Lapsiperheissä lomat tulisi viettää ensisijaisesti yhdessä perheen kesken, ja lomat tulisi jo suunnitella lapsilähtöisesti. Tätä mieltä on Mannerheimin lastensuojeluliitto. Huono Äiti sanoo tässä jutussa oman kantansa siitä näkökulmasta, jossa ei ole mummoloita ja yksi aikuinen pyörittää arkea käytännössä hyvin pitkään yksin. Mitä mieltä sinä olet – saako sen sanoa ääneen, että on kiva vaan joskus ihan olla ja hengittää tekemättä mitään kenenkään eteen?

— Huono Äiti

Artikkelissa on 13 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

13 vastausta artikkeliin “Saako lapsista haluta lomalle?”

 • Se Insinööri sanoo:

  Kevätkauden duunimatkat (viimeisestä kuudesta viikosta puolet tien päällä) on pitänyt huolen siitä on ollut lomaa lapsista. Se hotellihuoneen tuoma omituisen seesteinen rauha siitä, ettei korvaan tule mistään ”isiiiii….toi kiusaa/ei anna pelata/ottaa musta salaa kuvia kännykällä/vie mun pallon…”

  Vastineeksi ”toi” kyllä ihan hermorauniona 😉

 • Mie vaan sanoo:

  Meinasin ensin sanoa, että kaipaan tenavista lomaa. Mut ei se niin ole. En mä voisi ajatella meneväni viikoksi ulkomaille ilman lapsia. Tottakai ne mukaan lähtisi. Mut olen huono äiti ja haluan vapaata lapsistani. Itseasiassa miehestäkin.

  Mun unelmavapaa? Se on yksi kokonainen yö ja sitä ympäröivät päivät kotona, ihan yksin koirien kanssa. Saattaisin jopa siivota ja kuunnella musiikkia. Mitä luxusta yksin!

  Parisuhde kaipaa myös aikaa ilman lapsia. Ei viikkoa reissussa, vaan pientä yhteistä aikaa silloin tällöin. Teatteria, ravintolassa käyntiä, ihan vaan jutustelua, tms.

  Mut lomalle lähtee koko porukka. Jollei sitten ole kyse jommankumman vanhemman omasta lomasta eli toinen jää sit hoitaan tenavia. Sellaista ei ole kyl tullut viel eteen, mut jos joku tykkää, ni mikäs siinä. Viikko on kyl pitkä aika, mitä ite aattelen. Vkl ajan olin juuri pois (silloinkin oli tosin syy lähteä, ei pelkkää lomailua) ja isäntä katto tenavia. Mut tuo kotona olo yksin on sit mitä eniten kaipaan. Sitä juuri vähiten saa. Olen kotona tenavien kans kyl koko ajan, mut yksin siel ei saa olla. No, aika aikaansa kutakin. Se pitää muistaa.

 • Juu sanoo:

  Vielä on tätä vanhaa sukupolvea elossa, joka on tehnyt asioita vain sen vuoksi koska niin on pitänyt tehdä. Nyt nuorempi sukupolvi miettii myös itseään, aiheuttaa se vanhemmassa sukupolvessa kiukkua kun itse aikoinaan laiminlöivät omat tarpeensa.

  Ei lapsetkaan halua 24/7 vanhempiä nähdä.

 • dark_mist sanoo:

  Kyllä todellakin saa haluta lapsivapaan loman. Sen ei tartte kestää koko kesää, ihan muutama päiväki kumppanin ja/tai kavereiden/oman itsensä kans antaa kummasti uutta puhtia lasten kans touhuamiseen, riitojen ratkomiseen ja huushollin pyörittämiseen.
  Loma ei tee kenestäkää huonoa vanhempaa, koska me ollaan kaikki erilaisia. Joku ei voi kuvitellakkaa aikaa ilman lapsia ja toinen tarttee sen oman ajan.
  Itte tartten ihan omaa aikaa silloin tällöin enkä koe olevani itsekäsja kamala mutsi joka laiminlyö lastaan. Lapsiki nauttii ku pääsee välillä pois kotoa. Viime kesä on tästä erittäin hyvä esimerkki: tyttö oli koko kesän kotona ja puoles välis huomas selvästi että sitä suoraansanottuna vitutti. Se oli niin tympääntyny vanhempien naamoihin että kiukutteli aamusta iltaan vaikka mitä kivaa yritti silke keksiä. Lapsiki voi tarvita lomaa perheestä!

 • sue-alice räty sanoo:

  olen aina ollut kotiäiti joten todellakin olen halunnut lomaa lapsista,saa siivotakin rauhassa ja kaupasta kun saa tulla siistiin kotiin…aaah.nyt mumina yritän antaa tyttreilleni apua ja välillä sitten pidän lastenlapsistakin lomaa ettei ihan pakkohoidoiksi mene.

 • Elina sanoo:

  Ehdottomasti saa sanoa aaneen! Ja pitaakin.

  En ole yksinhuoltaja, mutta mies tekee pitkaa paivaa, on toissa viikonloppuna ja lasten lomien aikana. Mina siis kotiaitina kanssa.

  Eli kaytannon asiat, kiukut ja ongelmat tulee hoidettua paaasiassa ihan omin voimin.

  Onneksi anoppi asuu aika lahella,mutta oma perhe siella kaukana Suomessa… Eli ei niita lastenhoitajia ihan ruuhkaksi asti ole tarjolla.

  Lapsista saa haluta lomaa. Sen jalkeen kiukutkin jaksaa paremmin kuunnella, eika itse tule rajahdeltya ihan niin helposti. Ja siis semmoista lomaa, ettei tarvitse kotona tehda rastiin jaaneita hommia; ikkunanpesuja sun muita. Omista asioista nauttimista. Laiskottelua. Kirjan lukemista. Eika ainakaan ruoanlaittoa!!!

 • Jaana Hongisto sanoo:

  ” On outoa haluta olla lastensa kanssa koko ajan”
  Huono äiti lähti tuttavalliselle linjalle, ja moittii toisenlaista tapaa tehdä asioita. Näin voi hyvillä mielin tehdä omansa. Myös hyvän omatunnon ja yleisön tuen saa, kun kyseenalaistaa toisenlaiset ratkaisut jopa outoina.
  Kun ihminen saa lapsen, on aika luonnollista pitää tästä lapsesta hyvää huolta. Siinä ei ole mitään outoa, jos hoitaa lasta ihan joka päivä. Se on biologiaa, että ihminen toimii näin, muutoin lapsi voisi menehtyä. Tästä evoluution muokkaamasta systeemistä erkaantuneet ottavat lapsen työpaikkana, josta pitää saada lomaa, kun ei huvita. Joku voisi pitää tätä outona?
  Jokainen saa kuitenkin tehdä omat ratkaisunsa tässä yhteiskunnassa. Ja kaikkihan tekevät tietenkin ratkaisut omien lastensa parhaaksi.

 • minna sanoo:

  lapset ovat vaihteeksi isänsä luona viettämässä kesälomaa; ah tätä rauhaa! Ei tarvitse olla kokoajan puhelimella tavoitettavissa ratkomassa ”maailmaa suurempia” sisarusten välisiä riitoja tai heti töiden jälkeen kokkaamassa (lämmittämässä saarioisten äitien tekemää) ruokaa!
  Hyvien äitien lapset eivät tietenkään edes nahistele, kun heille on vauvasta asti selitetty kaikki asiat ja ymmärtävät asioiden tilan. Meillä pennut yrittävät kilpaa saada toisensa hengiltä (siltä se hyvin pitkälti kuulostaa ja näyttää) toistaiseksi on ollut vain tarmokkaita yrityksiä. Juhannuksen vietän aikuisten kesken; eli riittää kun itse juoksen puskaan/lähivessaan tarvittaessa ja pidän huolen, että omat suupielet eivät ole ketsupissa. Aikuisille ei tule yhtä nopeasti ”tylsää” vaikka vaan istuttaisiin paikallaan ja juteltaisiin.

 • Kaitsu sanoo:

  Minusta tuon ”lapsilähtöisesti” voi tajuta eri tavoin. Ei suinkaan mennä lomaa lasten ehdoilla, mutta täytyhän ne pirulaiset huomioida suunnitelmissa. Mikään ei yleensä ole lapselle kivempaa kuin muutama päivä mummolan hemmottelussa ja ilman kodin ikäviä sääntöjä! Meillä reissut on aikuisten päättämiä ja suunnittelemia, mutta siellä tehdään myös lapsille kivoja asioita. Ja äitille kivoja asioita – kuten juodaan silloin tällöin lasillinen hyvää viiniä. Lapset ei tarvitse Muumimaailmaa, ja minä vielä vähemmän!

 • Mami sanoo:

  Se ei ole vaarallista lapsille, jälleennäkeminen on ihanaa ja äiti ei ole ihan heti kovin huono. Lapset saavat myös kokemusta erilaisesta arkielämästä jonkun muun kanssa, oppia ja sopeutusta erilaisuuteen.

  • Mami sanoo:

   Perustan kommenttini olettamukseen, että äiti on 8-16 tms. työssä. Äiti, joka joutuu työmatkojen vuoksi olemaan useinkin poissa, varmaan haluaakin viettää vapaa aikansa lasten kanssa.

 • Äiti-86 sanoo:

  KYLLÄ! Loma lapsista niistä ihanista pienistä kiukkpusseistakin on joskus saatava lomaa! Olit sitten yh taikka kahden vanhemman perheessä, niin aikuisen oma aika on ihan yhtä tärkeää kuin aika lasten kanssa!
  Yksi ilta, muutama tunti, leffa, hyvä ruoka, ja esimerkiksi hyvä ystävä ja taas jaksaa kummasti!

  • Huono Äiti sanoo:

   Minä myös käsitän ”loman lapsista” esimerkiksi illan tai viikonlopun mittaiseksi ajaksi, jossa voi tehdä vain aikuisten asioita. Ei vaadita viikon lomaa etelässä :).