Tässä kävi ihan klassisesti: ystävä sanoi ihan sivulauseessa, että hänen lapsensa käy lasten eroryhmässä. Minä siihen, että ”mitäh!!” Noinhan se pitää tehdä! Se ero nimittäin!

Sen jälkeen aloitin vimmaisen Googlaamisen ja kuinkas ollakaan, lasten eroryhmiä järjestetään eri puolilla maata, mutta todella vähän. Se on harmi, koska näin maalaisjärjellä ajatellen, lapsen eroselviäminen olisi takuulla parempaa, jos:

aikuiset purkaisivat tuntojaan eroryhmissä, muussa vertaistuessa tai ammattiauttajalle

lapset pääsisivät myös puhumaan ulkopuolisille

Samalla Googlaamisella löysin isän, joka on pohtinut paljon sitä, millaisen hiilijalanjäljen ero jättää lapseen.

Tästä yhtälöstä syntyi keskusteluohjelma, jonka näet täältä. Suosittelen sitä lämpimästi, nuo viisaat ihmiset tekivät minuun suuren vaikutuksen.

Keskusteluohjelman asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että ennen avioeroa vanhempien kannattaisi yrittää vielä – eli että aikuiset yrittäisivät löytää yhteisen sävelen takaisin, jotta eroon ei tarvitsisi päätyä. Jotta nyt ei kenenkään tarvitse hukkua itsesyytöksiin, avioerojen yhteydessä on myös todettu:

– että on ihmissuhteita, joita ei voi pelastaa. Niissä toinen osapuoli voi olla esim. alkoholisti, peliriippuvainen, väkivaltainen, TODELLINEN narsisti, jatkuvasti uskoton jne.

– on ihmissuhteita, joissa lapset joutuvat kasvamaan keskellä jatkuvaa tappelun miinakenttää. Jokainen tietää, onko siinä kiva kasvaa – se aikuisten tappeluaika kun on se lasten lapsuus, jonka he muistavat.

– on ihmissuhteita, joissa ei näyttäisi olevan mitään vikaa ulkopuolisen nähden, mutta ero tulee silti. Tässä kohtaa sanoisin, me emme koskaan tiedä, mitä ihmisten seinien sisällä tapahtuu.

Jos olet kiinnostunut keskusteluohjelmassa kerrotuista lasten eroryhmistä pääkaupunkiseudulla, niistä löytyy tietoa täältä.  Huomasin myös, että kaupungit järjestävät lasten eroryhmiä ympäri maata. Huonon Äidin kanta on, että RAY:n pitäisi tukea enemmän lasten eroryhmiä, jotta niitä saataisiin ympäri maan tarvitseville. Nuoret kun esimerkiksi tarvitsevat ihan omanlaisiaan ryhmiä kuin pienet lapset.

Joka tapauksessa keskustelu ja vertaistuki auttaa!

—-

Saatat olla keskellä tilannetta, jossa toinen vanhempi yrittää varastaa vanhemmuuden vieraannuttamalla lapset toisesta vanhemmastaan, siitä hyvä juttu täällä

Ja täällä pari suosittua Huonossa Äidissä julkaistua erojuttua

”Rikoin perheeni”

”Turha isi pohtii eroa” 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Lasten eroryhmät ja lapset erossa”

 • Mimmi sanoo:

  Tärkeintä pointteja. Vaikka vanhempieni erosta on yli 20v aikaa, tuntuu kuin kaikki olisi tapahtunut eilen. Lapsi minussa ikävöi aina jääden vaille vastausta. Anteeksi antaminen auttaa hyväksymään minun elämän, joka on kipuinensa tällainen. Mutta se ei auta hyväksymään tapahtunutta. Pieni lapsi minussa ei ikinä unohda isän rutistusta sinä sumuisena kouluaamuna, kun hän kertoi, että kaikki on nyt vaikeampaa, kuin koskaan. Siitä alkoi valheiden vyyhti. Selitykset ainaisiin työmatkoihin. Muistan kuinka yritin repiä isäni kädestä hänen sormustaan, kun en uskonut että se on äidin, koska se näytti liian uudelta. Lupauksista huolimatta isä ei myöskään tullut rippijuhliin. 15-vuotis hääpäivänäni muistin vain sen ettei isä tullut häihin.

 • Päivi sanoo:

  Kiitos tärkeän aiheen esiinnostamisesta. Lapset hyötyvät vertaistuesta vanhempien erotessa. Myös vanhemmat itse tarvitsevat tukea ja ymmärrystä yhteistyövanhemmuuden merkityksestä lapselle eron jälkeen. Eroneuvo ja Vanhemman neuvo ovat maksuttomia vertaisryhmiä eroneille vanhemmille. Niistä saatu asiakaspalaute kertoo, että vanhemmat suosittelevat vertaistukea muille erotilanteessa oleville. Erossa avun hakeminen kriisin käsittelyyn on vastuullista vanhemmuutta.

 • kiukku sanoo:

  Mullakin lapsi kulkee näin 2vuotta eron jälkeen lasten eroryhmässä ja on itse todella tyytyväinen ja innoissaan menossa joka kerta.
  Vaikka aina sanotaan että lapset on sopeutuvaisia, mutta vanhempien ero on silti iso asia josta kaikki lapset eivät pääse yli ilman ulkopuolista tukea ja apua. Sen vuoksi todellaki suosittelen näitä eroryhmiä. Vaikka nimi ehkä on hieman negatiivinen niin sisältö kuitenkaan ei.

 • muori sanoo:

  Meillä eron aiheutti äärimmäisen julmat juorut. Miehen ystävien vaimot mua tuntematta valehtelivat mun muka pettävän, harrastavan sm-leikkejä, valehtelevan, häiriköivän, uhkailevan heitä jne..tekivät minusta feikkiprofiileja joilla sabotoivat elämääni. En edelleen oo ikinä ollu heihin yhteydessä millään tavoin.

  Samaan aikaan meistä tehdään lastensuojelu ilmoituksia, photoshoppeja jne akat yks kerrallaan esiintyvät lapseni isän uusina vaimoina. Mustamaalaavat meitä kumpaakin pedofiileina. Mä en ymmärrä miksi.

  Avioero meillä on mut mä en kykene edelleen käsittämään miksi meille tehtiin näin. Me olimme oikeesti onnellisia