Tämä on kaupallinen yhteistyö Harmonian kanssa.

Missä minun pitää olla ja milloin? Missä lasten treenit ovat tänään? Mihin aikaan kukakin menee kouluun? Pitikö siellä olla mukana uimakamat vai tavalliset liikuntavarusteet? Kenellä on synttärit, oliko niille ilmoittauduttu ja lahja ostettu? Milloin on neuvola? Hammaslääkäri? Kilpailut? Talkoovuoro?

Siinä joitain ajatuksia, jotka kimmahtelevat perheellisen aikuisen päässä jatkuvalla syötöllä. Mutta eihän siinä ole läheskään kaikki! Heitetään mukaan vielä kaikki työjutut: palaverit, deadlinet, projektit, matkalaskut, vastaamattomat sähköpostit, kirjanpidot, salasanat, tapaamiset ja muut.

Sitten vielä perhesuhteet joulukortteineen, mummolavierailuineen, sukujuhlineen, puheluineen ja auttamisineen. Kavereiden tapaamiset! Parisuhteen hoito! Ja tietenkin oma terveys: milloin olen käynyt hammaskiven poistossa? Entä gynellä? Milloin se rokotusaika oli?

Ainiin, lisätään pakettiin vielä pinkoodit, käyttäjätunnukset, salasanat, sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot ja sosiaaliturvatunnukset!!!

Muistatko kaiken?

Ei mikään ihme jos et muista. Ennen ei yksinkertaisesti tarvinnut. Koulussa piti ehkä luetella Euroopan joet ja lasketella apostolien nimet ulkomuistista, mutta silloin ei tarvinnut selvitä jatkuvien päivitysten, uusien versioiden, satojen sähköpostien ja kymmenien pindkoodilitanioiden kanssa koko ajan. Puhelinnumeroiden muistaminen oli normaalia aivojumppaa, koska silloin aivoissa vielä oli pyöritystehoja jäljellä.

Nykymaailman kuormitus on niin suurta, että aivot tilttaavat. Jatkuvat keskeytykset ja jatkuva mukautuminen muutoksiin rasittavat tosi paljon.

Oman lisänsä tuo se, että ruuhkavuosissa elävällä oikeasti on tosi paljon muistettavaa, mutta ei välttämättä esimerkiksi aikaa rentoutua ja palautua niin, että aivot toimisivat optimaalisesti. Väsymys sumentaa ajattelun ihan kokonaan, keskittyminen vaikeutuu ja asioiden mieleenpainamisesta tulee hankalaa.

Naisilla pakkaa sotkevat vielä hormonitkin. Synnytyksen jälkeen pitää totutella sekä äitiyteen että sen olennaiseen osaan, ”äitipäähän”. Äitipää tarkoittaa sitä ihmeellistä sumua ja kyvyttömyyttä, joka aivot valtaa yhtäkkiä. Sanat katoavat, muisti pätkii, huomaat seisovasi huoneessa mutta et tiedä mitä siellä teet… Tila saattaa ehkä parantua, tai sitten siihen vaan tottuu. Suoraan sanottuna kuka muistaa!

Osa tästä tietotulvasta ja asioiden muistamisen vaikeudesta on sellaista, jolle ei oikein mitään mahda. Nykymaailman tahti on kiireinen, ja harva meistä voi vetäytyä luonnon rauhaan meditoimaan jatkuvasti.

Mahdollisuuksien mukaan niin kannattaisi kyllä tehdä. Se, että ottaa itselleen aikaa palautumiseen ja riittävään uneen, on monella tavalla hyväksi. Aivot tarvitsevat lepotaukoja. Nukkumisen ja meditoinnin lisäksi on hyvä esimerkiksi tehdä käsitöitä tai muuta vastaavaa ja harrastaa edes kevyttä liikuntaa.

Ruokavaliokin kannattaa laittaa kuntoon. Sehän jää tosi helposti retuperälle kiireessä, mutta valitettavasti suunapäänä rynniessä suuhun kahmaistut suklaapatukat eivät tarjoa aivoille muuta kuin nopeaa energiaa. Jotta pää jaksaisi toimia kunnolla eivätkä ajatukset olisi sumuista puuroa, pitää syödä terveellisemmin.

