Älä elä lapsesi elämää | Huono Äiti

Huonon Äidin hyvä yhteisö

Älä elä lapsesi elämää

Lapsen pitäisi saada tehdä oma virheensä. Ylisuorittava vanhempi elää lapsena elämää ja lapsensa kautta. Tässä ylisuorittajan tunnusmerkit:

 

1. Kiellät ja hoet varo, varo, varo!

Ylisuorittava vanhempi ei anna lapsen oppia pikku haavereiden ja kompastusten kautta. Ylisuorittava vanhempi varoittaa ja rajoittaa minkä kieltämiseltään ehtii.

2. Yhdestä huonosta arvosanasta seuraa hysteria

Joillekin vanhemmille yksi huono koenumero on suora merkki siitä, että lapsi putoaa suoraan yhteiskunnan ulkopuolelle. Hysterisoinnin sijaan vanhemman kannattaisi arvostaa lapsen kovaa, jokapäiväistä koulutyötä ja siitä suoriutumista ylipäänsä.

3. On vaikea sano ei

Ylisuorittavat vanhemmat eivät pysty sanomaan lapselleen ei. Jos lapsi ronkeloi ruokapöydässä, hänen annetaan ronkeloida ja niin edelleen. On asioista, joita lapsen vain pitää tehdä, tykkäsi lapsi tehdä asiaa tai ei. Ruokailu on yksi näistä asioista – eli silloin syödään kun on ruoka-aika ja just sitä muonaa kun vanhempi tarjoaa. Piste tähän kohtaan.

4. Oletko lapsesi lakeija?

Kannat lapsen laukut, kuljetat koko ajan ees taas, kokkaat, pyykkäät ja imuroit lapsen huoneen. Kun lapsi on oikean ikäinen, lapselta pitää vaatia omatoimisuutta.

5. Tarjoatko koko ajan näkemyksiäsi?

Ennen kuin lapsi on ehtinyt sanoa lauseensa loppuun, sinulla on jo näkemys ja vastaus asioiden hoitamisesta. Kuuntele, älä hössötä.

6. Annat lapsen luovuttaa helposti

Huonot arvosanat ovat jonkun muun vika ja harrastuksia vaihdetaan kuin sukkia heti, kun ensimmäinen tylsistyminen tulee. Opeta lapselle, että sitoutuminen on arvokasta kuin myös se aika ja raha, jonka sinä vanhempana olet pistänyt harrastukseen. Sitoutumista pitää kunnioittaa eikä lopettaa heti kun ensimmäinen vastoinkäyminen osuu kohdalle.

7. Vertailet lastasi muihin

Lapset eivät ole ravihevosia eivätkä jatkuvassa kisassa toisiaan vastaan. Pidä mielessä, että vanhemmilla on tapana liioitella oman Anteronsa saavutuksista, ei ole mitään järkeä vertailla lastasi muihin.

8. Lapsellasi ei ole leikkiaikaa

Koska haluat antaa lapsellesi kaikki mahdollisuudet ja virikkeet, aikataulutat hänen elämänsä niin, ettei lapselle jää aikaa leikkiin.

Jos lapsi oppii ulkopuolelta ohjautuvaksi marionetiksi, hänen ei ole ihan helppo tottua karuun aikuiselämään. Semmosta. Kiitos juttuideasta Essential Kids.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Älä elä lapsesi elämää”

  • Leena sanoo:

    Lapset ovat nykyään vanhempien projekteja. Projektihan täytyy työstää alusta loppuun itse. Projekti ei toteudu itsestään, näin lapsikaan ei voi itse elää omaa elämäänsä ja oppia.

  • Henni sanoo:

    Mites nää vanhemmat jotka ostaa ne kaikki kalliimmat esim converset ja sitten itketään kun rahat ei riitä???