Teini-ikäisessä on paljon muutakin kuin haasteita. Nauti parhaasi mukaan kohisten kasvavasta lapsestasi, joka kolkuttelee jo aikuisuuden portteja.

Teini-ikäisten maine vaihtelee ajoittain epävakaasta jopa huolestuttavan hurjaan. Pelkkä sana ’teini’ herättää ajatuksia ovien paiskomisesta, huutamisesta, hyytävästä hiljaisuudesta, pyykkikasoista, epäsiisteydestä ja epävarmuudesta, joita alleviivataan valitettavan usein vanhempiin kohdistuvilla syytöksillä.

Teinejä, ihan kuin taaperoita ja aikuisiakin, löytyy joka lajia. Kehittyvät aivot ja hormonit vaikuttavat tietenkin käytökseen, sille ei kukaan voi mitään. On silti paljolti persoona- ja kasvatuskysymyskin, kuinka elämä lopulta teinin kanssa sujuu. Nuoret ovat haastavassa ja jännittävässä elämänvaiheessa, muuttumassa hiljalleen aikuisiksi. Heillä on silti ihan ne samat hyvät ominaisuudet kuin kenellä tahansa, ja mieletön määrä vielä vähän lapsellista huumorintajua, seikkailunhalua, innostusta, intohimoa ja mahdollisuuksia.

Nuoren perheenjäsenen kanssa navigoiminen on vähän kuin olisi merellä ilman kompassia, ajoittain toivotonta ja todella pelottavaa. Ainahan sitä tekee parhaansa, mutta toisinaan on vain mentävä tuulen mukana.

  1. Rakasta ja näytä se. Metamorfoosi, jota teini käy läpi, pitää sisällään paljon epätäydellisyyttä. Hikiset vaatteet, liian tujut hajusteet, ajoittain epäjohdonmukainen järkeily ja kaikki se kaaos ovat tarpeen, jotta nuori voi kehittyä täyteen potentiaaliinsa. Ne eivät (todennäköisesti) kestä ikuisesti. Teini-ikä on nimenomaan itsensä hakemista ja rakentamista, ei mistään Balin joogaretriitistä, vaan kokeiluista, väärin vedetyistä johtopäätöksistä ja omien hapuilevienkin mielipiteiden muodostamisesta. Koko ajan kehittyvä keho ja mieli hakevat muotoaan. On ihmeellistä seurata lapsensa muuntumista aikuiseksi. Kipeää, ärsyttävää, suututtavaa, surullista, loukkaavaa, hurjaa, hullua ja hauskaa – teini herättää tunteita, koska rakastat. Anna hänen nähdä se päivittäin.
  2. Ajoitus on a ja o. Teini voi lipsahtaa hyppysistä jo pari minuuttia kotiin saapumisensa jälkeen. Kun saat tämän harvinaisen eläimen huomion, käytä se hyväksesi. Kännykkä tai kokkaaminen voi ehkä odottaa, kun kuuntelet nuoren kuulumisia. Näytä, että olet oikeasti kiinnostunut ja välität. Nuorella ei välttämättä ole elämässään hirveästi ihmisiä, jotka todella kuuntelevat ja keskittyvät hänen asioihinsa. Innostunut ja mukana elävä yleisö saa usein hienon esityksen ja jopa encoren.
  3. Kannusta. Elämässä ehtii vielä saada vastaansa loputtoman ryöpyn tiesulkuja. Pyri olemaan nuoresi elämässä se ääni, joka sanoo, että hän pystyy mihin haluaa. Muistuta myös, että kaikki tavoitteet vaativat omaa panostusta, pitkäjänteisyyttä ja työtä.
  4. Kiellä. Valinnanvapaus ei ole teini-ikäiselle ihan ykkösjuttu. Ne kun tuppaavat tekemään huonoja päätöksiä. Usein. Jos voit vaikuttaa huonon päätöksen estämiseen jo ennen sen tapahtumista, tee se. Viinaa kittaavan kaverin luo ei ole pakko mennä bileisiin, vaikka elämä kuinka siitä sillä hetkellä riippuisi. Kotiintuloajalla on tosi monta vedenpitävää perustetta, eikä teini elä sen onnellisempaa elämää kahdelta aamuyöllä kuin kahdeltatoista. Tee kristallinkirkkaaksi, mitä on oikeus omaan kehoon, mitkä asiat ovat nuorelle laittomia ja mitkä asiat sinä yksinkertaisesti päätät, vailla minkäänlaista väittelyn mahdollisuutta.
  5. Ruoki kuin huomista ei olisi. Polttoaine se lapsetkin käynnissä pitää. Kasvava keho tarvitsee sitä paljon. Joskus jopa hämmästyttävän, kauhistuttavan paljon, ihan naurettavia määriä. Ruoalla voi houkutella myös muita lauman jäseniä luokseen, ruoki siis mahdollisuuksien rajoissa myös kavereita. Kun palvelu jossain määrin pelaa, viihtyy jengi teilläkin ja opit samalla sujuvasti tuntemaan lapsesi lähimmät kaverit.
  6. Valitse taistelusi. Kaikesta ei voi tai tarvitse hikoilla. Ehkäpä ennen kuin avaudut lattialle heitetystä repusta tai vaatteesta, olisi hyvä tarkistaa kuinka nuoren päivä meni. Teini-ikäisen maailmassa huono päivä huuhtoo usein alleen kaiken järkevän. Ehkä hän tarvitsee vain hetken huokaistakseen tai ison halauksen. Jos nalkutus ei ole jatkuvaa, nuori yleensä ymmärtää yskän, kun vakava pyyntö esimerkiksi siivoukseen sitten esitetään.
  7. Nauti siitä nokkeluudesta, kehityksestä ja kasvusta, jota päivittäin näet. Katso tarkkaan ja huomioi kaikki hyvätkin puolet niiden haastavien lisäksi. Tuliset tunteet syntyvät vain syvästä rakkaudesta, jota lapsesi varmasi kokee vanhempiaan kohtaan.

lähde: Essential kids

PS. On olemassa tiettyjä lauseita, joita ei teinin suusta juuri kuule.

PPS. Tekisikö teiniä mieli joskus näpäyttää verbaalisesti?

PPPS. Teini tarvitsee turvaa.

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia