”Kyllä ne lapset nuorena pitää tehdä, silloin jaksaa”.. Jaksaako? Ei välttämättä jaksa. Ainakaan 6 vuotta putkeen, niin että joku isovanhemmista edes joskus kysyisi lapsia hoitoon. Tai ehdottaisi, että olisi pari tuntia ulkona niiden kanssa. Tässä kun ei tarvittaisi ryyppyreissuja, vaan kahvitaukoa. Vapaailtaa. Parisuhdeiltaa. Siivousaikaa. Ihan vaan ollakseen -aikaa. Mutta ei. Itsekäs nykyajan 50-60 vuotias isovanhempi ei kysy lapsia hoitoon.

Isovanhemman väsynyt lapsi on jo useaan kertaan pettynyt kysyessään vapaata: ”Mulla on sillon tanssikurssi”, ”Käsityökerho”.. Ja lopulta ollaan siinä pisteessä, että ei enää kysytä, vaan tiuskitaan lapsille ja puolisolle sekä purraan hammasta ja jatketaan hommia. Itku on niin herkässä, ettei puhelimeen enää voi joka kerta kerralla vastata. Äiti on uupunut. Ja raskaana. Koska vauvakuume voitti järjen, luotto siihen että kyllä ne sitten jo auttaa kun tämä kolmas syntyy.. Ei ne todellisuudessa auta! Ja nyt kaduttaa!

Äiti katselee kadehtien ystäviä ja tuttuja joiden vanhemmat suree kun ei saa tarpeeksi olla lapsen kanssa. Ja vie lapsen huvin vuoksi kävelylle tai puistoon. Ne JUMA****A peruu menonsa jos kysytään pariksi tunniksi apua. Itsekäs isovanhempi ei tee niin.

Ottaa puhelimeen käteen, ääni väristen kysyy mitä oma vanhempi tekee. Tuli juuri kauppareissulta ja ihastelee kaunista auringon paistetta. No hänen lapsellaan on kädet täynnä, koti kuin kaatopaikka. Lapset tappelee ja olisi kiva kun joku ne ulos veisi ja tämä uupunut lapsi voisi siivota. Ei, itsekäs isovanhempi tuumaa. Sitä se on, nuorena jaksaa. Minä lähden tästä lenkille. Ootas kun se kolmas syntyy.. sitten se vasta kaaosta onkin..

Niin, miksi tehdä lapset nuorena? Jotta itsekkään isovanhemman ei tarvitse tuhlata eläkepäiviä lapsenlapsiin. Jotta itsekäs isovanhempi voisi rauhassa vedota ettei jaksa. No mitäs sen väliä..

Lapsella on oikeus vanhempiin, mutta eikö lapsella ole myös oikeus isovanhempiin?”

Terveisin Väsynyt Äiti

Tämän viestin lähetti nimimerkki Väsynyt Äiti alla olevalla punaisella linkillä Huonoon Äitiin. Lähetä Sinäkin oma tarinasi, jos haluat tulla kuulluksi ja herättää keskustelua! Huono Äiti oikolukee viestit.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 29 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

29 vastausta artikkeliin “Saako isovanhempi olla itsekäs?”

 • DonaldTaigo sanoo:

  aikuisten sukupuoli sivustot orimattila =>> https://goo.gl/4o8u8h

 • toy sanoo:

  Tiedätkö mitä isäsi tai äitisi saavat olla just niin itsekkäitä kuin ne päättävat sinulle olla.
  Tunnut tarvitsevan isääsi ja äitiäsi omaan elämääsi koko ajan!!!!
  Eivätkö he olekaan aikuisia jotka, jopa sinut ovat kasvattaneet.
  Anna äitisi ja isäsi olla rauhassa ja nauttia ’Sinä voit aika ajoittain kysyä heiltä ottavatko he hoitaakseen lapsiasi.

  Itse ekan lapsenlapsen saanut jo 45 vuotiaana
  En ikinä antaisi heitä pois, Rakkautta, rakkautta ja aina vain rakkautta heitä kohtaan tunnen.

  ja rakastan, rakastan

 • Annekristina sanoo:

  turha sitten niiden 70-80 isovanhempien valittaa, kun lapsenlapset eivät halua heille kylään +10 ikäisinä. Kyllä ehdottomasti kannatan vanhan ajan henkeä ja yhteisöllisyyttä ja juuri isovanhemmaksi tulleena aion ehdottomasti antaa apuni omalle tyttärelleni ja hänen perheelleen. On etuoikeus olla isovanhempi ja saada tutustua lastensa lapsiin, viettää heidän kanssaan aikaa ja olla läheinen heille. Ehdin siitä huolimatta käydä omissa menoissani. Olen ollut siitä onnellisessa asemassa että sekä mieheni vanhemmat ja oma äitini ovat aina antaneet avun sitä pyydettäessä ja myös itse pyytäneet lapsia heille hoitoon/yökylään. Tänä päivänä +25 ikäiset nuoret aikuiset ovat heidän kanssaan todella läheisiä ja käyvät kylässä säännöllisesti heidän luonaan. Itsekkyys tässä kohtaa on tyhmää ja tulee aika, jolloin tällainen isovanhempi toivoisi, että olisinpa tutustunut lasteni lapsiin aikanaan paremmin. Eläköön isovanhemmuus ja vastuullisuus.

 • minna sanoo:

  Juu, ei ole mummut eikä papat autelleet mutta onneksi on ollut miehen ihana sisko ja hänen lapsensa, he ovat toimineet äärettömän ihanina korvikkeena :-). Toisaalta mummujen ja paappojen vanhetessa on sitten turha itseä, kun ei lapset auta, jos oman avun antaminen on ollut kiven alla…Toisaalta varmasti auttaa sellaista vanhempaa mielellään ja automaattisesti, joka on kyennyt olemaan läsnä lapsenlapsilleen ja tukeneen omaakin lastaan vanhemmuudessa…

 • tiituli sanoo:

  Tuntuu hassulta että isovanhemmat ei halua osallistua lastenlastensa elämään, kun ottaa huomioon sen kuinka paljon he itse hoidattivat omia lapsiasn vanhemmillaan.
  Itsekkin olen viettänyt kesälomia yms pitkiä aikoja mummulassa. Tekopyhyyttä vanhemmilta sanoa jotta ovat omansa jo hoitaneet kun apua kysyy….

 • Spot on sanoo:

  Minuakin ihmetyttää ennenkaikkea a) miksi ”hyvät” isovanhemmat syyllistyvät tällaisesta tekstistä (eli jos asia ei ole mitenkään omakohtainen ja intoa lapsenlapsia kohtaan löytyy niin miksi tulla ”puolustelemaan” muiden itsekkyyttä? Sillä sitähän se on, suoraan sanottuna, jos ei koko lapsuuden aikana lapsenlapsi vietä hetkeäkään isovanhemman seurassa kahden tai käy kertaakaan yökylässä. Siinä menettävät molemmat.) b) Miten vanhempi voi tehdä (aikuiselle) lapselleen näin? Lapselle, jonka on rakkaudella halunnut (toivottavasti!), vaalinut, kasvattanut ja joka nyt on iso ja oman perheensä vanhempi? Eihän se silti poista sitä että se sama ihminen oli sille nykyiselle isovanhemmalle kerran se ”tärkein”, jonka hyvinvointi ja jaksaminen, terveys, oli sydämen asia. Meneekö se biologia niin että kun lapsi on yli 30 niin hän muuttuu vieraaksi jonka (hengissä) selviäminen ei enää kiinnosta? Kyllä tällaistakin toimintaa voi syystä sanoa itsekkääksi ja biologian vastaiseksi. Jos ihmiseen kuuluu se että edistetään uuden sukupolven kasvua parhaansa mukaan, ovat tällaiset vanhemmat ja nyt isovanhemmat kauas biologisesta perustastaan erkaantuneet.

 • Mummuksi ihan kohta sanoo:

  Uskomatonta tekstiä. Syytetään isovanhempia itsekkääksi, kun haluavat pitää kiinni omista menoista. Kukakohan se itsekäs on. Se on sitten eri asia jos lapsenlapset asetetaan kovin eriarvoiseen asemaan. Mutta silloinkin kyse voi olla siitä, että toiset yksinkertaisesti tarvitsevat arjessaan enemmän apua.Ihmisten elämässä voi olla asioita joista ei kaikille huudella.