Pitkät pyhät ja välipäivät, ne ovat todellisia väliinputous-päiviä. Luonnollisesti ne päivät on tarkoitettu riemukkaaseen leikkimiseen sekä pelaamiseen kirkassilmäisten ja kiitollisuutta hohkaavien pilttien kanssa, tai vaihtoehtoisesti potraan kelkkailuun tahi suksimiseen. Ihan hirveen ihanaa, jos sillä viisiin saa välipäivät nautittua. Karvalakkia nostan ja lentopusun lähetän. Sitten on niitä toisenlaisia väli- ja pyhäpäiviä.

”Tiedän tällä hetkellä 4 kaveriperhettä, joissa sairastetaan kokonaisvaltaista vatsatautia. Kinkut happanevat kaappiin ja konvehtilaatat lentävät pitkin kylppärin seiniä. Kaikki taloyhtiön saunastakin lainatut ämpärit on valjastettu käyttöön ja pönttövuoroa vaihdetaan lennossa. Koko jengi on karanteenissa ja tunnelin päässä ei kuvotukselta pysty näkemään valonkajetta. En voi suositella, vaikka kuinka toivoisi keventävää alkuvuoden paastoa.

Parissa perheessä on saatu sitkeä räkätauti, kuumeella tai ilman. Netflix-tarjonta on imetty kuiviin ja sohvan eteen on kasautunut kilimanjaro kovettuneista nenäpapereista. Kuuma mehu ja imettävässä muodossa tarjottava ape kelpaa, satunnaisten kuumelääkkeiden ohessa. Pulkkamäki ei hotsita ja suunniteltu luisteluretki vielä vähemmän. Juhlaa ei tosin taida olla vesirokkoperheessäkään tai koulukaverin kotona, missä eräs lapsista kiikutettiin päivystykseen murtuneen nilkan vuoksi. Kremppansa kullakin, juuri kun olisi aikaa pitää hauskaa.

Välipäivät on myös mitä mainiointa aikaa säästää satasia kaupoilla. Facebookin perusteella useat ystäväiset ovat ottaneet kunnon taistelija-asenteen. Herätyskellot on viritetty aikaiseen, nestetankkaus huolehdittu ja selkeä reitti suunniteltu. Jos kuuden, tai rankemman 8-tunnin setin jälkeen pusseista löytyy juuri se haluttu malli sekä väri merkkihaalarista, sävyyn sopivat asusteet sekä oikeankokoiset lätkävermeet esikoiselle, niin voi tuulettaa sekä siirtyä ansaitulle drinksulle kahvilan puolelle. Jotkut tekee saman totaalisen hooceenä, eli kaappaavat koko kolmen lapsen katraansa mukaan menoon. Siinä tulee mukavasti lisäjännitystä, kun Jalmari 3-veetä kuulutetaan pitkin kauppakeskusta ja lopulta jannu löytyy virnistellen tissiliivirekin alta piilosta. Jos pyhien tiukkatahtinen ahminta on vaatinut veronsa eikä kunto anna myöten lähteä livenä, niin ei hätää, nykyään on hirmukätsää vaan klikkailla menemään verkkokauppojen ale-laarista toiseen. Kun fyysisesti ei tarvitse kaivaa kuvetta tai vinguttaa korttia lukijassa, niin tuntuu kuin olis ilmaisella shoppailukierroksella piipahtanut.

Välipäiville oli koottuna kattava to do-lista askareista, joita ei koskaan muuten ennätä. Kellari ja varasto piti pöyhiä, joulukoristeet inventoida, lasten vaatehyllyt päivittää, parit sukat ja yhdet haalarin haarukset parsia, keittiön lipaston x-files-osasto käydä ajatuksella läpi, etsiä kadonneet laskut, merkitä kalenteriin kevätkauden menot, korjauttaa auton tuulilasi sekä kosahtaneet koiranluut, joista tuli mieleen koiran rokotukset ja kynsien leikkuu, pari tusinaa paitaa pitäisi silittää, arkistoida syksyn aikana kertyneet lasten taideteokset ja muovailumykkyrät, pistää pieneksi käyneet kurahousut sekä kengät kierrätykseen, keskustella puolison kanssa henkevästi, tyhjentää kameran muistikortti viimeisen parin vuoden ajalta, täyttää vauvakirjoihin puuttuvat kohdat, paikallistaa parittomat hanskat ja terotuttaa luistimet. Ai kauhee, noihan olikin kaikki laskettu tehtäväksi jo viimeistään tapanina.

Lomalla ei tarvitse aikatauluista tai turhista rutiineista piitata. Mitä väliä, jos Late paukuttaa xboxia vielä pikkutunneilla ja laahautuu aamupalalle seuraavana iltana ennen kuutta? Ehtiihän sitä saada rytmit vielä kuntoon ennen arkea? Kuopuksen päiväunetkin heittää häränpyllyä kun aamupuuro saadaan naamariin vasta puoliltapäivin. Eikä ruokailut nyt niin nuukia ole, ainakaan yhdessä, kun on aika paljon iisimpi tankata vaan suoraan suklaarasiasta tai tarpeen vaatiessa megasupersairaanmaksimaalisesta sipsipussista huikopalaa. Ei tuu ees tiskiä, joten äidin aikaa säästyy vaikka lukea sohvannurkassa se toinenkin uutuusromaani, jonka pukki kiikutti aattona. Pienemmät pelaa nätisti jalkojen juuressa jotain lautapeliä. Mitä siitä että nappulat kolisevat ikkunaan ja pelilautaa hakataan pikkusiskon päähän. Nyt on juuri niin mehevä kohta romaanissa että pitänee kai kaivautua syvemmälle fleeceviltin alle.

Tai menkääs pojat ulos, kun on niin hieno ilmakin! Jos summeri/ovikello/ovi ei käy viiteen minuuttiin, niin sittenhän sujuu supermallikkaasti. Yleensä kuitenkin saattaa sattua että yllättävä jano/nälkä/pissa-kakkahätä/saaks mattipekkatanelimikko ja lide tulla meille/lahjehuonosti/toi löi-heitti lunta-hakkas liukurilla tai muu villi kortti vedetään noin puolen minuutin sykkeellä. Vaihtoehtoisesti voi taputtaa kannustavasti olkapäälle, tarjota piparia marmattavaan suuhun tai alistua itse vetämään pilkkihaalarit ylle ja syöksymään lohikäärmelinnoituksen valloitustaisteluun mukaan täysin palkein. Liukuri alle ja kannat taivasta kohti, siitä se ilo alkaa! Kun on hilpassut jäätävän jyrkän kalliorinteen ainakin 57 kertaa ylös, niin maistuu ne konvehditkin taas paljon paremmilta.

Nyt on myös ihan parasta aikaa kutsua kaikki kumminkaimankaverinkissaserkut kylään. Jos unohtuu kertoa puolisolle, että päivän viides kahvikattaus oli sille lapsuuden ystävälle, kellä on kolmoispojat mukanaan niin eipä kai tuo haitanne? On vain rattoisaa kun tulee kertarysäyksellä nähtyä koko oma ja naapurinkin suku. On sitten valmiiksi sosiaaliset taidot treenattuina kun loppiaisen jälkeen pääsee taas sorvin ääreen ja asiakkaita palvelemaan. Ja eihän sitä vaan kotosalla tarvitse kestitä, voi tehdä yllätysväijytyksiä puolitutuille ketkä sattuvat tulemaan mieleen. Jos kyläpaikassa on kärttyisä ilmapiiri ja isäntäväki vain mulkoilee toisiaan sähähdellen, niin voi tarjoutua jäämään myös yökylään. Yhdessä tuumin on mukavampi puida pieniä harmituksia, jotka ovat pulpahtaneet pyhinä pinnalle.

Ja mitä tulee pyhien perään? Tervetuloa vuosi uljas, uusi ja freesi –  hyvästi vuosi vanha ja kulahtanut!”

Terveisin Kolmen Pojan Äiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Pitkät pyhät – iiiihanaa!!!!”

  • Se Insinööri sanoo:

    Juu. Olin oikein työnantajaystävällinen. Ensin aatosta 5 vrk yltyvä nuhakuume, kaksi päivää töissä ja sitten ”se on noro eikä moro!” 4 päiväksi. Yhtenä päivänä pian 11-vee tyttömme sanoi muuttavansa johonkin jossa on ruokaa kaapeissa edes itse laitettavaksi, kun kotona ei ollut mitään. Siksi kun siitä sapuskaresurssoinnista huolehtivat jaksoivat juuri ja juuri kontata halaamaan arabialaista alttaria eikä puhettakaan edes lähikauppaan piipahtamisesta…