Jos palaisit aikakoneella takaisin hetkeen, jolloin sinulla ei vielä ollut jälkikasvua, niin millaisia terveisiä kertoisit sille Aika Ennen Lapsia-itsellesi? Voisi olla aika mielenkiintoista kuultavaa.

Kyllähän sitä välillä muistelee raukeita pyhäaamuja sanomalehden ja brunssin äärellä. Tai luuhaamista kenkäkaupoilla ilman että kukaan odotti tai vaati mitään. Muistaa myös malttamattoman mielen kun kyyläsi ovulaation merkkejä. Suunnitteli vauvanhuoneen sisustusta tuhannesti mielessään. Mikäli mahdollista olisi, miten neuvoisit sitä itseäsi, kuka olit ennen kun sait päivänpaisteesi saatettua maailmaan? Sisältyisikö niihin samoja juttuja kun HuffingtonPostin bloggaaja Camia Gavin mietteissä vai ihan jotain muuta?

 1.Älä hosu. Jos ajatuskin pikkiriikkisestä ihmistaimesta aiheuttaa kohonnutta verenpainetta ja ahdistusta, niin vaikka koko lähipiiri sekä kaikki kaverit sikiäisivät, ei sinun tarvitse seurata sopulilaumaa. Aika perheenlisäykselle on oikea juuri silloin kun teistä itsestänne tuntuu siltä.

 2.Nuku kun vielä voit. Jää sänkyyn, piiloudu peiton alle jos vaan mahdollista. Venyttele X-asennossa ja kölli puolison kainalossa. Harrasta seksiä ennen aamukahvia ja taas sen jälkeen. Nuku univelkaa pois aina kun voit. Nauti kun saat painaa pään tyynyyn. Elä rauhallisella rytmillä. Usko pois, ehdit hosua ja häsätä myöhemmin ihan koko rahalla.

 3.Reissaa. Buukkaa äkkilähtö. Kolua hostellit ja epämääräiset katukeittiöt. Hoilaa brittipubissa tai seikkaile Aasian maat läpikotaisin. Sanovat, että pikkulasten kanssa voi reissata sujuvasti mutta voin vannoa ettei se ole ihan sama homma. Tietenkin voi odottaa, kunnes lapset varttuu ja teini-ikäiset voi jättää jo pitämään kotia pystyssä (tai kaatamaan sen kotibileillään). Tai odottaa kunnes lapsukaiset ovat itsenäisesti omassa kodeissaan. Mutta se Ibizan baarikierros ei 50-vuotiaana tunnu ihan yhtä antoisalta. Usko huvikses. Matkusta nyt.

 4.Ota suunnitelmien muutokset ilolla vastaan. Tiedän, että olit päättänyt synnyttää vaaleanpunaisessa kylpyammeessa, kynttilöiden ja ruusunnuppujen reunustamana. Taustalla hiljainen meditaatiomusiikki. Mutta päädyit sitten kolmeen keisarinleikkaukseen, joista yksi hätäsektiolla. Ja mitä opimme tästä? Arvosta muutoksia ja sitä ettemme voi kontrolloida kaikkea elämässämme. Voit olla kiitollinen että lapset ovat terveitä ja niin olet sinäkin.

 5.Älä murehdi etukäteen. Ei kannata stressata miten tulet pärjäämään lasten kanssa. Ei yhtään pähkäillä etukäteen kuinka kestovaippailu tai eskarin aloitus tulee sujumaan. Kaikki tulee menemään omalla painollaan, hyvin loppujen lopuksi. Nauti nyt niistä tiukoista vatsalihaksista sekä laiskoista aamuista, sillä sen voin taata että elämäsi tulee muuttumaan. Toden teolla. Mutta tulet olemaan ylpeä, äärettömän kiitollinen ja todella onnellinen äiti. Vatsamakkaroineen päivineen.

Saatat myös haluta lukea, mitä olisi pitänyt oppia elämästä jo 20-vuotiaana tai ehkä kaipaat vertaistukea väsymyskierteeseen.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Mitä sanoisit Sinulle, ennen lapsia”

 • Nappi sanoo:

  Sanoisin, että ensin reissaa ja nauti menosta ja tee silti ajoissa ne lapset, lyhyin väliajoin jos mahdollista 🙂
  Ja älä liikoja suunnittele tulevaa, kun et yhtään tiedä mitä vauva-arki tuo tullessaan – elä tilanteen mukaan. Senkin vaan jotenkin osaa kun on pakko 😀

 • Petra sanoo:

  Tää on enemmän kuin hyvä kysymys. Riippuu mist roikkuu, eli eilen sait eri vastauksen kuin tänään. Seurustelun alusta neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden kuluttua ei ollut enää ’me’ vaan perheemme koostui kolmesta lapsesta meidän lisäksi. Tämän jos olisin tiennyt, ihan jees jos ikää olisi ollut noin kymmenen vuotta vähemmän – näillä lukemilla en suosittele. Mutta kun ei voi jälkikasvun otsaan postimerkkejä liimata, peruutan ja palautan, osoitteena Kätilöopisto, niin näillä mennään. Ihanaa kuitenkin, kaikesta huolimatta <3

 • mie sanoo:

  1.älä osta remonttia kaipaavaa omakotitaloa vaan suosiolla rakentakaa tai jääkää osakkeen. Vauvan ja taaperon kanssa rempat ei suju

  2. Hanki mies joka osallistuu omatoimisesti kodin siisteyden ylläpitoon ja joka sietää painetta ja vastoinkäymisiä.

  3. Älä suunnittele liikoja äläkä luo itsellesi turhaa kiirettä.

 • dade sanoo:

  Nauti siitä kaiken voittavasta itsekeskeisyydestä kun vielä ehdit.

 • dude vaan sanoo:

  Sanoisin itselleni, että harkitse vielä kerran (tai tsiloojan kerran)…