Lähipiiriin tuli korona. Perheen nuori teki kotitestin, sai kaksi viivaa ja hetkellisen mielenhämmennyksen jälkeen alkoi selvitystyö siitä, miten nyt pitää elää. Viralliset ohjeet Helsingissä olivat: älkää tulko viralliseen testiin, kotitesti riittää. Selvä, entä muu perhe ja aikuisten lähimmät työkaverit? Jatkatte vaan ihan normaalia elämää, sanottiin. Ohjeen antaja varmisti itsekin ohjeensa vielä lunttilapusta, kyllä, näin tässä seisoo. Koronan uhri jatkoi elämäänsä oireettomana.

Koulut ovat auki ja niin niiden pitääkin olla auki. Me emme voi välttää minkään taudin leviämistä koulujen kautta oli kyseessä sitten kausiflunssa tai kihomato tai täi. SARS-CoV-2 leviää ilman kautta kun infektiota kantava henkilö hengittää. Näin mutkat suoraksi vedettynä.

Takaisin siihen normaalin elämään, johon koronan saaneen lähipiiriä kehotettiin keskittymään. Teatteriin ei saa mennä hengittämään koronaa. Teatterit lykkäävät toiveikkaina näytöksiään edemmäs keväälle ja teatterien lukuisat keikkaperusteiset ammattilaiset jatkavat kitumistaan kuka milläkin avustuksella.

Uimahalli on paha paikka myös. Rakkaan ystävän liikenneonnettomuus toi niin vakavat vammat, että hän kuntoutuu vuosia. Uimahallin allas oli ainoa paikka, jossa hän pystyi kuntouttamaan itseään. Sinne ei voi mennä, koska no, se hengittäminen.

Elokuvat ovat no no. Tokihan siellä on tullutkin huokailtua, ei sillä. Kuntosali, ehei, siellä läähätetään. Pöytiin tarjoiltu ruoka ravintolassa, siinähän tulee muutakin kuin hengityshöyryä, ainakin jos ruoka on kuumaa. Voi taivas, lautaset piiloon! Jatkuvat etätyösuositukset ovat ajaneet piiloon tai siis loppuun myös kivijalan vaateliikkeet, koska etätöitähän voi tehdä samoissa verkkareissa 2 vuotta helposti putkeen. Ei tarvita enää jakkupukuja eikä pikkumustia.

THL:n aiemman riskiluokituksen mukaan liikunnan sisätilat ovat leviämisen kannalta pienintä riskiä, elokuvatkin pientä riskiä. Karaoke on isoa riskiä ja niin sanottu känniörvellys. Rakennustyömaat harmaine ulkomaalaisine työntekijöineen eivät hallituksemme mukaan kuitenkaan edusta minkäänlaista riskiä. Jännä.

Lapsi tokaisi, äiti olin 12 kun tämä alkoi, nyt täytän 14 eikä loppua näy. Nuorelta peruttiin penkkarit, lukio ai niin, nuoruus.

THL:n mukaan neljä viidestä suomalaisesta voi sairastua omikronin aiheuttamaan tautiin. Tauti on keskuudessamme vuodesta toiseen.

Tutkimusten mukaan koronalta voi välttyä parhaiten, jos istuu nurkassa maski päässä ja hengittää seinää kohti. Nyt meillä on valinnan paikka. Jäämmekö me ja jätämmekö me nuoremme nurkkaan hengittämään sisäänpäin vai yritämmekö me elää tämän kanssa avoimessa maailmassa järkevästi. Terveydenhuollon resurssien vahvistamisesta on puhuttu nyt kaksi vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut. Onko päätöksentekijöissämme yhtään ihmistä, joka olisi koskaan ollut vastuussa tuloksesta ja ihmisten seuraavan kuun palkanmaksusta? Pelkään, että ei. Ei ole ainakaan kovin montaa.

Suljettu elämä ottaa kovan hinnan eritoten nuorissa. Saksalaisen tutkimuksen mukaan covid kasvattaa prososiaalisuuden kuilua nuorten keskuudessa.

Jo ennen koronaa prososiaalisuus oli alhaisempaa niillä nuorilla, joilla oli alhainen sosiaalinen asema ja nyt tiedetään, että covid kasvattaa kuilua entisestään korkeamman sosiaalisen aseman omaaviin. Prososiaalisuus on erittäin merkittävä tekijä työelämässä ja työllistymisessä.

