Lapset herättävät keskellä yötä kuin pienet pommit. Vanhemman silmät painuvat kiinni väsymyksestä.

Jokainen totaalisen väsynyt vanhempi tietää, että väsymys voi joskus saada hänet sanomaan ja tekemään asioita, joita hän ei tarkoita. Ja nyt se on tutkittu.

Unettomat tekevät kahdeksan kertaa todennäköisemmin murhan, sanovat asiantuntijat. Unihäiriöt tekevät meidät alttiiksi kiusaamiselle ja sekoamiselle. Tutkijat havaitsivat myös, että unettomuus lisää itsemurhariskiä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat, jotka seurasivat yli 100 000 amerikkalaista 15 vuoden aikana, havaitsivat huolestuttavan yhteyden unen ja käyttäytymisen välillä.

Ihmiset olivat kahdeksan kertaa todennäköisemmin tehneet murhan kello 2 yöllä. Myös itsemurhariski viisinkertaistui kello 3.00.

He uskovat tämän johtuvan siitä, että yöllä hereillä pysyminen häiritsee aivojen päätöksentekotoimintoja ja vähentää rationaalista ajattelua aikana, jolloin negatiivinen mieliala on ”huipussaan”.

Tohtori Andrew Tubbs sanoi: ”Unen häiriöt voivat heikentää äkillisesti rationaalista ajattelua, mikä voi johtaa impulsiiviseen käyttäytymiseen haavoittuvassa asemassa olevissa yksilöissä.”

Asiantuntijat ovat jo pitkään väittäneet, että ”aina päällä oleva” elämämme lisää unihäiriöitä, koska ihmiset eivät pysty poistumaan sähköpostista ja sosiaalisesta mediasta. Ja mehän tiedämme, että myös ruuhkavuodet ovat sitä samaa aina päällä olevaa elämää.

Arizonan yliopiston tutkijat arvioivat tietoja yli 78 000 itsemurhasta ja 50 000 murhasta Yhdysvalloissa vuosina 2003–2017.

He seurasivat keskimääräistä aikaa, jonka väestö vietti hereillä. Myös tekijöitä, jotka saattoivat vääristää tuloksia, otettiin huomioon.

Tätä kannattaa miettiä, kun miettii sitä, onko huono vanhempi. Voi olla vain niin väsynyt, ettei pysty hillitsemään itseään väsyneenä.

Tämä ei ole selite väkivallalle tai kaltoinkohtelulle. Vain ajatus siitä, miten vakava asia unettomuus on.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia