Syksyn saapuessa teini-ikäisillä on taas paljon totuttelemista uusiin kouluihin, ystäviin ja harrastuksiin. Tunteiden tyrskyissä tarvitaan vanhemmilta ymmärrystä ja tukea ehkä enemmän kuin koskaan.

Itsenäistyminen on kovaa hommaa. Vanhempiin olisi helppo turvautua mutta veri vetää jo kohti itsenäisyyttä. Kun konfliktit vanhempien ja teini-ikäisen välillä villiintyvät lähes joka aiheesta, on aika ottaa aikalisä ja miettiä, mikä aikuisen rooli kuohuvan kasvun vaiheessa oikein on.

  • Teinit vetäytyvät ja lähestyvät omaan tahtiinsa. Matka itsenäisyyteen on päällystetty mielialan vaihteluilla, vihalla, rakkaudella ja toisinaan täysin perusteettoman tuntuisella käytöksellä. Tätä tunteiden soutamista ja huopaamista ei voi hallita. Riippuvuuden tunnetta vanhemmista on vaikea käsitellä, kun samalla olisi opeteltava itsenäisiin päätöksiin.
  • Varmista taustatuki. Myös vanhempi tarvitsee itkumuurin ja luotettavia läheisiä jaksaakseen olla tuki ja turva teinille.
  • Tunnista omat tunteesi. Teinille on helppo tulistua, kun hän painelee juuri oikeita nappeja ja osuu omiin kipeisiin kohtiin. Omatkin ongelmat on hyvä käsitellä, jos ne aiheuttavat aina riitaa.
  • Väsymys on vihollinen. Uupumus kiristää kenen tahansa hermoja. Väsyneenä nuoren kanssa vääntäminen on turhaa ja kattila kiehahtaa yli ihan liian helposti.
  • Tiimityössä on voimaa. Lapsesi tarvitsee muitakin luottohenkilöitä kuin sinut. Jos vanhempien kanssa sujahtaa sukset ristiin, saattaa järjen ääni löytyä läheltäkin: isovanhemmilta, sukulaiselta tai vaikka kivoimmalta kummitädiltä.

Ihan niin kuin vauva-aikakin, teini-ikäkään ei ole ikuista. Mutta teini-ikäisen kanssa ei välttämättä saa toista tilaisuutta, jos luottamus tai yhteisymmärrys kärsii kovan kolauksen.

lähde: Huffington post

PS. Vanhemmat vaikuttavat teinistä joskus tosi valjuilta.

PPS. Jos teiniys ei ole ihan vielä kokonaan hallinnassa, täältä löytyy vinkkejä koko repertuaarin hallintaan.

PPPS. Teinin kanssa juttelu voi käydä työstä, työkalut siihen löytyvät täältä.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia