Huono Äiti sai avautumisen muslimiäidiltä:

”Me ei juhlita joulua ja sitä ei tarvitse surkutella!

Taas tulee joulu ja ne lukuisat surkuttelut meidän lasten puolesta.

”voi lapsi raasuja kun ei joulua juhlita ei tule lahjoja tai mitään”
” kyllä teidän nyt lasten takia täytyy juhlia!”
” jos nyt yhdet lahjat edes ostaisitte”

Ei tarvitse !

Meillä on Eid* mikä on meille muslimeille kuin joulu, on lahjoja yhdessä oloa ja juhlaa.
En minäkään surkuttele teidän lasten puolesta eidin aikaan kun teidän lapset vuorostaan ei saa lahjoja, niin älkää te surkutelko meidänkään puolesta.
Meidän lapset saa kaiken mitä tarvitsee ja he ei kaipaa teidän surkuttelua. Älkää olko niin kulttuurisokeita, että näette vain omanne.
Me kyllä olemme osittain suomalainen perhe ja olen lapsuudessani juhlinut joulua mutta lapseni juhlivat eidiä ja saavat eidinä lahjoja, eikä he ole vielä kertakaan kyselleet joulun perään sillä tietävät että heillä on eid kun toisilla lapsilla on joulu.”

*islamilainen juhla, jota vietetään ramadanin, paastokuukauden, päättymisen kunniaksi

Nimimerkki Muslimiäiti

 

Käytitkö sinäkin puhelinta auton alla? Joo ei kannata kokeilla

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Muslimiäiti: Lopettakaa surkuttelu siitä, ettei lapsillani ole joulua”

 • Sanna sanoo:

  Meillä vietetään joulua koska olen sitä lapsuudessani viettänyt ja pidän kiinni kulttuurillisesta juhlasta jonka omat vanhempani ovat minulle opettaneet. Vietämme myös eid. Meille on usein tullut muslimi ystäviä ja sukulaisia jouluna syömään ja suomalaisia eid aikaan. Muslimit saavat myös käydä kirkossa tarpeen tullessa. Paljon eri tapoja tulkita ja elää elämää ja jokaisella perheellä on omat traditiot. En usko ketään tarkoittaa mitään pahaa kysellessään joulusta etenkin jos toinen perheen aikuisista on suomalaiseen perheeseen syntynyt.

 • Pienen ja syrjäisen maan äiti sanoo:

  Hiukan suvaitsevaisuutta puolin ja toisin. Jos ei kuulu valtakulttuuriin joutuu kestämään kaikenlaisia kysymyksiä, joista ei pid heti vetää hernettä nenään. Ja onneksi löytyy se oma juhla lahjoineen. Kun on ulkomailla selittänyt suomalaista saunakulttuuria, niin kirjoituksen huolet tuntuvat aika pieniltä, ei epäillä pedofiiliksi tms. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

 • .... sanoo:

  Enemmän säälittää lapset, jotka pakotetaan kulkemaan huivi päässä ja tai meille sanotaan, että meidän pitäisi elää kuin muslimit.

  Suomessa ollaan Suomessa, ei muslimimaassa.

 • Lumihiutale sanoo:

  Meillä muslimisukulaiset tulee viettämään yhteistä joulua. Joulu ei ole juhla, jota muslimi ei voisi viettää.

  • Musliminainen sanoo:

   Joulu ei ole muslimien juhla ja sitä ei ole sallittua viettää. Jotkut muslimit kuitenkin viettävät, se on heidän henkilökohtainen valintansa, mutta sallituksi se ei muutu.

   • mormoniäiti sanoo:

    Onko todella näin? Minusta muslimit kunnioittavat suuren profeetan syntymäjuhlaa eli joulua.

    • Musliminainen sanoo:

     Muslimit rakastaa kaikkia profeettoja kyllä, mutta joulun juhliminen ei kuulu siihen, koska kristinuskossa Jeesus nähdään Jumalan poikana ja joulu syntymäjuhlana. Jumalalla ei ole poikaa, ei Jumala ole ihminen tai ihmisen kaltainen edes. Islamissa on vain kaksi juhlaa, eidia. Eid al fitr ja eid al adha.🩷 Näin lyhyesti sanottuna tämä, asiasta voisi kirjoittaa pitkästikkin, mutta esim islaminusko.fi sivustolta löytyy luotettavasti lisää tietoa, jos haluat oppia enemmän 😊

     • Mormoniäiti sanoo:

      Olen opiskellut islaminuskoa mm. Helsingin yliopistossa, ja haluan oppia edelleen ymmärtämään sitä paremmin. Se on ainakin käynyt selväksi, että islamista on monia tulkintoja. Myös suhtautuminen jouluun vaihtelee. Varonkin näin ei-muslimina olemasta paavillisempi kuin paavi itse.

     • Musliminainen sanoo:

      Mormoniäiti, islamissa on 4 eri koulukuntaa, kuten varmasti tiedätkin. Perusasiat niissä samat kaikissa, mutta pieniä hienosäätöjä joissain aiheissa. Muslimeita löytyy varmasti myös ns. tapamuslimeita jotka viettää jouluakin tai elävät muuten sellasta elämää että tekevät kiellettyjä asioita muslimille. Harjottavat muslimit sen sijaan pyrkivät elämään Koraanin ja sunnan mukaan. Joulu on niin kristillinen juhla, se on täysin vastaan islamin monoteismia.

     • mormoniäiti sanoo:

      Minulla on ollut ilo olla mukana viettämässä muslimijuhlia, eikä mikään taho ole tietääkseni siitä mieltään pahoittanut.
      Tietenkään ei ole syytä surkutella ketään eikä mitään, jokainen eläköön – ja elää – tyylillään. Ainoana poikkeuksena suotakoon isoäideille ja -isille pieni kyynel. He ovat syvällä omassa kulttuurissaan ja muistoissaan, joihin joulunvietto ehkä ihanimpana kuuluu, ja he tietysti soisivat sen lastenlapsilleenkin.

 • Vappuzo sanoo:

  Perheystävät ovat ortodokseja ja seuraavat Venäjän kirkon kalenteria, eli he juhlivat joulua kyllä mutta vasta 7.1, eikä 25.12. Juhlakin menee varsin eri tavoin kun luterilainen. Kun valtaosa väestöä syö kinkkua tai kalkkuna, heillä on paasto ja eläinperäisten ruuan kielto sekä muut ”maalliset” nautinnot rajoitettu. Lapset on opetettu alusta asti että juhlia on monta, ja jokaiselle löytyy oma eivätkä ne tästä ole harmissaan. Toinen perhe on juutalainen eikä tunnista joulua ollenkaan, mutta siinäkin on omat juhlat, ja se on lapsillekin selvä. Aloittaja on täysin oikeassa kun vaatii omalle perheelle oman uskonnon harjoittamisen vapautta ja rauhaa.

 • mormoniäiti sanoo:

  Hiukan ihmetyttää. Olen tuntenut satoja Suomessa asuvia muslimeja, ja he ovat lähes poikkeuksetta olleet kiinnostuneita suomalaisesta kulttuurista ja uskonnosta. Olen käynyt heidän kanssaan esim. Lucia-juhlissa ja joulujuhlissa, tutustumassa luterilaiseen kirkkoon, jossa he ovat saaneet kokeilla urkujen soittoa ja sovitella papin vaatteita, hautausmaalla sekä myös ortodoksikirkossa. En ole törmännyt sen kaltaiseen suvaitsemattomuuteen, josta täällä kerrotaan. Olen lähetellyt muslimituttavilleni Suomessa ja ulkomailla joulutervehdyksiä, joskus myös joululahjoja. Hyvin ovat kelvanneet, ja niitä on tullut heiltä minullekin. Olen leiponut heidän kanssaan joulutorttuja ja piparkakkuja.
  En itsekään kuulu luterilaiseen kirkkoon, mutta minusta oli selvää, että minä ja sittemmin lapseni osallistuimme uskontotunneille ja opimme kirkkohistoriaa ym. yleissivistystä.
  En surkuttele lapsia siitä, ettei heillä ole joulua, sen paremmin Jehovan todistajia kuin muslimejakaan. Lapset toki aikuistuttuaan saattavat sitä harmitella.

  • Houhouhoo sanoo:

   Voin sanoa JT-perheeseen syntyneenä ja siinä kasvaneena sittemmin muslimiksi tulleena, että ikinä en lapsena kaivannut joulua enkä myöhemmin aikuisenakaan. Vai kaipaako kristityn perheen kasvatti lapsena tai aikuisena esim muslimien Eid-juhlaa tai juutalaisten juhlia ja harmittelee kun ei päässyt lapsena osallistumaan?

   Joulun alkuperän voi myös jokainen halukas itse selvittää, faktatietoa siihen on runsaasti tarjolla.

 • Uskomaton suomalainen sanoo:

  En surkuttele jouluttomia lapsia, mutta on ikävää katsoa päiväkoti-ikäisiä lapsia, jotka on puettu huiviin. Toki vanhemmat päättävät lasten puolesta monta asiaa, mutta esimerkiksi romaneilla kansallispuvun käyttämisestä päätetään murrosikäisenä, mikä on jo paljon parempi ikä päättää ulkonäköön ja jopa syrjimiseen vaikuttavaan asiaan. Vaikka toivoisi maailman olevan toisenlainen, se ei ole. Usko on jokaisen oma asia, eikä sitä mielestäni pitäisi tuoda niin selvästi ilmi muille. En myöskään erityisesti arvosta isoa ristiä kaulassa kantavia. Miksi asiaa pitää korostaa?

  Toinen asia jouluun liittyen ovat päiväkotien ja koulujen joulujuhlat. On erittäin epämiellyttävää että iso ryhmä muslimeita poistuu juhlasalista ennen suvivirttä. Se kuuluu Suomalaiseen kulttuuriin ja se pitää sietää kun täällä asuu. Minusta uskonnonopetus voisi kattaa peruskoulussa kaikki uskonnot ja oppilaille voisi opettaa eri uskontojen juhlia ja viettää niitä. Kulttuuriin kuuluu joulu ja siihen liittyvät uskonnollissävytteiset joululaulut. Niiden laulaminen ja joulujuhlaan osallistuminen ei tee kenestäkään uskovaista, eikä varsinkaan vääräuskoista.

  • entinen ET-oppilas sanoo:

   Olen uskonnoton etnisesti suomalainen. Äidin puoleinen sukuhaarani on eronnut kirkosta kun se tullut mahdolliseksi uskonnonvapauslain myötä 20-luvulla. Kaikkien suomalaisten kulttuuriin kuulu eikä ole koskaan kuulunut uskonnollisten joululaulujen ja virsien laulaminen. Vaikka Suomi on ollut homogeeninen maa, on myös täällä ollut aina ei luterilaisia ihmisiä (ortodoksit, uskonnottomat, herätysliikkeet), oletan että tieto kuuluu yleissivistykseen.
   Olen ollut aina ET-opetuksessa. Mielestäni olisi parempi tapa olisi jos kaikilla olisi yhteinen tunnukseton oppiaine, jossa opetellaan kaikkien uskontojen tapoja ja piirteitä. Silloin kun kävin itse elämänkatsomustiedon tunneilla, oli oppiaineen opetus melkein poikkeuksetta tungettu jollekin määräaikaiselle sivutoimiselle opettajalle tuntien jatkeeksi, eikä opetus ollut millään tavalla hyvää tai asiantuntevaa.

 • Tiuku sanoo:

  Mielestäni suomalaisen joulun yksi ankeuttavimpia perinteitä on perhekeskeisyys. Se, että koko yhteiskunta suurin piirtein pysäytetään 2-3 päiväksi ja ihmiset pakotetaan koteihinsa. Mihinkäs muuallekaan menisi. Kaupat kiinni, kaikki kokoontumispaikat, julkinen liikenne. Ehkä nykypäivänä pääkaupunkiseudulla pääsee liikkumaan joulunakin, mutta vielä parikymmentä vuotta sitten jossain päin Suomea oma olinpaikkansa piti valita viimeistään aattona puolilta päivin, jos oli julkisesta liikenteestä kiinni.

 • Johanna sanoo:

  Mut eiks kaikilla oo oma tapansa? Ihan jopa ruuissakin ja vaatteissa ja juhlissa-siis joka uskonnolla ja maalla? -mitä sitä muut surkuttelee ja tuputtaa? -Annetaan kaikkien ihan omalla tavallaan elää?

 • Jokainen tapojensa mukaan sanoo:

  Joulu, hanukka, eid tms. on ihan yhtä lailla perheille tärkeä tapahtuma, suuren juhlan aika, silloin perheiden omat perinteet ja tavat siirtyvät eteenpäin jälkipolville, joulu ei ole mikään autuaaksi tekevä onni, nytkin telkkarit ja radiot toitottaa köyhiä lapsiperheitä ja lahjatonta joulua, pitää kerätä joulupuun, pelastusarmeijan, unicefin, kummien ja ties minkä avulla köyhille lapsille joululahjoja ja ruokaa pöytään, sekö on se hyvä joulu josta ap:n lapset jäävät paitsi?

  • Arkiuskova sanoo:

   Mietin, mitenköhän tuo Joulun kanssa vähintäänkin yhtä yltäkylläinen Eid näkyy köyhille lapsiperheille (joita varsinkin 1. ja 2. polven Suomen maassa asuvissa muslimiperheissä on paljon tai vaikkapa tänne tulleille yksinäisille miehille, erityisesti yksin alaikäisenä tulleille. Toivottavasti jokainen lapsi saa Eidinä lahjansa ja herkkunsa, vaikka siihen ei mitään Joulupuu keräyksiä olekaan. Ja toivottavasti yksinäiset murrosikäiset pojat otetaan mukaan juhlimaan myös.

   Muutoin ajattelen, että jokaisessa liikkeessä ja jokaisessa uskonnossa on äärisuuntaansa ja ääriajattelun toteuttajat. Arvelen, että useimmissa muslimiperheissä Joulukin huomioidaan jollain tavoin, vaikka pääpaino onkin ihanassa Eid-juhlassa.