”Äitisyyllisyys” on tunne siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä äiti ja se ilmenee monissa muodoissa: Emme vietä tarpeeksi aikaa lastemme kanssa; emme ole tarpeeksi kärsivällisiä, rakastavia, hauskoja tai kiinnostuneita; emme tarjoa lapsillemme sellaista elämää, perhettä ja mahdollisuuksia, joita meidän pitäisi. Huudamme, menetämme hermomme, nalkutamme. Luettelo tavoista, joilla me äidit kuvittelemme voivamme pettää lapsemme on loputon.

Useimmat naiset ja erityisesti äidit kamppailevat sen ajatuksen kanssa, ettemme ole tarpeeksi hyviä. Meistä tuntuu, että petämme lapsemme emmekä pysty täyttämään kuvitelmaa täydellisestä äidistä, joka on epäitsekäs, jolla ei ole omia tarpeita ja, joka on olemassa vain lapsiaan varten. Osa tästä on jäänne naisten roolista perheessä aikaisemmissa sukupolvissa.

Vaikka kulttuurisesti ehdolla oleva käsityksemme siitä keitä meidän pitäisi olla ei enää sovi nykyaikaiseen elämään, jossa naiset työskentelevät kodin ulkopuolella silti käsityksemme täydellisestä äidistä pysyy ennallaan. Ja mikä ehkä vielä tärkeämpää, vaikka kuvamme täydellisyydestä on usein ristiriidassa oman hyvinvointimme kanssa, häpeämme ja syytämme itseämme siitä, ettemme ole sitä, mitä kuvittelemme olevan.

Äidin syyllisyys perustuu ajatukseen siitä, keitä meidän pitäisi olla – ei keitä olemme. Siitä lähtien, kun olemme pieniä tyttöjä, emotionaalinen turvallisuutemme ja hyväksyntämme rakentuvat kyvyllemme olla epäitsekkäitä ja huolehtia muiden tarpeista. Mitä paremmin pidämme huolta muista ihmisistä sitä enemmän meistä pidetään, mikä saa meidät tuntemaan itsemme arvokkaiksi ja pitämään itsestämme. Äitinä oleminen on äärimmäinen koe hoitokyvyillemme; kuinka paljon voimme lahjoittaa ja sivuuttaa omia tarpeitamme palvellessamme lapsiamme ja perhettämme.

Voimme milloin tahansa astua ulos täydellisen äidin narratiivista, jota kerromme itsellemme ja toivottaa tervetulleeksi se äiti, jota todella olemme. Tavallinen äiti lukemattomien tavallisten äitien joukossa.

Tässä muutama vinkki äitisyyllisyyden helpottamiseen:

Keskity hyvinvointiisi

Pyri ottamaan omat tarpeesi ja toiveesi huomioon

Muista, että kukaan ei ole täydellinen

Tunnusta saavutuksesi

Ota aikaa itsellesi

Muista, että äitinä oleminen on poikkeuksellisen vaikea rooli. Jotkut sanovat, että se on maailman vaikein työ. Me kaikki epäonnistumme lastemme kasvatuksessa joskus, ja omat äitimme (ja isämme) ovat epäonnistuneet ihan samalla tavalla, eikä meistä kasvanut hullumpia. Ihmiset ovat joustavia ja lapsemme löytävät tavan selviytyä suurimman osan ajasta. Se on todellisuutta. Älä soimaa itseäsi liikaa ja muistuta itseäsi kaikista niistä asioista, jotka teet oikein, älä vain niistä asioista, jotka luulet tekeväsi väärin.

Ollaan itsellemme ja toisillemme armollisia ja osoitetaan lähimmäisillemme rakkautta, se on tärkeintä.❤️

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia