Useimmat parisuhteet ovat määritelty kahdenkeskisiksi eikä niihin toivota kolmatta pyörää. Vaikka tulevat kumppanit astuvatkin suhteeseen tällä ajatuksella, niin silti pettäminen on valitettavan yleistä. Jokainen haluaa luottaa kumppaniinsa ja uskoa, että hän ei ikinä pettäisi. Silti tämä ajatus petoksesta voi jäädä lymyilemään taustalle. Miten voit siis varmistaa, että juuri sinun kumppanisi ei muuttuisi uskottomaksi?

Kommunikaatio alusta asti on avainasemassa

Seksitutkija Justin Lehmiller keskusteli podcastissaan ”Sex and Psychology” psykologian professori Lucia O’Sullivanin kanssa yksiavioisuudesta sekä uskottomuuden ehkäisemisestä parisuhteessa. He nostivat esiin muutamia oleellisimpia toimintatapoja, joilla välttää pettämistä parisuhteessa.

Ensisijaista heidän mukaansa on parisuhteen alusta asti määritellä, mitä pettäminen suhteen eri osapuolille tarkoittaa. On ilmiselvää, että ulkoiset seksisuhteet eivät vakituiseen parisuhteeseen kuulu. Muu toiminta voi sen sijaan jakaa enemmän mielipiteitä eri ihmisten välillä. Olisi tärkeää keskustella esimerkiksi siitä, miten kumppani suhtautuu pornon katsomiseen tai ystävyyssuhteisiin vastakkaista sukupuolta olevien kanssa. Erilaista, joskus lähes henkilökohtaistakin seksuaalista sisältöä on nykyään laajasti saatavilla internetistä eivätkä kaikki rajat ole siis itsestään selviä.

Viehätystä voi oppia hallitsemaan

Oleellisiksi metodeiksi O’Sullivan mainitsi niin jatkuvan työskentelyn oman parisuhteen eteen kuin myös muihin ihmisiin kohdistuvan viehätyksen hillitsemisen. Parisuhteessa olevien tulisi aktiivisesti keskittyä kumppaninsa hyviin puoliin sekä käyttää aikaa kumppanin kanssa. Suhdetta voi vaalia esimerkiksi järjestämällä säännöllisesti yhteistä tekemistä, kuten treffejä muun muassa museokäyntien, ulkoiluretkien tai yhteisten kokkaushetkien avulla. Osoittamalla toiselle hänen olevan tärkeä ja antamalla hänen hyvien puolien loistaa muistutat teille molemmille, kuinka arvokas suhteenne on ja miksi olette toistenne kanssa. Tyytyväisyys omaan parisuhteeseen sekä kumppaniin on ensisijaisen tärkeää pettämisen estämiseksi.

Mitä parisuhteen ulkopuolisiin ihmisiin tulee, voi tunteita heitäkin kohtaan säädellä. O’Sullivan sanoo, että hyvä metodi estää ihastuksen syntymistä, on keskittyminen tämän henkilön puutteisiin. Hänen hyviä ominaisuuksiaan ei tulisi ihailla vaan enemmin huomata, että häneltä puuttuu monia asioita, joita omalla kumppanilla on tarjota. Varmuutta omaan parisuhteeseen voi kasvattaa myös tapaamalla yhdessä kumppanin kanssa niitä henkilöitä, joiden kanssa hän arjessaan viettää aikaa. Tämä ehkäisee väärien kuvitelmien ja kauhukuvien kehittelyä omassa päässä.

Lopulta paljon on siis kiinni siitä, miten ihminen toimii muita elämänsä viehättäviä ihmisiä kohtaan. Pettämään päädytään harvoin kertaheitolla vaan siihen edetään pieni askel kerrallaan. Yhden kynnyksen ylittäminen madaltaa seuraavaa ja niin edelleen. Niinpä parisuhteessa olevien tulisi välttää oman viehtymyksensä viestittämistä muille, sillä se voi viedä lähemmäs varsinaista pettämistä. Pettämällä voi voittaa vähän, mutta menettää kaiken, joten keskittyminen omaan parisuhteeseen on se oikea, ilmiselvä valinta.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Näin varmistat kumppanisi pysyvän uskollisena”

 • Noup sanoo:

  Ihmiset pettävät eri syistä joten vastuuta pettämisestä ei voi vierittää petetyn syyksi. Sarjapettäjille on tyypillistä tekosyiden keksiminen omalle kyvyttömyydelleen sietää tylsyyttä suhteessa. Moni pettäjä asettaa omat tarpeensa muiden edelle ja pettää vaikka saisi seksiä kotonakin. Jotkut hakee ihan vain jännitystä ja huumaa. Jotkut viettelevät monia ihmisiä ja ovat siitä silloin ihan vastuussa kun leikkivät muiden tunteilla. Petetyn tehtävä ei ole tehdä mitä tahansa miellytäkseen pettäjää ettei se vain pettäisi. Kyseeseen voi tulla myös vääränlainen vallankäyttö missä pettäjä nauttii siitä kun muut kilpailevat hänestä ja hän saa vertailla muita toisiinsa. Pettäjä voi kuitenkin aina valita avoimen suhteen alunperin tai sitten erota ennen kuin pettää. Valitettavasti oma kokemukseni on, että jos pettää niin ei ollut vielä valmis sitoutumaan pelkästään yhteen ihmiseen ja jos syy pettämiseen on esim.toimimaton seksi niin silloin kannattaa erota ennemmin kuin sotkea monen ihmisen elämää ihme draamoilla. Olen ylpeä siitä, että en alkanut pettämään vaikka toiselle olisi käynyt avoin suhde. Ero oli järkevämpää. Jollekin muulle voi käydä joku muu ratkaisu, mutta se että pitäisi jotakin ihmistä palvoa, miellyttää ja pelätä koko ajan että riittääkö pettäjälle ihmisenä ei yksinkertaisesti kannattaa tuhlata omaa elämäänsä siihen.

  • Nimetön sanoo:

   Just näin. Se näissä parisuhdeneuvoissa onkin outoa, että petetty pannaan etsimään syytä itsestään ja ohjeistetaan nuoleskelemaan pettäjää. Ehkä neuvojat itse ovat läheisriippuvaisia?

 • Nimetön sanoo:

  Parisuhdeneuvoja on kiva lukea, mutta ei ne käytännössä toimi. Jos toimisi, kaikki ongelmat olisi kadonneet aikapäiviä sitten. Neuvot voi oikeasti olla haitallisia, jos ne tuudittaa naisia uskomaan johonkin, jolla ei ole realistista pohjaa.
  Ihmiset on erilaisia ja tekee mitä haluaa. Toisen puolesta ei voi tehdä valintoja.

 • Kuuppa sanoo:

  Oman pettämisen voi aina estää, vaan ei sen toisen. Ei, vaikka kuinka hyvin pitäisi ja palvoisi.