Lapsen vanhemmat eroavat todennäköisemmin jos äiti on vähän koulutettu, uutisoi Yle. Yli 40% perusasteen suorittaneiden äitien lapsista kokee eron ennen kouluikää, jutussa kerrotaan.

Että olisit nainen malttanut kouluja käydä, niin ei olisi tullut eroa! Oma vikasi oli!

Eroon päätymiselle on paljon syitä, ja voi toki olla, että vähän koulutetuille näitä syitä kasautuu. Arkihan se lapsiperheen yleensä erottaa. Kun ei jakseta millään kaikkea, ja sitten ei jakseta huomioida toista, ja niin edelleen. Korkeasti koulutetuilla voi olla suuremmat tulot ja mahdollisuus hankkia apua arkeen, noin esimerkiksi. Turvatummat tulot ja työpaikat helpottavat arjessa jaksamista nekin. Sekin on mahdollista, että korkeasti koulutetut yrittävät pitää kulisseja pystyssä pidempään.

Osa eroista johtuu sitten ihan siitä, että toinen osapuoli on ihan mahdoton. Väkivaltainen, päihdeongelmainen tai muuta vastaavaa. Useimmin se osapuoli on mies, vaikka toki ongelmatapauksia on naisissakin. Äidin koulutusko se silloinkin ennustaa eroa, jos hän lähtee tällaisesta suhteesta? Ja korkeakaan koulutus ei valitettavasti suojaa tuhoisaan suhteeseen päätymiseltä.

40% lapsista kuulostaa hirveältä määrältä. Mutta Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 pelkän perusasteen suorittaneita 20–29-vuotiaita oli 116 589 henkilöä, mikä on 17 prosenttia ikäluokasta. Naisista vain perusasteen koulutuksen suorittaneita oli 15 prosenttia ikäluokasta.

15% ikäluokasta ei ole kovin paljon, eikä heillä kaikilla ole lapsia. Niiden, joilla on, joukosta löytyy se 40% lapsia jotka kokevat vanhempien eron ennen kouluikää. Mistään valtavasta joukosta kouluttamattomien äitien lapsiparkoja ei ole kyse.

Erojen syitä on hyvä pohtia ja tutkia, ehkä niitä saadaan siten myös ehkäistyä. Mutta ihan millä tahansa tekijöillä eroja ei voi selittää, eikä ehkä kannattaisi. Kukaan ei perusta perhettä toisen kanssa erotakseen tästä, ja erosta tuntee syyllisyyttä ihan tarpeeksi ilman tällaista uutisointiakin.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Lapsiperheen eron syy on arki, ei koulutus”

  • Miriam sanoo:

    Hmm, tutkimuksessa tuli muistaakseni ilmi myös, että osalla vähän koulutetuista naisista ei alkujaankaan ollut puolisoa sitä Huonon Äidin mainitsemaa arkea jakamassa. Että ei kyllä ole hedelmällistä lähteä heittelemään omia keittiö-mutujaan (”arki erottaa, ei koulutus”) tällaista tutkimustulosta vastaan. Missäänhän ei tosiaan syyllistetty, vaan kerrottiin neutraalisti tulos. Kiinnostavaa olisi tietenkin se, MIKSI vähän koulutetut eroavat todennäköisemmin. (Ja jos ero tulee ”ihan mahdottoman puolison” takia, niin ottavatko vähän koulutetut naiset todennäköisemmin sellaisen puolison ja miksi.)

  • Kati sanoo:

    No jopas huono äiti tahallaan tulkitsee tulosta kierosti. Jos tutkimuksessa tutkitaan äidin koulutustason vaikutusta mahdolliseen eroon, ei sen tulos ole äitejä syyllistävä. Tutkimuksissa usein rajataan tekijöitä, jotta tulos olisi tulkittavissa. Kyse oli eriarvoisuudesta, joka johtuu äidin koulutustasosta. Eri keskustelu on se, että pitääkö mitäkin asiaa tasapäistää…

  • Eronnut yhteishuoltaja sanoo:

    Ihan totta, itsekin olen kokenut että usein juuri äitejä syyllistetään erosta. Ja totta sekin että jokaisella eronneella äidillä (ja isällä) syyllisyys on varmasti ihan riittävän suuri ihan ilman tällaista uutisointiakin…