Aah, lasten pukeminen! Joka vanhemman lempipuuhaa. Kauas on tultu oman lapsuuden nukkeleikeistä, jolloin vastaanpanemattoman muovivauvan sai suittua söpöksi. Totuus on vaihtelevasti ratakiskoa ja mustekalaa muistuttava lapsi, kiljuntaa, hikeä ja kyyneleitä – tai aikamoinen sekamelska, jos kakrun antaa pukea itse.

Mikä siinä onkin, että jokainen lapsi vastustelee pukemista, mutta pukeutuminen on hauska leikki. Minä itte -huudot kaikuvat lastenhuoneissa ja eteisissä. Osaa itte!

Mikäpä siinä, pue itse. On tässä tarpeeksi jo ujutettukin sätkivää koipea sukkahousun lahkeeseen, etsitty kadonnutta kaula-aukkoa ja siirrelty sormia omille paikoilleen hanskojen sisällä. Sinä itte, anna mennä!

Se vaan, että lasten omaehtoinen pukeutuminen ei useinkaan ole kovin salonkikelpoista tai säänkestävää. Ovatko seuraavat pukeutumistyylit tuttuja teillä?

Prinsessa ja prinssi. Aito prinsessa ei luovu prinsessamekostaan ikinä. Pieni kuninkaallinen yhdistää tanssiaismekkonsa tarvittaessa vaikka pipoon ja toppahousuihin. (Piposta tosin tapellaan lakeijan kanssa aika kauan, sillä Ei sitä saa päähän kun päässä on jo kruunu ootko tyhmä?!)

Prinssi saapuu puolustamaan kaikkia suojelua kaipaavia ja kaipaamattomia viitanliepeet hulmuten, kilpi kolisten ja miekalla huitoen. Lakeijan tehtäväksi jää katsoa että viitta ei 1. Ole äää-äää-äää inhasti rutussa toppahaalarin sisällä, 2. Jää mihinkään kiinni ja kurista urheata prinssiä. (Erityismuoto on herneprinsessa tai -prinssi, joka ei halua että mikään puristaa, kinnaa tai kutittaa. Käyttämällä turvallisesti valmistettuja vaatteita voi välttää ainakin osan pikku kuninkaallisen ihoärsytyksestä.)

Supersankari. Kotona seikkailee lepakkomies tai ihmenainen tai kombo useammasta pahuutta vastaan taistelevasta hahmosta. Vanhemmat ovat sitä mieltä, että naamio ja naamiaisasu eivät käy ihan joka tilanteeseen, mutta pieni supersankari tietää, että pahuus ei totta vieköön nuku koskaan! Maailmanpelastushommiin voi joutua vaikka keskellä kauppareissua. Lohduttaudutaan sillä, että ei lapsella enää rippijuhlissaan ole naamiota ja trikooasua yllään. Ehkä.

Saapasjalkakissa. Tämä seikkailija on niin rakastunut uusiin kumisaappaisiinsa, että ei halua riisua niitä sisälläkään. Ei sisällä, eikä yöksi. Ei kylässä, ei mummon synttäreillä. Ei hyvällä, ei pahalla, ei vaikka jo naapuritkin pökräisivät jalkahien lemuun.

Liisa Ihmemaassa. Lapset hörppivät koko ajan salaa siitä pullosta, josta juomalla kasvaa yhtäkkiä isoksi. Mutta lempipaita tai suosikkihousut eivät kasva. Se ei ole mikään syy olla käyttämättä niitä! Pyykkikorista tai jopa roskakorista kaivetaan se suosikkivaate, mitä ilman ei voi olla. Napa vilkkuu ja nilkat näkyy, mutta kun tämä on paras vaate mitä koskaan on tehty! Vanhempi kuulee itsensä selittävän päiväkodissa ja kylässä, että ollaan me uusiakin ostettu mutta kun…

Peter Pan. Silloin kun pitää lentää ja seikkailla merirosvolaivoilla, ei voi käyttää farkkuja ja neuletta, ei vaan voi. Soveltuvia asuja ovat sukkahousut, jumppapuvut, trikoot ja uimapuvut. Säästä riippumatta. Häveliäisyydestä välittämättä. Äärimuodossaan pikku Peter Pan ei pue lainkaan! Turhaan yrität jahdata housut ja paita kädessäsi, sinä vanha Koukku hölmöine aikuisten maailman sääntöinesi!

Peppi ja Eemeli. Puetaan päälle sitä mitä halutaan! Kaikki on vinksin vonksin, tai ainakin heikun keikun, napit varsinkin! Kaikkia ihanimpia värejä yhtä aikaa päälle! Sukat ovat eri paria ja paita väärinpäin, tai paitaa ei ole ollenkaan kun tuli leikkeihin kiire. Siellä on tahra ja tuolla on reikä, miten ne nyt viidessä minuutissa ehtivätkin tulla? No leipoessa ja askarrellessa ja juuri silloin kun silmä välttää. Mutta itse on puettu, ja vaikka asu ei ehkä ole se tyylikkäin, ainakin se on omannäköinen ja mukava, sekä lapsi iloinen. Minä osasin. Ihan itte!

Koska meissä vanhemmissakin on pikkuisen supersankaria jäljellä piilossa aikuisvaatteiden alla, haluamme tietysti pukea lapsemme sellaisiin vaatteisiin, jotka valmistetaan vastuullisesti työntekijöitä ja luontoa riistämättä. Martinexin Peppi ja Eemeli -malliston vaatteet valmistetaan turvallisesti ja eettisesti, kuten firman muutkin tuotteet.

Martinexilla tehdään jatkuvasti koko tuotannon kattavia laatu- ja turvallisuustestejä, ja lastenvaatteet testataan erityisen tarkasti. Kaikki Peppi, Eemeli, Muumi ja Kunnas -merkkien puuvilla on GOTS -sertifioitua.

Global Organic Textile Standard on tekstiilien ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka kattaa koko tuotantoprosessin luonnonmukaisesti viljellystä raaka-aineesta lopulliseen tuotteeseen asti. Huomioon otetaan myös ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Vain luonnonmukaisesti viljellyt luonnonkuidut voivat saada GOTS-sertifioinnin. Sertifikaatin saa vain jos koko tuotantoprosessi täyttää ekologiset ja eettiset kriteerit.

Tämä artikkeli on kaupallinen yhteistyö Martinexin kanssa. Tsekkaa tästä, mihin käyttäisit 50 €:n lahjakortin ja kerro se kommenttina. Yksi voittaa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 77 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

77 vastausta artikkeliin “Telmiikö teilläkin Peppi ja Eemeli?”

 • Sannamarianna sanoo:

  Jotain muumia varmaankin tulis ostettua.

 • HeidiV sanoo:

  Meidän prinsessa luultavasti valitsisi mekon. Poitsun valinta olisi ihan varmasti fleecetakki 🙂

 • Tiitukka sanoo:

  Eemeli-kamppeita kohta 2-vuotiaalle kummipojalle menisi 🙋

 • Mymmö sanoo:

  Pikkuinen poika, kaks vee, aloitti päiväkotiuransa torstaina. Aika arkajalkakin hän on ja kotioloissakin kerrospukeutuminen on ahdistavaa pikkumiehen mielestä. Hoidossa olis tietysti helpompaa, ettei tarttis vetää useita kerroksia päällekäin, jolloin se ihana tummansininen fleece Vaahteramäestä auttais paljon: aamuja vanhempien kanssa ja pukeutumistilanteita päiväkodissa. On lapselle niin paljon helpompaa, ettei kolmee paitaa päällekäin tartte sietää ulkoiluun siirryttäessä…

 • Kaa sanoo:

  legginsit, taskutunika ja Eemelihousut

 • Tepa sanoo:

  Uudet paidat valitsisi minun pojat itselleen. Ja kuosin saisivat itse päättää. 😊

 • maisa sanoo:

  peppi mekko!

 • Minttu sanoo:

  Ainakin uusi pyjama tulisi tänne tarpeeseen, polvista reikiintyneiden tilalle! 🙂 Mukavan värikkäitä vaatteita nykytrendin hailukoista poiketen!

 • Jennih sanoo:

  Tuolle reilu vuosikkaalle tytsylle lähtisi tuo värikäs Peppi tuninka ja siihen sopivat leggarit 🙂

 • Leena sanoo:

  Eemeli portilla paitaan ja pehmoiseen Eemeli fleece takkiin. Pipo ja housutkin toki tarvittaisiin. Kaikki on kesän jälkeen pieniä, kun poika on venynyt 🙂

 • Annika sanoo:

  5, 3 ja 2-vuotiaille pojille Eemeliä!

 • Niina sanoo:

  Jostain syystä tuo perheen kuopus (5 kk) kasvaa niin nopeasti että seuraavan koon bodeja ja housuja pitäisi taas hommata. Niitä siis meille kiitos 🙂

 • Tiina sanoo:

  Eemelin takkiin, pipoon ja housuihin.

 • Hekaa sanoo:

  Meillä menis varmaan legginsseihin ja tunikaa tai mekkoa niitten kanssa. Tyttö on nyt 6v. Ja kolmevuotiaasta käyttänyt suurinpiirtein aina kun pelkkiä legginssejä. Shortsitkin menee ympäri vuoden ku vaa legginssit alle 🙂

 • Milja sanoo:

  3,5-vuotias tyttö bongasi heti Peppi ja ystävät -tunikan. Peppi on tän hetken tv-suosikkeja myös, selvästi kiinnostaa ja vähän jännittää Pepin epäsovinnainen käytös. Pikkuveli on taas kuin Vaahteramäen Eemeli 🙂

 • Riu sanoo:

  Pojalle gollege housuja ehdottomasti se o kumma miten ne o katoavaa ja erityisen kuluvaa ”tavaraa”.

  Tytölle tuo upea moniväri tunika lähtis heti koriin <3