Uuteen kotiin, ihanaa! Lastenhuone, oma piha, enemmän säilytystilaa! Vaan ennen kuin voi nostaa koivet sohvapöydälle ja ihailla ikkunasta avautuvia maisemia, on selvittävä vanhan kämpän myynnistä, uuden remontista, siivouksista, muutosta ja kamojen purusta. Jos bonuksena on taaperoikäinen apulainen ja mahassa kasvava vauveli, on projektissa hermoromahduksen aineksia.

Muuttajan sääntö nro 1! Tee lista! Muistilistan löydät täältä.

Eroon vanhasta

Tuoreena pariskuntana hankittu lemmenpesä on muuttunut lattiasta kattoon saakka muovileluja pursuilevaksi kaaokseksi. Kaksio kivalla sijainnilla on täydellinen sijoitus kahdelle aikuiselle – mutta miten se taaperokäsittelyn saanut kämppä saadaan mitenkään takaisin edustuskuntoon myyntiä tai vuokrausta varten??! Kuvat nyt saa vielä huijattua siirtelemällä tavaravuoria huoneista toisiin, mutta näytöt. Ne ne on pahoja. Kaksi kolmasosaa kodin irtaimistosta on syytä sulloa laatikoihin, Ikea-kasseihin ja jätesäkkeihin ja viedä kauas pois. Siivoukseen kannattaa varata about viikko, varsinkin jos itse sottapytty osallistuu projektiin. Palkitsevaa siivoamista sellainen, missä kaveri kulkee ja vetää kuola-, puuro- ja kakkavanoja pitkin pintoja sitä mukaa kun rätti heiluu…. Bonusta saa, jos sattuu olemaan lisäksi raskaana. Kropan ulottuvuudet, alituinen väsymys ja heittelehtivät hormonitasot pistävät ihan pelkän viikkosiivouksenkin nextille levelille. Sitten kun ketään ei tule näyttöön, sa-pet-taa.

Uusi koti! Uusi remontti, siivous, järjestely. Samat kuolat.

Ou jea, joku meni vipuun ja nappasi sen vanhan kämpän. Nyt voi vihdoinkin alkaa toden teolla puuhastella uuden kimpussa. Siinä missä pariskuntakämppää suunniteltiin yhdessä, kierreltiin kauppoja ja kirppareita, selailtiin blogeja ja lehtiä, on perhekodin möbleeraus astetta arkisempaa. Aikaa, hermoja, romantiikkaa ja todennäköisesti myös euroja on suhteessa niukemmin kuin ekan yhteisen kodin hankintavaiheessa. Jalassa roikkuva uhmis ei suoranaisesti inspiroi tekemään Pinterest-kokoelmia eteisen sisustuksesta, lähinnä muistuttaa olennaisimmista hankinnoista: kuramatto, turvaportit, äänieristys.

Jos ja kun uutta kotia on tarvis hiukan remonteerata ennen muuttoa, on kotiäiti-ihmisestä hiukan huononlaisesti apua. Ideoita oli aikana ennen ensimmäistä lasta, nyt tyytyy siihen, mitä joku muu ehdottaa. Joo, öö, vaihdan vaippaa, ai ruskeat tarjouskaakelit, joo, öö, hmm. Ihansamaäläkysymultaontässävähänakuutimpiakinjuttujahoidettavana. Jos remonttia tehdään omin voimin, voi toki yrittää osallistua. Jos saa lapsenvahdin. Ipanan kanssa sahojen, ruuvien, porakoneiden ja muiden tykötarpeiden seassa tallailu – ei jatkoon.

Remppa ohi, nytkö muutetaan? Ei. Ensin siivotaan. Vanha koti, uusi koti. Jynssää, imuroi, kiillota. Raskaana? Jynssää, supista, imuroi, huohota, kiillota, yökkää. Toista molemmissa. Lapsi mukana? Hanki ammattilainen asialle. Ei siitä mitään tule ilman.

Valoa muuttotunnelin päässä

No, sitten vihdoin koittaa muutto. Kamat on pakattu lapsen päivä- ja yöunien aikana. Tavaramäärä on uskomaton, mutta voimat eivät riittäneet niiden läpikäymiseen. Laatikkoon, säkkiin, laatikkoon, teippi. Silmäluomet painavat, mutta uuden ihanan kodin toivossa jaksaa painaa. Muuttopitsan ja -kaljan kuvat silmissä. Ai niin, se raskaus. Muuttojengi kantaa huonekalut ja kaikki mahdolliset ja mahdottomat roippeet vanhasta uuteen, kuraten samalla rakkaudella jynssätyt pinnat. Tässä kohtaa muistaa, että olisi ollut viisasta merkata laatikoihin, että mihin huoneisiin ne kannattaisi sijoittaa. Meni jo. Sentään lapsi on hoidossa. Hetkinen, tämäkö on sitä omaa aikaa? Pitsaa ja kakkavitsejä, ja vähän äkkiä!

Jee! Vanha koti tyhjä, urakka valm… paitsi ne näyttöjen alta anopin varastoon kuskatut 15 pahvilaatikkoa kirpparikelpoista koriste-esinettä.

Sitten kun koteja on enää yksi, voi huoahtaa hetkeksi ennen kaikkien tavaroiden purkamista. Välttämättömimmät ensin: keittiökamat, kylppäritarvikkeet, lastenvaatteet, lelut. Kaiken muun löytää jätesäkeistä vielä jouluna. Mutta onhan se ihanaa olla uudessa kodissa.

PS. Miten vaivaton muutto tehdään? Ainoa tapa on nostaa jalat ylös, juoda kahvia uudesta Huono Äiti -mukista ja antaa jonkun muun hoitaa homman. Jos olet samoilla linjoilla, kommentoi jotakin vaivatonta tähän juttuun ja osallistut kuvan mukin arvontaan. Lue muuttajan muistilista myös täältä. 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Muutto kuin Strömsössä”

 • Vuokko sanoo:

  Muutto on näin pikkulapsivaiheessa yksi pelottavimmista asioista. Toivottavasti ei tarvitse vuosiin vielä…

 • jessica lönnberg sanoo:

  joka päivä vaikka yksi laatikko pakataan täyteen. ei tule kiirettä. keittiötarvikkeet omiin laatikkoihin ja olohuoneen tavarat omiin. vaatteet esim säkkeihin ja teipillä tarra kiinni ja tussilla merkkaus mikä vaate tai mitä laatikossa on.

 • Virve sanoo:

  Mulla on alkamassa 24 muutto elämässäni… 38 vuoteen siinä on aika paljon… huoh.
  Neljä lasta 8 kk-13 v väliltä, kissa, mies, tavaraaa julmetusti.. no jaksaa jaksaa…. 🙂

 • Mia sanoo:

  Muuttofirma ja ystävät mukaan pakkailuun niin siitä tulee hauskaa (lapsi mummolaan)

 • Katja sanoo:

  Muutin 28.2.2016 mieheni luokse pk-seudulle. LA oli 5.4. Taapersin molemmat Ikeat läpi sekä Plantagenin, Bilteman, yms. ison vatsani kanssa.
  Poika syntyi perätilan vuoksi suunnitellulla sektiolla 30.3.
  Mieheni sai vakituisen työn kotikaupungistamme lokakuussa ja muutimme väliaikaisesti vanhempieni luokse, ennenkuin löysimme meille sopivan asunnon ja muutimme sinne viikko ennen joulua.
  Pk-seudun kaksio myytiin ekasta näytöstä heti vuoden vaihteen jälkeen ja sehän oli myös siivottava ja tyhjennettävä täyteen ängetty kellarikomero ennen kuin aloitin opiskelun 9.1.2017.
  Etsimme tällä hetkellä itsellemme omakotitaloa eli toivottavasti löydämme pian meille sopivan ja pääsemme, taas, muuttamaan…

 • Heidi sanoo:

  Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, pakkaus ja purkaminen hoituu vaivattomasti.

 • Anu sanoo:

  Jep! Onneksi ei tarvitse ihan heti muuttaa. Pelkkä viikkosiivous vie jo voimavarat, kun kaksi alle 3v:tä apuna. Ja sama kaaos jo taas seuraavana päivänä. =D

 • Laura sanoo:

  Viimeisin muutto: Muutettiin kerrostalon kolmannesta kerroksesta omakotitaloon, pakkasta reilu 20 astetta, kaksi 6 kk:tta vanhaa vauvaa menossa mukana.
  Muutosta aikaa nyt joku 9,5 vuotta. Eipä oo tehny mieli sen urakan jälkeen muuttaa.

  Ei ole kokemuksia vaivattomasta muutosta 😀

 • Maria sanoo:

  Muutin kuukausi sitten vajaa 1v kaksosten ja 12v esiteinin kanssa. Muuttoaikaa oli 1 viikko. Oli iltoja kun halusin istua huoneen nurkassa ja repiä tukkaa päästä. Kun homma oli ohi, olisin voinut nukkua viikon. Ihan heti en lähtis tekemään uusiksi 😀 mutta toi kuppi olis kiva 🙂

 • Päivi sanoo:

  Olin raskaana ja jaloissa pyöri puolitoista vuotias. Pääsin helpommalla kun muutto päivänä lähin synnyttää

 • Kirsi sanoo:

  Tuli tehtyä muutto 2kk tissitakiaisen kanssa joka ei nukkunut muualla kuin minun sylissä. Ja siihen lisätään miehen kolmivuorotyö ja ristiäiset niin ei ollut ihan helppoa.. Välissä piti toki ruokkia kaksi isompaakin lasta ja muuttoviikolla oli kaikki mahdolliset käynnit ja tapaamiset. Tavarat saatiin uuteen kotiin ilman niiden läpikäymistä ja nyt 2kk myöhemmin melkein kaikki laatikot on purettu. Vaatehuone on kattoon asti täynnä. Ehkä tää tästä..

 • Reija sanoo:

  Ajoissa pakkaamaan tavaroita. Anoppi ollut aina siivoamassa asuntoja, se on ollut suuri apu.

 • Paljon muuttanut sanoo:

  Muuttaminen on järkyttävä kokemus, aina!

 • Tanja sanoo:

  Muutin kahden lapseni kanssa, hoidin yksin kaiken pakkaamisen ja samaan aikaan molemmat lapset tulivat kipeeksi ja vielä samaan aikaan.. mutta muutto onnistui silti hyvin vaikka silloin tuntui että tästä ei tule mitään, onneksi apuun riensi ihania ja auttavia ystäviäni.

 • Kille sanoo:

  Oon tuossa useamman kerran muuttanut vuosien mittaan. Yksin, lasten isän kanssa (nykyinen ex) ja yksin lasten kanssa ja hyvät ystävät ovat olleet apuna sen mitä apua olen tarvinnut. Organisointi on kaiken a ja o niin homma sujuu kuin leikki.

 • P sanoo:

  Mukana

 • Sanna Hovilehto sanoo:

  Nyt muuttanut kolme viikkoa mummoa 91v.rintamamiestalosta kaksioon,voin kertoa,että kun jokainen nappi ja lanka ja asia on säästetty,niin konmaria olisi tarvittu jo 50v.sitten,vastaan tuli mm.rintapumppu vuodelta 47 ja kodin siivousaineita mallia hollywood ja joku muu vuodelta 34,joten nyt urakan lopuksi kelpaisi kuppi kahvia huonon äidin mukista,tai voi sinne viiniäkin kaataa

 • jep sanoo:

  Meillä myös muutto evakko asuntoon ihan just. Ja sitten kun sen saa 1v näyttään kodilta ni voi taas pakata ja palata omaan kotiin. Ihan hemmetin ihanaa, Muuttaminen on just niin ihanaa puuhaa!!! 😉

 • Leni sanoo:

  Kaiken vanhan/ lapsilla pieneksi menneen/ muuten vaan tarpeettoman kaman kierrätys tai myynti ajoissa ennen muuttoa. Esim. jos et tarvitse uudessa kodissa vanhaa sohvaa tai kirjahyllyä se kannattaa myydä vaikka viikkoja ennen muuttoa.

  Pakkaa matkalaukkuiun kaikki seuraavan viikon vaatteet ja tavarat . Viikon tavarat on sitten kivasti käsilllä ilman laatikoiden ja pussien penkomista. Erityisesti jos muuton jälkeen on työviikko niin viikon työvaatteet kivasti saataville sinne matkalaukkuun.

  Viime muutossa meillä oli kaksi pientä lasta. Tai yksi pieni ja toinen vielä pienempi. En kestänyt ajatusta, että oltaisiin niin pienten kanssa muuttoiltana täydellisessä kaaoksessa, joten mentiin hotelliin ekaksi yöksi. Kun muutto alkoi, mummo meni hotelliin lasten kanssa. Me vanhemmat tultiin illalla muuton jälkeen. Seuraavana aamuna syötiin hyvä buffet-aamiainen ja lähdettiin uuteen kotiin järjestelemään.

  Mummo lasten kaitsijaksi muuton ajaksi, jos vain mahdollista.

  Jos on mahdollista muuttaa arkipäivänä niin tee niin (mielellään erityisesti perjantaina). Lapset voi laittaa arkimuuton aikana päiväkotiin ja hakea vasta sitten viiden aikaan pois.

 • Sari sanoo:

  Samoilla linjoilla mennään tässäkin