Kysyimme Huonon Äidin Facebookissa, missä me suomalaiset vanhemmat ollaan maailman parhaita, ja mikä meillä täällä kotimaassa on lasten kannalta parasta.

Teidän vastauksissanne toistuivat samat jutut, samat asiat joista olemme iloisia ja ylpeitä. Tämä maa on hyvä paikka kasvattaa lapset, ehkä jopa maailman paras.

Suomessa on lapsen hyvä kasvaa, koska:

Meillä annetaan lapsen olla lapsi. Lapsia saa hoitaa kotona kolmevuotiaaksi yhteiskunnan tuella, ja vasta 7-vuotiaana mennään kouluun.

Suomalainen kasvatus perustuu maalaisjärkeen. Ei hömpötyksiin ja trendeihin. Vanhemmat osaavat ajatella itse, osaavat pitää kuria ja osaavat helliä lapsia. Lapsia pidetään fiksuina ja ajattelevina ihmisinä jo pienenä.

Yhteiskunta tarjoaa paljon tukea lapsiperheille. Täällä kaikki saavat terveydenhoitoa ja sosiaalista tukea. Meidän ei tarvitse huolehtia siitä, onko meillä varaa laittaa lapset hoitoon tai kouluun. Ja koulussa on ilmainen kouluruoka!

Itse asiassa huolenpito alkaa jo neuvolasta ja maailmalla ylistetystä äitiyspakkauksesta.

Meillä naiset saavat käydä töissä, eikä kukaan ihmettele sitä. Ja meillä miehet saavat jäädä kotiin hoitamaan lapsia – eikä sitä ainakaan kovin moni enää ihmettele.

Tasa-arvo on muutenkin tärkeää – ja itseisarvo. Meidän tyttömme saavat kiipeillä puissa ja meidän poikamme työntää nukenvaunuja. Lapset saavat olla lapsia leikeissäänkin, eivät tyttöjä tai poikia.

Suomalaiset vanhemmat ovat, ehkä hyvän neuvolajärjestelmän ja kouluterveydenhuollon ansiosta, terveystietoisia. Lapsemme saavat terveellistä ruokaa, ja me vahdimme, että hampaat pestään.

Lapsillamme on ihan erityislaatuinen luontosuhde, joka syntyy jo siitä, että suomalainen vauva nukkuu päiväunensa pakkasessa. Taapero leikkii ulkona säällä kuin säällä, ja monen suomalaisen rakkaimmat lapsuusmuistot liittyvät metsään tai rannalle. Meidän lapsemme saavat nähdä luonnon ihmeet omin silmin ja seikkailla metsissä, pelloilla ja rannoilla.

Ja ehkä jopa parasta lastemme tulevaisuuden kannalta on se, että saavat kasvaa vahvoiksi ja itsevarmoiksi. Turvallinen maa, me turvalliset aikuiset ja luottamuksemme lapsiin antaa heille valmiudet selvitä mistä tahansa, mitä elämä heidän eteen heittääkään. Lopulta se on niin yksinkertainen asia, että meillä Suomessa vanhemmilla on rento asenne, joka sallii lapselle liekaa. Ja se, että me kaikki, ihan jokainen, mahdollistamme lapsillemme turvallisen ympäristön, jossa voimme antaa noiden rakkaimpiemme kulkea vapaasti omin päin – kohti leikkejään, kohti koulutustaan, kohti vapautta ja yhteistä tulevaisuuttamme.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Maailman paras maa meidän lapsille”

  • Homelapsen äiti sanoo:

    Puutteita valitettavasti on. Moni kärsii huonosta sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista ja sairauksista koulussa tai päiväkodissa. Asiaa ei tunnuta saada korjattua ja koko ajan yhä useampi sairastuu, jopa pysyvästi. Tässä asiassa Suomen pitäisi parantaa vielä paljon, että olisi maailman paras maa myös hengittää. Myös sisätiloissa.