Sureva tai mielialahäiriöistä kärsivä saa usein kuulla tsemppaavia kommentteja. Monet näistä kommenteista ovat sellaisia, joista on pikemminkin haittaa kuin hyötyä.

Hyvää tarkoittavat kommentit voivat tuntua toisesta pahalta ja syyllistäviltä. Raskaassa elämäntilanteessa ne voivat satuttaa paljon ja jäädä mieleen pyörimään pitkäksi aikaa.

Älä sano näitä asioita, jos haluat olla toisen tukena:

– Nauti nyt kun saat olla kotona kaikki päivät

Sureva tai sairastunut tekisi mieluummin töitä ja eläisi normaalia elämää jos vain pystyisi.

– Mitä syytä sinulla muka on olla masentunut?

Osa masennuksista johtuu kuormittavista elämänkokemuksista, jotka näkyvät muillekin. Monet eivät. Et voi tietää, mitä toisen elämässä on tapahtunut ja milloin. Jos ihminen on masentunut, siihen on syy.

– Se on masennuksesi kun puhuu

Masentunut voi olla toivoton ja nähdä asiat turhan negatiivisessa valossa. Siitä huolimatta hänellä on tunteet ja hänellä on oikeus niihin.

– Sinullahan on asiat hyvin

Ihminen voi masentua vaikka asiat olisivat ulkoisesti hyvin. Sairaudesta tuntee syyllisyyttä ilmankin että muut syyllistävät.

– Älä hölmöile!

Varsinkin ahdistuneita, pelokkaita ja harhaluuloisia ihmisiä kannustetaan ryhdistäytymään ja lopettamaan hölmöily. Kyseessä on sairaus, ei mikään oikku jonka voi lopettaa käskystä.

– Etkö poistu kotoasti koska et pysty vai koska et halua?

Masentunut, ahdistunut tai peloista kärsivä voi olla kotinsa vanki. Kyllä hän lähtisi ulos elämään normaalia elämää jos pystyisi.

– Luulin että olisit jo yli siitä!

Ulkopuoliset eivät monesti ymmärrä kuinka kauan sureminen kestää. Koska siitä ei oikein sovi puhua, ihmisten ajatellaan olevan yli läheisen kuolemasta tai erosta muutamassa viikossa. Masentuneella taas on hyviä ja huonoja päiviä, ja toipuminen voi kestää todella pitkään. Monista elämän koettelemuksista ei koskaan pääse kokonaan yli. Siksi niistä pitää saada puhua vaikka aikaa olisikin kulunut.

 

– Olet liian kaunis/ rikas/ onnekas masentuneeksi

Masennus ei katso ulkoisia olosuhteita. Kuka tahansa voi sairastua.

– Älä ole tuollainen draamakuningatar

Sureva, masentunut tai ahdistunut saattaa reagoida vahvasti asioihin, jotka ovat muiden silmissä pikkujuttuja. Mutta pienikin vastoinkäyminen voi oikeasti tuntua ylitsepääsemättömältä, eikä kyseessä ole turha draamailu.

– Et vaikuta masentuneelta/ bipolaariselta/ syömishäiriöiseltä

Sairaus ei välttämättä näy ulospäin millään tavalla. Se ei tarkoita sitä, että sitä ei olisi olemassa. Kukaan ei sano olevansa sairas huvin vuoksi.

– Lopeta itsesäälissä kieriskely!

Sairastunut tai sureva voi oikeasti huonosti. Jos hän voisi tuntea toisin, hän tekisi sen.

– Kerro jotain hyviä uutisia!

Joka päivässä ei ole jotain hyvää, jos suree kovasti tai on sairas. Anna kärsivän puhua negatiivisista tunteistaan sen sijaan että pakotat hänet löytämään jotain positiivista kaikesta. Sen aika tulee vielä, mutta ehkä se ei ole tänään eikä tässä kuussa.

– Kaipaan sitä millainen olit ennen

Ehkä sekin tilanne oli huono. Masentunut saattoi olla hilpeä siksi että hän pakeni tunteitaan alkoholiin tai tehokas siksi että hän hukutti itsensä töihin. Jos taas kaikki oli hyvin, kärsivä kaipaa sitä aikaa itsekin eikä muistuttaminen auta mitään.

– Haluat vain huomiota!

Sureva ja sairas ihminen saa yleensä aika vähän huomiota, sillä kärsivä jätetään helposti yksin. Sairastuminen ei ole huomionhakua, ja sairaudesta tai surusta avoimesti puhuminen on kaikkien etu.

Mitä sitten sanoa?

– Olen tukenasi

– Haluan auttaa

– Voit aina soittaa tai pyytää apua

– Jos haluat puhua, minä kuuntelen

– Tarvitsetko jotakin?

– Haluatko että tulen mukaasi?

– En tiedä miltä sinusta tuntuu mutta uskon että sinulla on rankkaa

– En jätä sinua yksin

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Älä sano näitä lauseita jos haluat auttaa”

  • Entinen laiska sanoo:

    Tuttuja lauseita entisestä elämästä. Näitä sain kuulla ex mieheltä vuosia. Jos vihjaisin masennukseen tai väsymykseen niin vastaus oli tyyliin…on sitä ennenkin jaksettu lapsia hoitaa. Meillä on kuitenkin juokseva vesi ja pesukoneet sun muut.

    No vihdoin sain repäistyä itseni irti yli 20v suhteesta ja nyt lähes 10v erosta, alkaa uskoa itseensä ja sallia myös ”laiskuuden”