Tämä on kaupallinen yhteistyö Gold&Greenin kanssa.

Yök en syö! En maista! PAHAA!! Tällaista kiitosta sitä saa, kun kokkaa lapsilleen MAISTUVIA ja RAVITSEVIA aterioita. Lapsiahan ei kiinnosta yhtään, onko ruoka ravitsevaa, ja maukas ei ole mikään juttu mitä lapset toivovat. Ruoka joka ei maistu miltään on varmin valinta, koska lapsi voi nillittää esim. siitä, että ruoassa on:

– suolaa
– pippuria
– sipulia
– valkosipulia
– mitä tahansa mikä on ”tulista”
– mitä tahansa mikä on ”outoa”
– mitä tahansa

Ja se ei sitten toimi, että näitä jemmataan ruokaan lapsen tietämättä, koska vaikka lapsi ei pysty löytämään toista kenkäänsä joka on justiinsa siinä jalan edessä eteisen lattialla, lapsi löytää ruokaan ujutetun pölyhiukkasen kokoisen hiutulan sipulia!!

Sellaisia lapset ovat. Uusiin makuihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja niihin tottuminen vie aikansa. Kokonaan tästä lasten epäluulosta ja nirsoilusta ei pääse eroon, mutta vähän se helpottaa iän myötä. Väittävät myös, että lapset kyllä alkavat syödä monipuolisemmin, jos heille vaan sitkeästi tarjoaa uusia makuja. Käsi ylös, kuka sitä saa tehtyä?

Lapset kun ovat kovin kiintyneitä lempiruokiinsa. Aina kun kysyy, että mitä ruokaa saisi olla, vastauksia on kaksi: ”jotain hyvää” tai ”makaronilaatikkoa”. Vaihtelun- ja kokeilunhalu ovat ilmeisesti ominaisuuksia, jotka kehittyvät vasta iän myötä. Sitten sitä tarjoaa samoja ruokia, kun pitäähän lasten syödä!

Eikä totta puhuen voi aina lapsia syyttää siitä, että itse tekee aina samoja ruokia… Ollaanhan me aikuisetkin aika urautuneita, eikä uusia juttuja ei tule kovin helposti kokeiltua. Tai ehkä vika on siinä, että mitään uutta ei koskaan keksi. Kaupassa heittää kärryyn joka kerta samat leivät, samat jauhelihat, samat jogurtit, ja niistä tekee aina ihan samat ruoat. Joka. Ikinen. Päivä.

Ehkä sitä pitäisi haastaa itsensä välillä? Uskaltautua kokeilemaan jotain uutta? Vaikka kasvispohjaisia ruokia?

Tässä kohtaa harkintaa alkaa aina selittelemään itselleen MUTKU SE ON NIIN VAIKEAA. MUTKU EI LAPSET SYÖ.

Ehkä voisi miettiä, että on aika sama mitä valmistaa, kun lapsilla on kuitenkin ennakkoluuloja ja valituskuoron kitinä raikaa ilmassa joka tapauksessa!! Ehkä joskus sieltä löytyykin jotain uutta, joka on lapsen mielestä hyvää? Jos aloittaa varmoista valinnoista: lapsiin on ilmeisesti sisäänrakennettu sellainen asetus että makarooni kaikissa muodoissaan maistuu. Yleensä myös ketsuppi. Ja sellaiset ruoat kelpaavat useimmiten, jotka ovat pieniä kökkeröitä, kuten lihapullat ja nugetit.

Mitä jos sitä kokeilisi vaikka makaronilaatikkoa Nyhtökauralla? Tai lihapullia, joissa ei olekaan lihaa? Nyhtökauraa on ihan yhtä helppo käyttää kuin vaikka jauhelihaa, ja maku sopii kaikkiin lasten suosikkiruokiin. Lisäksi se on tosi nopeaa valmistaa, ei tarvita mitään pilkkomisia, liottamisia tai haudutteluja. Nyhtökaurassa on noin 30 % proteiinia, enemmän kuin vaikkapa naudanlihassa tai kanassa, joten nälkä pysyy poissa ja kasvavat lapset saavat tarvitsemiaan ravintoaineita (sehän se aina huolettaa, kun miettii että syövätkö ne tarpeeksi!).

Kasvipohjaisesta ruoasta tulee monien mielestä parempi olo, ja luonnon kannalta se on selvästi parempi valinta. Sitä odotellessa, että lapset aloittavat ympäristönsuojelusta kitisemisen, kun äiti käyttää muovipusseja ja ajaa autolla…jos kasvisruokaa alkaa tarjota nyt, niin voi edes vedota siihen! Nyhtökaura-tuotteiden vesijalanjälki on huomattavasti lihatuotteita alhaisempi. Esimerkiksi tekemällä neljälle pastakastike naudanlihan sijaan Nyhtökaurasta, vettä säästyy 28 kylpyammeellista!

Koita vaikka tätä lasagnea, lasagne tunnetusti on ruoka joka kelpaa lapsille (ja miehille!!)

Nyhtökauralasagne

9 lasagnelevyä
250 g Tomato Nyhtökaura™
1 sipuli
1 pieni kesäkurpitsa
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaatti-pastakastiketta
½ tl mustapippuria
¼ dl oliiviöljyä
½ tl sokeria

Juustokastike

3 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl emmental juustoraastetta
½ tl suolaa
¼ tl jauhettua valkopippuria

Pinnalle

1 tomaatti viipaloituna
1 dl juustoraastetta

Viipaloi sipuli ja valkosipuli. Leikkaa porkkana ja kesäkurpitsa kuorimaveitsellä leveiksi pitkiksi lastuiksi.
Sekoita kulhossa raa’at vihannekset, tomaattikastike, oliiviöljy ja Nyhtökaura. Älä kuumenna.

Aloita kastikkeen valmistus kuumentamalla rasva teflonkattilassa ja kiehauttamalla siinä vehnäjauhot.
Lisää maito vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen ja lisää juustoraaste. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla.

Levitä voidellun lasagnevuoan pohjalle ensin vihanneskastiketta ja sitten juustokastiketta. Lado päälle 3 lasagnelevyä ja laita päälle taas vihanneskastiketta ja juustokastiketta. Valmista seuraavat kerrokset samaan tapaan. Valmista seuraavat kerrokset samaan tapaan. Painele lopuksi lasagnea kevyesti, jotta kastikkeet jakaantuvat tasaisesti.

Levitä pinnalle tomaatit ja ripottele juustoraastetta. Kypsennä 200 asteessa 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Jos haluat testata onneasi ja tätä reseptiä, kommentoi tähän mitä mieleesi juolahtaa ja olet mukana Nyhtökauratuotepalkinnon arvonnassa!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Gold&Greenin kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Äiti tee jotain hyvää!!!!”