Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Lounea.

”Iskä!! Mun netti ei taaskaan toimi!”

”Äitiiiii, tää lagaa koko ajan.”

”Ei voi pelaa kun mun pingi on jotain 200.” ”Mun pingi on pahimmillaan 2000…” (Toim. Huom. hyvä ping, eli toivottava yhteyden viive, on alle 60 ms)

Yritäpä tässä sitten vakuuttaa nuorisolle kuinka onnekkaita he ovat, kun meidän nuoruudessamme nettiin pääsi kotona kerran päivässä, siis jos äiti ei odottanut tärkeää puhelua. Ja kärsivällisyys oli sitä että yhden kuvan lataamista odotettiin vähintään viisi minuuttia, vastatuulessa ja ylämäkeen. Paitsi jos tuli se puhelu, joka parhaassa tapauksessa katkaisi yhteyden kokonaan. Eipä näkynyt kissavideoita tai edes kissakuvia!

Mutta niin vaan ajat muuttuvat ja nyt tympii jos puhelin jumittaa TikTokin parhaissa lifehackeissä tai Netflixin jää miettimään edes muutamiksi sekunneiksi, kun popparit on edessä just nyt. Voi käydä myös niin, että nukahtamisrituaalit kärsii kun äänikirja pätkii, sillä lataaminen vie enemmän aikaa kuin mitä on varattu itse nukkumiseen!

Meillä on mobiilinetti, ja sen pitäisi riittää kyllä ihan kaikkeen, sanoivat sitä myydessään. Ehkä olisi riittänyt vielä kymmenen vuotta takaperin, mutta nyt kun talossa surruttaa parhaimmillaan yhtä aikaa useampi etätyökone, konsoleita ja pelikoneita, suoratoistopalveluita, puolenkymmentä kännykkää… ja pyykkikone, nekin kun yrittävät Wi-Fiin nykyään, niin ei se netti välttämättä riitä!! Eikä ole riittänytkään, vaan pingi on ollut sen 2000. Välillä yli 9000. Ja siksi tämäkin kone on yhdistetty reitittimeen ihan johdolla, jotta äitikin voi pelata välillä.

Tässä kun pidempään on ihan tavallisessa talossa, ihan tavallisella taajama-alueella turhautunut nettiin ja sen nopeuteen parhaimmillaan monta kertaa päivässä, niin tekee mieli heittää mobiilit metsään ja hankkia kuitua kotiin.

Kuka muistaa millä nopeudella mentiin netissä vuonna 1995? Joitain kilobittejä sekunnilta? No, me ei muisteta. Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään! Yhteys kuitenkin lauloi puhelinlangoilla modeemin avulla, ja siitä se sitten kehittyi eilisen mobiililaajakaistaan ja tämän päivän (ja tulevaisuuden) valokuituun, ja erilaisiin langattomiin g-verkkoihin. Ja valokuitu on se mitä mekin halutaan. Mutta miksi?

Kurkataan ensin niitä G-hommia. Eikä puhuta stringeistä tai pisteistä. 4G, 5G, 6G… aina tulee uusia G:itä. Viime vuonna piti olla vähintään 4G, nyt 5G, huomenna 6G ja Pikku Geekin lähestyy jo keski-ikää. G-verkkoja uusitaan nopeammin kuin suomiräppiä ja kohta vaihdetaan aina uuteen. Esimerkiksi tämän hetken 5G-kapasiteetti riittää nyt muutaman vuoden, ja sitten pitää taas hankkia uudet päätelaitteet ja muut härpäkkeet että kotona näkyy se Netflix, pyörii pelit tai onnistuu etätyöt. JA 5G:n yleistyessä alueella myös alueen kapasiteetti jakaantuu useampien netinkäyttäjien kesken.

Eikä muuten onnistu 5G, jos alueella ei ole jo kattavasti valokuituverkossa olevia tukiasemia. Jos se valokuitu vaaditaan joka tapauksessa, niin miksi valita 5G ja sen ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat ominaisuudet, kun samat saa nyt jo valokuidulla, varmasti ja vakaasti. Ja vuosikymmeniksi.

Ulkomailla valokuidun ylivertaisuus onkin jo huomattu! Suomessa on ehkä aikaisemmin keskitytty kehittämään langatonta verkkoa enemmän, mutta langaton on aina langaton ja kuten moni tietää kokemuksestakin, siinä on omat ongelmansa. Kuten se, että yhteys tipahtaa juuri kun on voittamassa. Muualla Euroopassa kuituverkko on laajemmassa käytössä, eikä pelkästään teknologian edelläkävijöinä tunnetuissa Pohjoismaissa, vaan etumatka on kirkas myös esimerkiksi Baltian maissa. Koko Euroopan tasolla Suomi jää kuituverkon rakentamisessa selvästi alle keskitason, joten mitäs jos kannetaan kaikki kuitumme kekoon ja nostetaan Suomi kärkeen!

Kuva Marc-Olivier Jodoin. Ylin kuva Afif Kusuma.

Valokuitu:

  • ei liity kodin valaistukseen mitenkään
  • ei edes niihin ledeihin
  • eikä kuitupitoiseen ruokavalioon, vaikka sekin on toki tärkeää
  • on luotettava
  • on nopeudeltaan ylivoimainen (jopa 10 000 Mbit/s)
  • kestää aikaa, sillä kuidun elinkaari on jopa 50 vuotta, kun g-verkoilla vastaava on ~5 vuotta
  • on OMA huippukaista nettiin (4G ja 5G -yhteyksissä verkon kapasiteetti jaetaan yhtäaikaisten käyttäjien kesken)
  • on myös energiatehokas ja ympäristöystävällinen 💚

Mobiili taas:

  • mahdollistaa työskentelyn kodin ulkopuolella
  • vaatii päivityksiä parin vuoden välein
  • hyvä siellä liikenteessä, kotona vähän plääh

Nyt on siis kerrottu ainakin osa valokuidun hyvistä puolista, mutta miten sitä kuitua sitten sinne kotiin saa? Jos hyvin käy ja koti sijaitsee jo valmiiksi valokuidun saatavuusalueella tai vielä parempi, kotona on jo valokuituvalmius, voi kuidun saada kotiin huippunopeudella. Valmiuden voi tarkistaa täältä.

Ja jos valmiutta ei vielä ole, niin älä huoli! Osoita kiinnostuksesi täällä, ja kun alueella tarpeeksi moni haluaa parantaa verkkoelämyksiään niin Lounea laittaa asennuksen tulille! Ja jos ei vielä ole valmis sitoutumaan, mutta haluaa vähän tutustua valokuituihin, niin täältä saa lisätietoa aiheesta.

Louneahan on täysin kotimainen yhtiö, jolla on pitkät perinteet (yli 130 vuotta!!) suomalaisten yhteyksien toteuttamisessa. Lounea juuret ulottuvat vuoteen 1887 saakka, siihen puhelimen keksimisen hujakoille, jolloin perustettiin Oy Salo-Turku-Paimio puhelinyhdistys. Vaikka nimi onkin vaihtunut muutamaan otteeseen niin huipputason asiakaskokemus on säilynyt Lounean prioriteettina alusta asti. Lounean asiakkaille onkin käytössä tekninen tuki 24/7, niin että apua löytyy aina oli sitten kyseessä minkä tason tekninen ongelma tahansa.

Syksyn syvetessä ja ilmojen pimeytyessä moni käpertyy iltaisin yhä useammin sohvalle telkkarin eteen, ja jotta olisi muutakin katseltavaa kuin naapurin kausivalot, niin Huono Äiti arpoo lukijoilleen kolme puolen vuoden kautta Elisa Viihde Viaplay Totalia, joka sisältää urheilun, elokuvat, sarjat ja lastenohjelmat, eli kaikkea koko perheelle. Osallistu arvontaan kertomalla kommenteissa joko teillä tulee kotiin valokuitu tai olisiko sellaiselle kenties tarvetta!  Osallistumisaikaa on 31.10.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Arvonnan päätyttyä arvontaan osallistuneet kommentit yhteystietoinren poistetaan.

ARVONTA PÄÄTTYNYT. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia