Lapsille (ja monille aikuisillekin) pääsiäisessä on parasta yllätysmunat. Suklaata ja lelu, mikäs sen parempaa! Mutta mikäpäs ilo se riskitöntä olisi…

Yllätysmunien lelut ovat pikkuisia ja niissä on vielä pienempiä osia. Sellaiset päätyvät helposti lapsen suuhun ja sieltä henkitorveen. Sama koskee pieniä suklaamunia ja erilaisia raekarkkeja, joita pääsiäisenä on paljon tarjolla.

Yllätysmunissa toki lukee varoitus, että ei pienille lapsille, mutta kuinka moni oikeasti noudattaa niitä ohjeita? Pääsiäismunia ei tietenkään tarvitse kieltää. Tärkeintä onkin valvoa lasta, jotta hän ei syö mitään asiaankuulumatonta, tai siltä varalta että esimerkiksi karkki lipsahtaa henkitorveen.

Valmistaudu etukäteen tällaiseen tilanteeseen, niin osaat toimia. Etukäteen pelkääminen on turhaa, mutta valmistautuminen antaa itsevarmuutta siltä varalta, että jotain joskus sattuukin.

Jos lapsen henkitorvessa on vierasesine, kuten ruokaa tai lelun osa, toimi näin:

– Tunnista nopeasti hätätilanne. Jos auttajia on useita, joku heistä soittaa välittömästi 112 ja toinen aloittaa ensiavun antamisen:

1. Ota pieni lapsi syliin siten, että hänen päänsä on vartaloa alempana. Isompaa lasta voi taivuttaa eteenpäin siten, että pää on alaspäin.

2. Lyö kämmenellä napakasti mutta varovasti 5 kertaa lapaluiden väliin.

3. Mikäli olet yksin, eikä tuke ole poistunut lapsen nielusta, soita nyt hätänumeroon 112.

4. Jatka auttamista puristus- eli Heimlichin otteella. Aseta pieni lapsi selälleen syliisi, paina sormilla rintalastan päältä sen verran, että rintalasta joustaa alaspäin. Toista viisi kertaa. Isommalla lapsella voidaan käyttää puristusotetta kuten aikuisella.

5. Mikäli tuke ei poistu, jatka vuorottelemalla 5 lyöntiä lapaluiden väliin, 5 nykäisyä ylävatsalle/ painelua rintakehällä.

6. Aloita elvytys, jos lapsi menee tajuttomaksi, eikä hengitä normaalisti. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.

Kuvalliset ohjeet löytyvät Punainen Ristin sivuilta.

P.S. Kertaa lapsesi kanssa toiminta hätätilanteessa jo tänään!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia