Sitkeys on ominaisuus, jota elämässä tarvitsee väistämättä. Monet lapset ovat luonnostaan aika sitkeitä: mietipä vaan kuinka monta kertaa itse jaksaisit yrittää kävelemistä, jos aina kahden askeleen jälkeen humpsahtaisit pepullesi? Mutta kuten tästäkin esimerkistä huomaa, luontainen sitkeys ei kanna loputtomiin.

Lapselle tulee eteen asioita, jotka eivät ole niin mieluisia ja nopeasti palkitsevia. Esimerkiksi läksyjen tekeminen ja kotityöt vaativat lapselta sitkeyttä. Pelaaminen ja kavereiden kanssa oleminen on useimpien mielestä mukavampaa. Eikä siitä kyllä voi lapsia syyttää. Emmehän me aikuisetkaan kaikista hommista tykkää.

Lasta voi kannustaa sitkeyteen monella tavalla. Esimerkiksi käyttämällä positiivista kieltä, kannustamalla ja rohkaisemalla. Miksei jopa myös pienillä palkkioilla. Mutta tutkimuksen mukaan kaikkein tehokkainta on se, että lapselle näyttää esimerkkiä. Aijai, kyllä. Itse pitää tsempata ensin!

Massachusetts Institute of Technology (MIT) -tutkimuskeskuksessa tutkittiin 13-18 kuukauden ikäisiä lapsia. Tutkimuksessa lapset katselivat, kun tutkijat yrittivät suorittaa tehtäviä, kuten ottaa lelua säilöstä. Osa tehtävistä suoritettiin ilman vaivaa ja osa vaivannäöllä. Sen jälkeen lapsille annettiin lelu, jossa oli käynnistysnappi, mutta nappi ei toiminut. Ne lapset, jotka olivat nähneet tutkijan yrittävän sitkeästi suorittaa tehtävää, yrittivät painaa nappia tuplasti enemmän kuin ne lapset, jotka näkivät tutkijan suorittavan tehtävän helposti.

Tämähän ei ole ollenkaan yllättävää. Lapset oppivat mallista kaiken, joten toki myös asenteen ja sitkeyden. Eli jos haluat, että lapsesi eivät anna helposti periksi, vaan pyrkivät kohti tavoitteitaan, näytä heille mallia. Pidä kiinni omista tavoitteistasi. Älä jätä asioita kesken. Äläkä luovuta heti, jos jokin ei onnistu.

Eli pitänee oikeasti nousta ylös sohvalta ja lähteä lenkille tai siivota se vaatekomero eikä vain jauhaa kuukausi toisensa jälkeen että pitäisi ja pitäisi…

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia