Liki kaikki naiset kärsivät jonkinlaisista krampeista tai tuntemuksista kuukautisten aikana. Moni pitää kuukautiskipuina myös oireita, joilla on vakavampi alkusyy:

 

Ihan perinteinen kuukautiskipu on maksimissaan pienellä särkylääkkeellä hoituva alavatsan kramppauspäivä. Perinteistä kuukautiskipua voi helpottaa myös ruokavaliolla ja se yleensä häviää jo toisena vuotopäivänä.

Kun kuukautiset aiheuttavat pahoinvointia, lamauttavaa kipua tai vuotoja epämääräisinä aikoina, taustalla onkin Daily Mailin mukaan usein endometrioosi. Jos kuukautiskipu:

•ei helpotu reseptivapailla särkylääkkeillä

•sijoittuu eritoten alaselkään ja jalkoihin

•esiintyy kierron muissa vaiheissa kuin kuukautisten aikaan

•tekee yhdynnästä kivuliasta

käy lääkärissä. Erittäin moni nainen kärsii endometrioosista tietämättään.

Endometrioosihan on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jota sairastaa joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kymmenes hedelmällisyysikäisistä naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolelle esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat, mutta väärässä paikassa kasvava kudos ei pääse poistumaan elimistöstä vuotona. Vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Sitä voi hoitaa mm. leikkauksella.

Takaisin niihin ihan perinteisiin kuukautiskipuihin. Näillä konsteilla voit päästä niistä eroon tai ainakin helpottaa kipuja:

•Vähennä sokeria

•Syö sinkkiä ja sinkkiä sisältäviä ruokia

•Urheile tai ainakin liiku

•Stressaa niin vähän kuin suinkin pystyt

Lunette-kuukautiskupin käyttäjien parhaat vinkit kuukautiskipuihin täällä! Mikä on sinun paras vinkkisi?

Ja Lunette-verkkokauppa täällä!

Lunette on Huonon Äidin yhteistyökumppani ja hyvä niin!

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia