Hei sinä nainen siellä! Viiraako päässä jo etukäteen, kun tiedät ensi yönäkin jälkikasvun kukkuvan hereillä pitkin yötä tai joudut heräämään vapaapäivänäkin pysyvästi kello 5? No kuule, se viiraaminen johtuu siitä, että olet nainen! Ja eritoten väsynyt nainen! 

Tämä on ihan tutkittu juttu: naisen fysiikka ja psyyke vaurioituvat nukkumattomuudesta ja häiriintyneistä yöunista miestä helpommin. Tämä johtuu siitä, että huonosti nukutun yön jälkeen miehellä testosteronitaso nousee ja testosteronilla on tulehdusta estävä vaikutus. Testosteroni myös pitää miehen stressihormonitason alhaalla. Sen sijaan huonosti nukkuva nainen ei saa samalla tavalla hormoneista vetoapua. Naisen estrogeenilla olisi tulehdustiloja estävä vaikutus, mutta estrogeeni vähenee iän mukana ja sen vähentyminen jo itsessään huonontaa naisen yöunta.

Ja mitä huono yöuni tekee naiselle? Se lisää sydäntautien riskiä, diabetesta, stressiä, masennusta, ahdistusta ja raivokkuutta. Huonosti nukkuva mies ei moisia oireita saa. Kuulostaako reilulta?

Yleisesti ajatellaan, että naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet, mutta totuus voi olla paljon mutkikkaampi. Tutkimusten mukaan naisten stressihormonitaso nousi jo siitä, jos heidän nukahtamisensa vei yli 30 minuuttia illalla. 

Tutkijat muistuttavat, että joka päiväinen liikunta auttaa naista selviämään hengissä huonounisista ajoista. Ja samaa mieltä on myös Huono Äiti! Naisen nimittäin tulee saada mies liikkeelle – työntämään kirkuvaa ipanaa kärryissä sillä aikaa kun nainen ottaa kauneusuniaan. Jos mies valittaa, kannattaa näyttää tämä tieteellinen artikkeli, johan poru loppuu.

Uusimman tutkimustiedon mukaan huonosti nukuttu yön jälkeen on todella vaikeaa hallita tunteitaan. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että väsynyt ihminen on vaaraksi itselleen ja muille. Tässä ei meille ole toki mitään uutista, mutta ehkä tutkijoille oli.

PS. Jos nämä elämän ruuhkaiset päivät ja yöt on pakko valvoa, on se toki kivempaa hyvässä sängyssä ja hyvällä tyynyllä. Niitä on täällä, Unikulmassa. Kotimainen Unikulma on Huonon Äidin kumppani. Ihan melkein teki mieli kirjoittaa tuohon, että (peti)kumppani, kun se toimis aika mukavasti ;).

Huono Äiti myös arpoo hyvää unta eli Unikulman ergonomisen Astro-tyynyn (arvo 149,-) tämän blogin kommentoijien ja Facebookissa peukuttaneiden kesken!!!!

(Kuvan Unikulma-vuode on on Huonon Äidin haavemaailmaa. Todellisessa elämässä Huonon Äidin sängystä voi löytyä vaihteleva määrä lapsia, Legoja, Muumeja, 2 kissaa, kirja, eilinen voileipä ja muuta sinne kuulumatonta kalustoa. Tänään löysin sieltä suklaayllätyksen, joka oli tullut tyttären joulukalenterista luukusta 11.)

Bruno_Unikmatic_sunset_pieni

— Huono Äiti

Artikkelissa on 25 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

25 vastausta artikkeliin “Vain yksi toive joulupukille: jos ei tarttis tulla unettomuudesta hulluksi”

 • Äiti-Sluibero sanoo:

  Joka ilta kun lamppu sammuu, sitä toivoo että Nukku-Matti ei ohittaisi tänäkin yönä ja unihiekkansa riittäisi aamuun asti.

 • Silmälasipäisen äiti sanoo:

  Uskon täysin ylläolevaan blogiin!

 • Jussi K sanoo:

  Hei!

  Uusi tyyny pelastaisi minutkin huonoilta yöunilta. En ole maailman paras nukkuja ja oikeanlaisen tyynyn löytäminen on vaikaa. 🙂 Mukavaa joulun odotusta!