Nyt vuodesta toiseen jatkuvilla toimilla, joilla lähinnä sisäänpäin hengittäminen alkaa olla sallittua, luomme nuorille tulevaisuuden, jossa on vaikea ellei mahdoton selviytyä. Ja samaan aikaan meille kerrotaan tartunnan jälkeen, että hei, jatkakaa vain siellä ihan normaalia elämää.

Sekaista? Kyllä. Huolestuttavaa? Erittäin.

Huonon Äidin perustaja, yrittäjä Sari Helin

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Perheessä on korona, jatkakaa, paitsi älkää menkö teatteriin tai uimahalliin”

 • Nimetön sanoo:

  Millään muullakin ole merkitystä kuin sillä kuka maksaa kotiin töistä kotiin jäävän ihmisen palkan.

  Kela vai työnantaja?

  Korona on täällä ja ei koskaan lähde pois vaikka kuinka laitettaisiin kaikki paikat kiinni.

 • Tämän hulluuden on loputtava sanoo:

  Olen rokottamaton ja sairastunut Koronan kahdesti! Olen 60 v, ylipainoinen tupakoitsija!
  Minulla ja lapsillani on kymmeniä tuhansia tuttuja ja ystäviä koronaan sairastuneita ystäviä joista kukaan ei ole joutunut sairaalaan! Asun Floridassa ja onneksi täällä ei lasteni kouluja suljettu kuin 4 viikoksi! Kun alle 17 vuotiaita ei ole USA:ssa kuollut kuin 214 ja samaan aikaan itsemurhan ja huumeiden yliannostukseen on kuollut 82,000, niin lapsia ei pidä rokottaa, pelotella eikä estää näitä elämästä elämäänsä! Viimeinen asia on syyllistää lapsia siitä että he aiheuttaisivat lisää sairastumisia! Koronapelkoisten aikuisten pitäisi tajuta että koronaan kuolleiden keski-ikä Suomessa on 82! Alle 80 vuotiaan todennäköisyys kuolla autokolarissa on suurempi kuin se että kuolisi koronaan! Eikä autoilua silti ole kielletty!

 • leffafani sanoo:

  Onneksi kirjastoihin saa mennä täysin vapaasti. Muutama tuoli näemmä kannettu piiloon, mutta etätyöläiset ja opiskelijat kyllä ovat päivät kirjastoissa. Olen varma etteivät työntekijät ehdi tarkistaa kauanko ovat ihmiset paikan päällä. Kirjastojen aukioloon perustuen ihmettelen etteivät elokuvateatterit saa olla auki edes puolella kävijämäärällä. Siellä ei hiplata käsin useita kirjoja tai mammat maksa kolikoilla sakkojaan, vaan istutaan maski päässä hiljaa. Kirjastoissa ei tarvii olla hiljaa. Päästäisivät meidät nyt sinne leffateattereihin!

 • Potilas sanoo:

  Tää oli hyvä kirjoitus. Koronaa vähättelemättä sanottu, että iso osa rajoituksissa huonosti perusteltuja. Jos koronapotilaat ja altistuneet saa kuntonsa rajoissa pyöriä tartuttamassa muita vapaasti töissä ja koulussa, niin ei ole mitään mieltä pitää uimahalleja jne. kiinni.
  En vähättele koronaa, eikä se ole pelkkä flunssa, vaikka rajoituksia ja hallituksen huonoa päätöksentekoa kritisoinkin.
  Itse sain koronan töistä kaikesta huolimatta, noin kaksi viikkoa sitten, ja edelleen sairaslomalla hengenahdistuksen vuoksi. En pysty kävelemään edes yhtä rappusten väliä, ja kylkiin sattuu hengittäminen. Mulla ei ole muuta riskiryhmää kuin kova ylipaino. En tieten tahtoen tätä kellekään halua, mutta pelkäänpä että mitkään toimet ei leviämistä nyt enää estä.

 • Oi autuutta sanoo:

  Niin, itse tiedän teholla käyneitä muutaman mm.näkönsä menettäneen ja runsaan määrän vauvan ikätovereita, jotka päätyivät sairaalaan, ett mene ja tiedä sitten. Olisko kotona vikaa myös jos nuori vallan kärsii?

 • Pysykää kotona te altistuneet, please! sanoo:

  Hei Sari! Oletko tietoinen siitä, että joillekin korona on hengenvaarallinen, ei siis todellakaan pari päivää saikkua ja Kotipizzaa kera Netflixin? Olen itse riskiryhmäläinen jolle tauti johtaa sairaalaan jos satun saamaan taudin joltain kaltaiseltasi vähättelijältä. Poistun seuraajista minäkin.

 • Ajattelen itse sanoo:

  Asiaa. Itse ajattelen niin, että koska tätä epidemiaa/pandemiaa ei ole Suomessa alun alkaenkaan hoidettu terveyden ehdoilla, vaan politiikan, niin tässä ollaan: ohjeistukset ja tieto vaihtuu niin tiuhaan, että ei edes kiinnosta enää. Mitä siitä seuraisi, jos unohdettaisiin kaikki rajoitukset ja piikit ja annettaisiin ihmisen itsensä ottaa vastuu käyttäytymisestään? Jos tuossa holhoamisessa ei ole minkäänlaista johdonmukaisuutta, eikä siihen virukseen ole vielä olemassa rokotetta, joka estäisi sitä saamasta, niin voitaisiinko luottaa siihen, että jokainen aikuinen ihminen osaa tehdä itseään ja lapsiaan koskevat ratkaisut ihan itse? Ne, jotka haluavat juosta piikittämässä itseään näillä nyt tarjolla olevilla piikeillä ja mennä ja tulla niin kuin haluavat, niin toimikoon niin. Ja ne, jotka haluavat pysyä kaukana sekä viruksesta että piikeistä, niin tehköön niin. Ja kaikkein tärkein asia: jokainen kunnioittakoon eri tavalla ajattelevia ja toimivia ihmisiä, ja uskokoon siihen, että kaikelle on syynsä. Varmasti jokainen pystyy perustelemaan, miksi tekee näin eikä noin. Ja sairaat ihmiset hoidetaan, niinhän tässä maassa on tapana, olipa kyseessä piikistä sairastunut tai viruksesta sairastunut.

 • Huolestuttaa sanoo:

  Aiheellinen nosto, kiitos siitä! Allekirjoitan ajatuksesi täysin. Rajoitusten linjalla ei voi enää jatkaa. Nyt on otettava ne osumat jotka on tullakseen ja alkaa rakentaa tulevaisuutta. Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuus!

 • voisko lopettaa jo sanoo:

  Tää on niin totta. Sairastin koronan vuosi sitten vaikka kuinka käytin töissä ja muualla maskia. Selkäkipu on välillä estänyt työn teon päiväkodissa mutta viime syksynä sain sen kuriin käymällä vesijuoksemassa 2 kertaa viikossa. Kunnes se onkin taas kiellettyä. Eli töissä voin käydä päiväkodissa niin kauan kuin pystyn ( eli selkä pysyy kunnossa ) En ymmärrä yhtään tätä, ravintolat kyllä olis auki..Ja taas tuli tieto jatketaan 2 viikkoa. 🙁

 • Kyllästynyttähän sanoo:

  Puhut asiaa. Vois rajoitukset jo lopettaa. Influenssaa on sairastettu vuosia tämä on nyt yksi muoto josta selvitää tai ei mutta ei se rajoituksilla poistu ei taida poistua edes rokotuksilla.

 • Monisairas äiti sanoo:

  Noin, hihhuleille vettä myllyyn. Poistun seuraajista.

  • Heipat sanoo:

   Kyllä, samat sanat. Minulla on syöpäsairas lapsi ja syöpäosastolla aikaa viettäneenä en voi ymmärtää että hihhuleille lyödään lisää vettä myllyyn. Tehkää mitä haluatte mutta pyydän pysykää sairaana kotona, ihan sama mitä sairastetaan. Ps. Tiedän ihan perusterveen 40v äidin joka kuoli juuri koronaan, yh, lapsi jäi orvoksi. Tämä ei ole kaikille vain lentsu.

  • Bye sanoo:

   Sama juttu, todella vastuutonta. Tilanne ei tarvitse yhtään mutu–minäminä-kannanottoa ja lietsojaa. Tätäkin tekstiä tulee lukemaan ja käyttämään keppihevosena lukuisat denialistit. Raivostuttavaa suorastaan.

 • Hanna sanoo:

  Täysin samaa mieltä. Meillä on korona, minulla, ei nuorilla, he jatkaa elämää, minä sekoan kotona.