Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”’Eroviha muuttui ystävyydeksi’ luki viikonlopun iltapäivälehden kannessa. Totta. Juuri näin on käynyt itsellekin. Erosta aikaa kahdeksan vuotta. Kahdeksan vuotta lastemme elämää. Emme todellakaan menneet naimisiin erotaksemme, mutta niin vain kävi. Kun päätimme erota, oli se ehkä surullisin päivä ikinä.

Mitä se eroviha on ja mistä se johtuu? Pettymystä, surua, vihaa. Et voi enää vaikuttaa toisen ihmisen päätöksiin. Ristiriitoja esim kasvatuksessa, rahankäytössä. Näitä tilanteita löytyy varmasti ydinperheessäkin, mutta eron jälkeen kaikki korostuu.

Itse kuulun niihin onnekkaisiin, jotka tänä päivänä voivat soittaa/viestittää hyvässä hengessä eksälle. On auteltu puolin ja toisin muissakin kuin lapsiin liittyvissä asioissa. Voidaan kahvitella samassa kahvipöydässä ja siihen pöytään mahtuvat myös uudet puolisot. Toki siihen tarvittiin aikaa, ymmärrystä, hyväksyntää ja kunnioitusta. Kykyä tulla puolitiehen vastaan. Joskus jopa luovuttaa. Antaa olla ja olla ihan hiljaa. Toisaalta myös kykyä antaa/pyytää anteeksi ja kiittää.

Mitä paremmin ero on käsitelty, sitä vähemmän on tarvetta purkaa eroraivoa toiseen. Tiedän eronneita, jotka vuosi toisensa jälkeen joka tapaamisella sättivät ja piikittelevät toisia. Lähetetään ilkeitä viestejä, moititaan, kyseenalaistetaan. En tiedä tuleeko niistä käytetyistä sanoista itselle hyvä mieli. Tuntuuko, että sainpas sanottua. Saako hyvän mielen? Harmillista on, että negatiivisella käytöksellä saa harvoin mitään positiivista aikaan. Tuskin syntyy mielekästä yhteydenpitoa tai rakentavaa keskustelua. Mutta eksän kanssa voitanee nostaa maljat, heittää ylävitoset tai pistää kopot. Aikoinaan tällaista päivää ei olisi uskonut tulevan. Että eroviha todellakin muuttuu jonain päivänä ystävyydeksi.”

Nimim. Ex-puoliso

Artikkelikuva Eye for Ebony.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Exästä voi tulla vielä ystäväkin”

 • Olis edes puhevälit sanoo:

  Minä olen perheenrikkoja, huora ja narsisti kun jätin hyvän miehen ilman syytä…
  No kynnysmattona ja piikana oloa riitti 20v.
  Exä on kieltänyt ottamasta yhteyttä häneen. Lapset eivät saa puhua minusta, yhteisiä juhliä ei pidetä … Onneksi nuorinkin lapsi on kohta täysi ikäinen.
  Exän katkeruus on käsittämätöntä vielä 6v eron jälkeen… Itse toivoisin hänelle kaikkea hyvää, uuden parisuhteen ja miksei jonkinlaista ystävyyttä minun, lasten äidin kanssa mutta se ei ole mahdollista

 • anonyymi sanoo:

  Tilanne on silloin toinen, kun kummallakin on uudet puolisot.