Aivot ovat noin 60 prosenttisesti rasvaa, ja rasvalla niitä kannattaa ruokkia. Ja vaikka siinä suklaapatukassa toki on rasvaa, niin se ei ole sellaista, mitä aivot haluavat. Ne kaipaavat hyvälaatuista, pehmeää rasvaa ja omega-3 rasvahappoja. Aivot tarvitsevat niitä joka päivä.

Säännöllinen kalan syönti turvaa aivoille välttämättömien omega-3 -rasvahappojen saannin. Erityisesti rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, on runsaasti omega-3 -rasvahappoja, jotka voitelevat hermosolujen solukalvoja ja parantavat synapsien toimintaa Lisäksi niillä on tulehduksia estäviä antioksidanttisia vaikutuksia. Paras valinta on tietysti syödä monipuolista, terveellistä ruokaa. Mutta jos kala ei maistu, voi kokeilla kalaöljykapseleita.

Eye q on kliinisesti tutkittu ja turvallinen valmiste, jolla voi varmistaa riittävän rasvahappojen päivittäisen saannin. Eye q –valmiste sisältää myös aivotoimintaa tukevaa DHA:ta. Tuotteessa EPA-, DHA- ja GLA-rasvahapot ovat ainutlaatuisessa ja kliinisesti tutkitussa 9:3:1 suhteessa.

Kalaöljyjen vaikutuksia terveyteen ja varsinkin aivotoimintaan on tutkittu paljon. On siis ihan selvää, että hyvistä rasvoista on hyötyä. Riittävästi omega-3-rasvahappoja sisältävä ruokavalio esimerkiksi parantaa työmuistin toimintaa – juuri sitä höttöinen äitipää ruuhkavuosissa kaipaakin! Tutkimuksissa on myös saatu selviä viitteitä siitä, että masennuksesta kärsivät hyötyvät omega-3-rasvahapoista. Rasvahappojen hyvä taso elimistössä näyttäisi ehkäisevän myös dementiaa, mikä kannattaa ottaa ruokavaliossa huomioon kun kiireestä johtuva jatkuva unohtelu alkaa pelottaa…tutkijat kun huomauttavat, että kyseessä ei ole mikään pikakonsti, vaan riittävä rasvahappojen saanti heijastuu terveyteen vielä vuosikymmenten päästä.

Sulla on paljon muistettavaa, mutta ehkä sinne muistilistan ykköseksi on hyvä siirtää se, että muistat pitää huolta itsestäsi ja aivoistasi lepäämällä tarpeeksi ja syömällä terveellisesti!

Kiinnostaako tämä aihe lisää? Kommentoi ja kerro kiinnostuksestasi – osallistut 3 kpl eye q –tuotepaketin arvontaan, jokainen niistä arvoltaan n. 80 euroa. Jeee!!!!!

 

Tämä on kaupallinen yhteistyö Harmonian kanssa.

Lähteenä käytetty Aivoliiton sivuja.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 26 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

26 vastausta artikkeliin “Viekö elämä mehut ja muistin?”

 • Sandiel78 sanoo:

  Eron jälkimainingeissa soutelen kahden pienen pojan kanssa, uuden kodin, työpaikan ja paikkakunnan seassa, sumussa nämä viikot etenevät, aina on perjantai. Muistanko mitään viikosta? Yhden ajatuksen, tätäkö se nyt on?

 • Sannamarianna sanoo:

  Kyllä kiinnostaa!

 • Minni sanoo:

  Kyllä olisi aivojen hoitoaineelle tarvetta – olen totaali-yh eskaritytölle. Neiti ei edelleenkään nuku öitään putkeen ja olen nyt toista vuotta opintovapaalla. Välillä ”vähän väsyttää” noiden katkonaisten öiden vuoksi. Kouluasioitakin olisi hyvä muistaa 😉

 • 🦉 sanoo:

  Samaistun täällä myös, näin 5 lapsen äitinä, opiskelut ja työt päälle. Niin kyllä, pää on hetkittäin jumissa ja aivosumu taattu. 😅

 • Piu sanoo:

  Kuulostaa niin minulta. Neljän lapsen ja välillä myös miehen jutut muistettavana.. Josko näistä olisi apua ja pää pysyisi kasassa edes jotenkin.

 • Marle sanoo:

  Pää on kuin hattaraa, olisipa näistä apua tilanteeseen.