla kiertoa niin, että kuukautiset vähenevät tai loppuvat kokonaan. Saman ilmiön voi saada aikaan hormonikierukalla. Koska Huono Äiti ei ole lääkäri, en voi väittää lääketieteellistä perustetta sille, miksi kuukautisista ei voisi hankkiutua eroon. Se ei vain sovi maalaisjärkeeni, koska kuukautisilla on tarkoitus naisen elämässä.

Kuukautishygienian puute on monessa maassa erittäin vakava asia. Lunetten blogi kertoo, että Unescon mukaan joka kymmenes murrosikäinen tyttö on poissa koulusta kuukautisten takia tai lopettaa koulun.  48% tytöistä Iranissa, 10% Intiassa ja 7% Afganistanissa uskovat, että kuukautiset ovat sairaus.

Intian maaseudulla monet naiset ja tytöt käyttävät kuukautissuojina likaisia materiaaleja kuten vanhoja riepuja, kuorta, kuivia lehtiä, ruohoa, tuhkaa, hiekkaa tai sanomalehtiä, koska heillä ei ole mahdollisuutta hankkia kohtuuhintaisia, turvallisia kuukautissuojia. Nairobin Mukurussa monet tytöt iältään 10-19 ovat kertoneet harrastavansa seksiä vanhempien miesten kanssa rahasta, jotta voivat ostaa perustuotteita, kuten siteitä. Ei ole tavatonta, että nainen joutuu asumaan navetassa kuukautisten aikana.

Kuukautisista on olemassa jos jonkinlaisia mielikuvia, joista yleisin on kuukautiset on jonkinlainen huonojen päivien synonyymi. Ihan kuin kuukautiset tekisivät naisesta jollakin tavalla sekundan muutamaksi päiväksi ja ainakin vähintään puolihullun hormonihirviön välipäiviksi. Täten Huono Äiti julistaa Kansainvälisen kuukautispäivän kunniaksi kuukautiset hyviksi päiviksi! Se on meistä jokaisesta kiinni, millaiset asenteet ja perinteet opetamme lapsillemme, tytöille ja pojille naisen biologiasta. Ei sen vähempää eikä enempää!

Tämän artikkelin yhteistyökumppani on Lunette, Kansainvälisen kuukautispäivän Suomen virallinen yhteistyökumppani. Tietoa Lunetten kuukautiskupista löydät täältä sekä Lunetten blogiin pääset tästä! Kansainvälisestä kuukautispäivästä lisätietoa täältä!

 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia