Lapset, työt, kotityöt ja metatyöt, äiti hoitaa. Puoliso, sukulaiset, kaverit, ja lemmikit, äiti huolehtii. Lääkäriajat, kampaajat, kokoukset, katsastukset, äiti varaa, äiti muistaa, äiti kuskaa!

Normipäivähän menee niin, että ensin herätään useamman kertaa yön aikana erinäisiin tärkeisiin päivystystehtäviin, ja jokaisen jälkeen tuijotetaan vähän aikaa kattoon että en kyllä ikinä jaksa tota tulevaa päivää kun täällä ei koskaan saa nukkua! Sitten sitä nukkuu kuitenkin, koska eiköhän sieltä joku lapsi tai kissa tai koira tai mies tule vähän ennen herätyskelloa herättämään – sinne meni ne viimeisetkin minuutit.

Sitten kahvia ja kaikkien aamupalat ja kaikkien hoputus ja painostus. Peskää hampaat ja pukekaa ja syökää, miten VOI OLLA että näistä saa joka aamu sanoa! Pienimmät pitää pukea ja miettiä sitten matkalla että mitäköhän itsellä on päällä, toivottavasti ei ole paituli täällä takin alla. Yhdet lapset sinne ja toiset tonne, ja minne tässä nyt itse piti mennä?

Töissä on presis ja on palaveri ja on deadline ja on “yllättävä” kaaos! Wilmassa on viestejä ja sähköpostissa lapsen urheiluseuran talkoonakkeja jaossa ja gynellekin pitää varata aika. Kampaajallekin näköjään, muistaa kun näkee itsensä vessan peilistä ja tajuaa että se olen minä eikä zombieleffan avustaja. Lapsen synttärit pitää järjestää ja tyttöjen ilta pitää organisoida ja kenellä tässä nyt on aikaa vielä leipoakin!

Kotiinlähtiessä ja tullessa suoritetaan sama hässäkkä toiseen suuntaan. Kiireellä päiväkodille, kiireellä ruokaa pöytään, onko ollut kiva päivä, kuka on menossa minne ja äitikö vie? Pesukone pyörimään ja tiskikone kanssa, ja toiset samanmoiset heti perään. Imuroidakin olisi syytä kun ei ole varma käveleekö tässä hiekkarannalla vai omassa eteisessään.

Väittävät, että äiti-ihmisellä on sellainen vartti päivässä käyttää ihan vaan itseensä. Muun ajan vievät perhe, työt ja kaikki muut vastuut. Eikä siinä mitään, viekööt, kivaahan se suurimmaksi osaksi on. Tai ainakin itse valittua, mikäli se nyt yhtään lohduttaa. Joskus lohduttaa, mutta ei silloin, kun lukitsee itsensä kodinhoitohuoneeseen ja haluaa huutaa: menkää pois täällä ei ole ketään!

Kodinhoitohuoneeseen lukittautuminen tai lenkki tai loikoilu sohvalla tai kavereiden tapaaminen – mitä tahansa, mutta sitä omaa aikaa on vain pakko ottaa. Oli sille aikaa tai ei. Hässäkälle ei ainakaan muutamaan vuoteen ihan hirveästi mahda. Ylläreitä ja kaaosta tulee vastaan väkisinkin. Mutta niistä selviää sillä, että välillä ottaa ja lepäsee (tai repäsee!) itsekseen tai seurassa, josta ei valu räkää ja joka ei mangu jotain koko ajan. Kummasti sitten jaksaa taas!

Yksin kuppi kahvia, pala kakkua. Oma aika, oma kahvi, oma Kaffivartti. Luksusta.

Tämä juttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Pågenin Kaffin kanssa. Kaffi Sitruuna Unikon tiedot löydät täältä ja Kaffi Suklaa Banaanin tiedot täältä. Testiryhmämme vahva suositus molemmille, myös tauoille!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 49 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

49 vastausta artikkeliin “Äidin oma aika – kahvivartin kokoinen”

 • Sannamarianna sanoo:

  Tänään viimeksi oli pakko kutsua kotiin hoitaja ja ottaa omaa aikaa. Menin lähikahvilaan kahville.

 • Ewe sanoo:

  Joskus on vaan ihana viikata pyykkiä rauhassa, ilman että kukaan häiritsee, jos ei sitä omaa aikaa ole muuten mahdollista saada. Ja aina juon kahvin aamulla vasta kun isommat lapset on koulussa ja pienin nukkuu, silloin saan juoda sen rauhassa ja lämpimänä.

  • arska sanoo:

   Itsekin tykkään kun saa rauhassa viikata pyykkejä .Tykään myös pyykinpesusta paljon. Tykkään pestä omat ja joskus äidiltä pyydetyt pyykit vanhalla pulsaattorikoneella nykyisinkin.

 • Oma aika? sanoo:

  Oma aika on sitä kun lapsi harrastaa ja saat seurustella toisten vanhempien kanssa

 • maisa sanoo:

  ois hyvä työmatkalle

 • Elokuu sanoo:

  Ihana muki automatkoille.

 • Mystis sanoo:

  Itse yhdistän kahvipaussiin oman paheen (kahvipulla tms.) lisäksi vielä paheen lapsillekin: Ryhmä Hau tai Pipsa Possu pyörimään! (Lapset 3- ja 5-vee) Kyllä saa juoda rauhassa! Aamuja varten muki ois kyllä ässä, kun tulee muuten hörpittyä haaleata muun touhun lomassa, jos muistaa.

 • Hoo sanoo:

  Teinin ja esiteinin jatkuvana tuomarina ja kotinatsina olo uuvuttaa. Siihen viereiselle kunnalle kouluun kuljettamiset ees taas mulle ja miehelle olis matkamukit ihan tervetulleet. Ollaan kokeiltu monia erilaisia termomukeja, mut aika huonoin tuloksin… Miehelle pullaa kans, se on meidän perheen sankari ko äiti on todella väsynyt. Mies hoitaa pyykit, siivoamisen ja ruuanlaiton silloin. ❤

 • Marika sanoo:

  Töissä tuo olisi hyvä,tämän hetkinen muki pitää kahvin lämpimänä 15 min, sitten juodaan loput 7h kylmää kahvia autossa