Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Visit Jyväskylä Region. 

Tiesitkö sinä, että Keski-Suomi on maailman Saunamaakunta? Jyväskylän alueella saunoihin on panostettu oikein urakalla ja seudulla voi vaikka rentoutua maailman suurimman savusaunan lauteilla, tutustua suomalaisen savusaunan historiaan tai nauttia kesäillasta järvellä, Lutakon satamassa parkkeeraavan kelluvan saunalautta M/S Löylyn kyydissä.

Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen, Visit Jyväskylä Region.

Saunamaakunnassa saunoja voi kokea myös monin tavallisesta lauantai-illan perhesaunaperinteestä poikkeavin tavoin, kuten avoimissa saunailloissa, hemmottelevissa saunahoidoissa, osallistumalla saunajoogaan tai nauttimalla teemasaunojen löylyistä. Vaikka monelle ruuhkavuotisille sauna on paikka johon piiloudutaan lapsilta viettämään vähän omaa aikaa, lauteilla lämmössä rentoutumaan, tai arjen salaisesta suklaapatukasta nauttimaan, niin varsinkin saunalautta on sellainen kokemus josta nauttii mielellään ihan koko perheen kesken.

Lutakon satamassa on saunalauttojen ja muiden viihdyttävien vesiaktiviteettien lisäksi paljon muutakin, onhan se nimetty Suomen elämyksellisimmäksi satamaksi. Se on kuin toinen olohuone kesäisin. Jyväskylän kesään ja kesäolohuoneeseen toivotetaan vieraat sydämellisesti tervetulleiksi!

Kuva Julia Kivelä, Visit Jyväskylä Region.

Mitä voit sitten Keski-Suomessa nähdä ja tehdä tai kokea? Lutakon sataman useista ravintoloista ja ravintolalaivoista löytyy niin elämyksiä kuin paljon erilaisia syötäviäkin nälkää karkottamaan! Esimerkiksi Ravintolalaiva Gaia tarjoaa grilliherkkuja (ja aitoa kuunaritunnelmaa), Siipirataslaiva M/S Vellamo tarjoilee a la carte -listallaan mm. tapaksia laivan tapaan, ja kesällä satamaan aukeaa uusi satamaravintola Sataman Viilu, jossa pääsee paitsi herkuttelemaan, myös saunomaan sekä pulahtamaan järvivesialtaaseen. Syksyllä Viilun viereen parkkeeraa myös Alvar Aallon suunnittelema vene, joten kannattaa käydä katsomassa!

Lutakon sataman vieressä sijaitsee yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä, Kuokkalan silta, joka on upeasti toteutetun valaistuksen ansiosta iltahämärässä kuin taideteos. Sataman läpi kulkee aktiivilomailijan unelma, yli 12 kilometrin mittainen ja luontoa ja historianoppitunteja tarjoava liikuntareitti Rantaraitti, jonka puisiin lyhtypylväisiin on asennettu 29 valolaatikkoa, joissa kerrotaan lyhyitä tarinoita raitin historiasta ja nykypäivästä. Ja jonka varrella sijaitsee Suomen suurin ulkokuntosali! Lutakonaukio itsessään on kesätapahtumien keskus, jossa järjestetään kesän aikana useita erilaisia tapahtumia: festareita, markkinoita, rallitunnelmaa… kesän kohokohtia!

Kuva Jaakko Manninen

Onko jo ikävä festareille? Kuvan John Smith Rock Festival järjestetään jälleen heinäkuussa Laukaassa, ja lavoilla nähdään rockin huippunimiä Suomesta ja maailmalta: Stam1na, Kotiteollisuus, Battle Beast, Airbourne ja monta muuta!! 🤘 Vähemmän raskaan musiikin ystäviä viihdyttää kesäkuussa, niin ikään Laukaalla, järjestettävä Laukaa Satama Festival, eli kesän parhaat bileet! Mukana menossa mm. Arttu Wiskari, Erika Vikman, ja Kolmas Nainen, kuka se sitten lieneekään.

Laukaan satamasta takaisin Lutakon satamaan, josta lähtee myös kätevästi kesäristeilylle Päijänteelle! Päiväristeilyt upeissa järvimaisemissa ovat ikimuistoisia kokemuksia kaikenikäisille, ja risteilyistä kiinnostuneiden kannattaakin tsekata Päijänteen suurin risteilijä Rhea Ship Linesin M/S Rhea, ja lounas-, illallis- ja myös Alvar Aalto -risteilyitä tarjoava Päijänne-risteilyt Hilden.

Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen, Visit Jyväskylä Region.

Jos jo Jyväskylän satama on näin täynnä tekemistä, riittääkö aikaa vielä keskustavierailullekin? Toivoa sopii, sillä keskustassa sijaitsevat Jyväskylän tunnetut ja suositut museot: Suomen käsityön museo, Jyväskylän taidemuseo ja Keski-Suomen museo, sekä tietysti upeita ostosmahdollisuuksia, kuten kotimaisen muodin parhaat tekijän saman katon alle koonnut Koto Designmarket.

Kuva Emma Kautto/Koto Designmarket

Museovierailuiden ja ostosten jälkeen tulee jälleen nälkä, ja hyvä ruoka onkin yksi onnistuneen loman peruspilareista. Romantiikannälkäisten kannattaa vierailla Valkoinen Puu -kahvilassa, jonka tarina käynnistyi neittideittipalstalta! 😮 Viikinkifaneille illallisvaihtoehto on Viikinkiravintola Harald, jossa  tarjoillaan ”maukasta suunmukaista aina pikkuherkuista jälkihyviin”, viikinkityyliin. Kasvisruokaa kaipaavat löytävät naposteltavaa pieneen ja isompaankin nälkään 100 % vegaanisesta Beans&more -ravintolasta, ja Jyväskylän kattojen yllä hyvää ruokaa ja ainutlaatuisia maisemia tarjoaa näköalaravintola Vesilinna.

Kuva Julia Kivelä, Visit Jyväskylä Region.

Nostalgian nälkäisten kannattaa ehdottomasti ottaa kohteeksi aika mahtava cocktail-baari DeLorean Jyväskylän ydinkeskustassa. DeLorean on pastellinsävyinen rakkauskirje neonvaloissa ja syntikkapopissa sykkivälle 80-luvulle, aikakaudelle, joka monille meistä on varsin tuttu 😉

Ravintoloista puhuttaessa täytyy mainita myös Kuokkalan Kartano, jonka kesään kuuluu hyvän ruoan lisäksi kaunis pihamaa, Kartanon terassi, vilttejä, viinejä ja mielenkiintoisia artisteja. Kartanon yli 100-vuotiaan rakennuksen on suunnitellut Wivi Lönn, jonka 150-vuotisjuhlavuotta vietetään tänä vuonna.

Kuva Visual Friday Oy/Kuokkalan Kartano

Miniloma ei ole miniloma ilman hotelliyötä, tai kahta, ja hyviä unia Jyväskylässä tarjoavat Hotelli Alba ja Scandicin kolme eri kohdetta: keskustassa rautatieaseman lähistöllä sijaitsevat Scandic Jyväskylä City ja Scandic Jyväskylä Station, sekä Scandic Laajavuori, Laajavuoren luontopolun alkupäässä ja Tuomiojärven jylhissä rantamaisemissa sijaitseva kylpylähotelli.

Ja sitten vielä lopuksi, koska ollaan perheellisiä ja perheelliset lomailevat jälkikasvunsa kanssa, ainakin sellaiset Hyvät Äidit, kerrotaan vähän Keski-Suomen  tarjonnasta lapsiperheille. Sillä lapset eivät ainakaan meidän kokemuksemme mukaan osaa arvostaa pelkästään hyvää ruokaa, tunnelmallisia hetkiä ja upeita maisemia, vaan vaativat tekemistä kitinän vähentämiseksi.

Lapsiperheiden  suosikkikohteita Jyväskylässä ja Keski-Suomessa ovat kylpylähotelli Scandic Laajavuoren lähistöllä sijaitseva Laajavuoren seikkailupuisto, Nokkakiven huvipuisto ja Tarhalehdon eläinpiha sekä hauskojen aktiviteettien Puuhapuisto Veijari.

Kuva Visual Friday Oy/Puuhapuisto Veijari

Aktiivisille, vähän isommille lapsosille, ja miksei vähän aikuisemmillekin, menoa ja meininkiä tarjoilevat varsin vauhdikas Jyväskylä Karting Center, sekä huonommallakin säällä viihdyttävät Megazone lasertaistelu ja Prison Island -selliseikkailu, joka ei ole mikä tahansa perinteinen pakohuone, vaan sieltä löytyy 20 erillistä huonetta, joissa jokaisessa on oma lyhyt tehtävänsä. Vesileikkejä rakastavat saavat vauhtia kesään Peurungan kylpylän huikeista vesiliukumäistä!

Lapsetkin arvostavat kulttuuria, ja lasten arvostama kulttuurikohde on esimerkiksi Suomen Ilmavoimamuseo, joka esittelee suomalaista ilmailuhistoriaa sen alusta nykypäiviin saakka lentokoneita pursuavassa perusnäyttelyssä ja vaihtuvissa mielenkiintoisissa teemanäyttelyissä. Jyväskylä on myös koti Lastenmusiikkiorkesteri Loiskikselle, joka viihdyttää lapsia ja lapsenmielisiä riemukkailla konserteillaan.

Joko siinä olisi tarpeeksi kesätekemistä? Mihin teidän perhe suuntaisi ensimmäiseksi Jyväskylälomallaan, saunaan, syömään, vai kenties selliseikkailulle?

Kuva Aki Kolehmainen, Visit Jyväskylä Region.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Keski-Suomi on Kesä-Suomi!”

 • Lellematkustaa sanoo:

  Jyväskylässä oltiin kahtena hellekesänä hotelli Versossa. Mahtava ilmastointi, autopaikka, upea aamiainen, ihanat sängyt. Kaupat lähellä. Tarviiko enää muuta kaupunkilomaan kun kaupungin paras pubikin lähellä.

 • Mummoksi sanoo:

  Olisipa kiva käydä Jyväskylän kesässä, sisävesiristeilyllä, museoissa, kylpylässä, Mäkimatin perhepuistossa ja Teeleidissä iltapäiväteellä.

 • Maria sanoo:

  Kyllä on kivoja paikkoja mihin pitää mennä

 • Sasa sanoo:

  Uusia ja mielenkiintoisia paikkoja! Täytyy lähteä kiertelemään 🙂

 • MarjaKoo sanoo:

  Eniten kiinnostaa kaikki! Kuokkalan kartano, risteilylle ilman muuta ja Teatteri Eurooppa neljä ainakin.

 • Jume sanoo:

  Festarit

 • Fogerty sanoo:

  Festarit, majoitus lasi-iglussa ja risteily mm olis niin mageet kokea yhdessä puolison kanssa. Lisäksi puoliso täyttää tänä vuonna pyöreitä niin olis hälle upea etukäteislahja.

 • Johku sanoo:

  Kaikki mulle heti😎

 • Keskarilainen :) sanoo:

  Laukaa Satama Festival
  Laajiksen seikkailupuisto
  Puuhapuisto Veijari

 • Elliee sanoo:

  Hirmu paljon hyviä vaihtoehtoja Jyväskylässä.. jotkut festivaalit olis kivat, lasi-iglu kuulostaa hyvältä… Ois kyllä kiva myös vesillä olla! Ja uida kylpylässä..