Mieletön kuhakeitto ja koko Heinävesi-menu päättää mökkikauden
Elokuun viimeinen viikonloppu on perinteisesti mökkikauden päätös. Ja tällä Heinävesi -menulla se päättyy tyylillä! Menun rakensi luottokokkimme Ilkka Lääveri ja koemaistossa totesimme, että mitään näin hyvää ei ihan äkkiä muista syöneensä. Kuhakeitto sai maistelijat täysin mykäksi.
Ohjeista riittää kuudelle juhlijalle. Raaka-aineet ovat haettu Heinäveden alueelta. Kuha ja muikku ovat Kermajärveltä ja ne toimitti Kerman Kala.
Vihanneksista lehtikaali, kesäkurpitsa, kurkku, sipulit, pavut ja peruna ovat Soilen luomutilalta Heinävedeltä. Parempia perunoita ja vihanneksia saa hakea! Myös mustaherukat haimme Soilelta. Voit kokata koko menuun tai tehdä vaan itselle mieleiset ruuat.
Savustettu muikku taipuu tahnaksi sekä kirpeiden herukoiden ja kurkkujen kanssa nautittavaksi. Savustetut perunat sopivat hyvin muikkujen rinnalle ja pensaspavut toimivat hyvin lisäkkeenä grillistä valmistuville lihoille. Kesäkurpitsapyttipannu taas on loistava jo sellaisenaan, vaikka lounaaksi. Paahteisen makuinen kalakeitto kruunaa päivän ja jälkiruuaksi voit valita mustikkapiirakkaa tai tuorejuustoherkun marjojen kera. Tai tee vaikka molemmat!
Ps. Huomaa Kermansaven Saimaa-astiat, joita ei enää tosin tuotannossa ole, eikä koko Kermansaveakaan valitettavasti.
Kuhakeitto (järjetön tai mieletön siis paras koskaan)
- 2 kpl kokonaista kuhaa (n. 1 kg / kpl)
- vettä
- 500 g kiinteää perunaa esim. siikli tai annabella
- 1 nippu (5 kpl) sipulia varrella
- 50 g voita
- ½ sitruunan mehu
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa, sokeria, mustapippuria
- öljyä
Fileoi kuhat ja poista fileistä nahka. Leikkaa fileistä keskiruoto pois. Mausta kevyesti suolalla ja laita jääkaappiin odottamaan paistamista.
Laita kuhan ruodot ja nahat tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 220 c asteisessa uunissa n. 40–60 minuuttia, kunnes kunnolla paahtuneita. Laita ruodot kattilaan ja keitä hiljalleen n. 2 tuntia. Anna vielä maustua 1 tunti ilman keittämistä. Siivilöi ruodot pois ja keitä lientä kasaan, kunnes jäljellä on n. 8 dl. Mausta liemi suolalla ja sitruunan mehulla.
Pese ja puolita perunat. Keitä perunat suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä napakan kypsiksi. Pilko sipulien päät paksuiksi renkaiksi, yhdestä sipulista saa 2–3 rengasta. Kuumenna paistinpannu ja laita tilkka öljyä pannulle. Paahda sipuleita yhdeltä puolelta, kunnes sipuleissa on väriä. Lisää pannulle 0,5 dl vettä ja valkoviinietikka. Haihduta neste pois ja ota sipulit pois pannulta mausta suolalla. Lisää perunat ja sipulit kalaliemen joukkoon.
Taita kuhafileet pitkittäin niin, että ohut vatsapuoli jää paksun seläkkeen alle nahkapuoli vastakkain. Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi ja lisää 2 rkl öljyä. Laita kuhafileet pannulle ja paista niihin kaunis väri toiselle puolelle. Lisää pannulle voi ja käännä kuhat. Kun kuhan liha halkeilee helposti paistinlastalla kokeiltaessa, ota kuhat pois pannulta ja laikkaa fileet n. 4–5 palaan. Lisää kuhapalat keiton joukkoon, ja lisää sekaan myös hiukan ruskistunutta voita paistinpannulta.
Hienonna sipulin varret ja lisää ne keittoon.
Grillatut pensaspavut ja lehtikaalipesto
- 500 g pensaspapuja
- 100 g lehtikaalia
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 2 kpl valkosipulin kynttä
- 50 g raastettua parmesaania
- 0,5 dl kurpitsansiemeniä
- suolaa, mustapippuria
Keitä pensaspavut runsaassa suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä 2 minuuttia ja jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä. Hienonna lehtikaali ja valkosipulit, ja rouhi kurpitsansiemenet murskaksi. Sekoita lehtikaali, valkosipuli, parmesaani ja kurpitsansiemenet öljyn kanssa pestoksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa pavut nopeasti erittäin kuumalla grillillä, että papuhin tulee hiukan grillattua pintaa. Sekoita pavut peston kanssa ja tarjoile.
Pyttipannu kesäkurpitsasta ja halloumijuustosta
- 1 iso kesäkurpitsa (n. 500 g)
- 1 pkt halloumijuustoa
- 2 kpl sipulia varrella
- 100 g lehtikaalia
- 0,5 dl kurpitsansiemeniä
- ½ nippu persiljaa
- suolaa, mustapippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
Kuutioi kesäkurpitsa sekä halloumi ja leikkaa sipuli suikaleiksi. Hienonna sipulista varret. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi paloiksi. Hienonna persilja.
Kuumenna paistinpannu savuavaksi ja lisää kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Paista aluksi kesäkurpitsaa n. 3 minuuttia ja lisää sitten sipuli. Jatka paistamista muutama minuutti, kunnes sipuli on hieman kypsynyt ja kesäkurpitsassa on hieman väriä. Lisää halloumijuusto ja paista jälleen muutama minuutti. Sekoittele paistosta tasaisesti koko paistamisen ajan. Lisää lopuksi lehtikaali, kurpitsansiemenet ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Savustetut perunat
- 500 g kiinteää perunaa esim. siikli tai annabella
- 3 kpl kevätsipulia
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl sinappia
- suolaa, sokeria, mustapippuria
- savustuspönttö tai sähkösavustin
Pese ja puolita perunat. Keitä perunat napakan kypsiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Laita perunat savustuspönttöön 30 minuutiksi.
Sekoita sinappi, valkoviinietikka ja öljy. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Hienonna kevätsipuli. Kun perunat ovat savustuneet, sekoita ne vinegretin kanssa ja lisää kevätsipuli.
Savustetut muikut, avomaakurkkua ja suolattua mustaherukkaa
- 500 g puhkottuja muikkuja
- 4 kpl avomaankurkkuja
- 200 g mustaherukkaa
- 0,5 dl väkiviinaetikkaa
- 0,5 dl sokeria
- 1 dl vettä
- suolaa, mustapippuria
- 2 dl savustuspuruja
- savustuspönttö tai sähkösavustin
Mausta mustaherukat 1 tl suolaa ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin verran.
Huuhtele muikut kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin. Mausta huolellisesti suolalla. Liota 2 dl savustuspuruja vedessä ja kaada vesi pois. Lämmitä savustin n. 200 c asteeseen ja laita purut savustimeen. Kun savu alkaa muodostua laita muikut savustimeen. Savusta n. 40 minuuttia kunnes muikuissa on kaunis väri ja muikut ovat kypsyneet.
Tee pikkelöintiliemi kiehauttamalla etikka, vesi ja sokeri. Anna liemen jäähtyä. Kuori kurkut ja viipaloi ne. Laita kurkut pikkeliliemeen ja anna maustua n. 30 minuuttia.
Tarjoa muikut avomaankurkkujen ja mustaherukoiden kera.
Savumuikkutahna
- 500 g puhkottuja muikkuja
- 1 kpl avomaankurkkuja
- 1 kpl hapan omena
- 200 g creme fraiche
- 2 kpl punasipulia varrella
- 0,5 dl vaaleaa balsamietikkaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1/2 sitruunan mehu
- suolaa, mustapippuria
- 2 dl savustuspuruja
- savustuspönttö tai sähkösavustin
Huuhtele muikut kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin. Mausta huolellisesti suolalla. Liota 2 dl savustuspuruja vedessä ja kaada vesi pois. Lämmitä savustin n. 200 c asteeseen ja laita purut savustimeen. Kun savu alkaa muodostua laita muikut savustimeen. Savusta n. 40 minuuttia kunnes muikuissa on kaunis väri ja muikut ovat kypsyneet.
Pilko punasipulit renkaiksi ja mausta balsamietikalla, oliiviöljyllä ja mustapippurilla. Hienonna varret erikseen. Kuori kurkku sekä omena ja pilko pieniksi kuutioiksi.
Revi muikuista keskiruoto pois ja sekoita muikun liha creme fraichen, omenan, kurkun ja sipulinvarsien kanssa. Mausta tahna mustapippurilla ja sitruunamehulla. Lisää myös tarvittaessa suolaa. Tarjoile punasipulirenkaiden kera.
Valkosuklaalla maustettua tuorejuustoa ja marjoja
- 200 g philadelphia-tuorejuustoa
- 1 dl turkkilaista jogurttia
- ½ sitruunan mehu
- 2 tl mesiangervosokeria
- 200 g valkosuklaata
- 200 g marjoja (esim. mansikkaa, vadelmaa, herukoita, karviaisia)
- 4 oksaa tuoretta piparminttua
Kuumenna uuni 140 c ja laita valkosuklaa leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda valkosuklaata 20 minuuttia. Sekoita tuorejuusto, jugurtti, sitruunan mehu ja mesiangervosokeri keskenään. Sekoita 2/3 osaa valkosuklaasta tuorejuustomassan joukkoon. Laita massa kuuteen tarjoilukulhoon ja jääkaappiin jähmettymään. Laita myös loppu valkosuklaasta jääkaappiin kovettumaan.
Leikkaa marjoja tarvittaessa pienemmiksi ja hienonna mintun lehdet. Voit jättää muutaman lehden koristeiksi. Hienonna veitsellä myös kovettunut valkosuklaa. Jaa marjat tuorejuuston päälle ja lisää valkosuklaa sekä hienonnettu minttu.
Rosmariinilla maustettu mustikkapiirakka
- 125 g mantelijauhetta
- 80 g tattarijauhoja tai vehnäjauhoja
- 250 g sokeria
- ripaus suolaa
- 2 kananmunan keltuaista
- 5 kananmunaa
- 5 dl kuohukermaa
- 400 g mustikoita
- 1 ruukku rosmariinia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita toiseen kulhoon keltuaiset, kananmunat ja kuohukerma ja sekoita tasaiseksi. Sekoita muna-kermamassa ja kuivat aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Hienonna rosmariini ja sekoita se taikinan joukkoon. Säästä muutama oksa koristeeksi piirakan päälle. Kaada massa öljyllä voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle ¾ osaa mustikoista.
Paista 170 c uunissa n. 1 tunti, kunnes massa on hyytynyt täysin. Alenna lämpötilaa, mikäli piirakka alkaa saada paljon väriä.
Koristele lopuilla mustikoilla ja rosmariinin lehdillä.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.