Kodin pitäisi olla maailman turvallisin paikka, ainakin jos tunteella ajatellaan. Järjellä ajateltuna se harvoin on sitä. Suurin osa tapaturmista sattuu kotona, ja kuuluuhan se sanontakin että kotiin on moni kuollut. Onneksi iso osa kodin turvallisuudesta johtuu nimenomaan asukkaista, ja kodin turvallisuutta on helppo parantaa. SPR on tehnyt kodin turvallisuustarkistusta varten pienen muistilistan, josta voi tsekata, että ovatko asiat kunnossa! Tee testi tämän linkin kautta ja totea tilanne kuten meidän testaajamme –  siis:

Kodistani löytyy ensiaputarvikkeita

Hhhmm hetkinen? Ei taida löytyä. Mikä tarkalleen ottaen on ensiaputarvike? Yksi sellainen pieni valkoinen rulla taitaa löytyä. Entäs desinfiointiaine? Se on tainnut loppua. Saako puoli pistettä, jos ainakin teoriassa suunnilleen tietää, mitä pitää tehdä jos jotain sattuu?

SPR:n mukaan joka kodista tulisi löytyä ensiapulaukku, joka sisältää mm. sidetarpeita ja ensiapuohjeet.

 

Verestä ensiaputaitojasi näillä ohjeilla tai käy ensiapukurssi.

Kodissani on lukittava lääkekaappi

Ei muuten ole. Kaikki lääkkeet säilytetään joko siinä epämääräisessä roinakasassa, joka vierii pitkin keittiön tasoja tai sitten keittiön kaappiin tungetussa kenkälaatikossa. Itse asiassa lukittava lääkekaappi ei ole koskaan tullut mieleenkään. Kaipa sitä ajattelee, että eivät lapset mene niitä lääkkeitä maistelemaan…

Säilytän terävät esineet ja myrkylliset aineet turvallisesti

Ohhoh…tästä testistä ei taida tulla kovin hyvät pisteet. Veitset ovat keittiön laatikossa samassa lokerossa paistinlastojen ja sen sellaisen kanssa. Ihan irrallaan. Olen laskenut sen varaan, että lapset kyllä muistavat, että veitset ovat siellä, auts!

Myrkyllisten aineiden suhteen tulos on yhtä huono: siellähän ne ovat missä muutkin siivousaineet: komerossa ja keittiön alakaapissa. Ihan issekseen.

Keittiössäni on sammutuspeite

Nyt natsasi! Kyllä on! Jossakin täällä…ehkä tässä laatikossa? Ei. Kenties allaskaapissa, siellä sen täytyy olla! Hhhmm ei. MISSÄ se on?! (Voin kuvitella, kuinka hauska tätä pohdintaa olisi käydä, kun lieskat lyövät kattilasta!)

Kodissani on toimivia palovaroittimia

No nyt sentään, edes tämä osui oikeaan! Kyllä, palovaroittimia on, kaikkiaan kolme viidenkymmenen neliön asunnossa. Se on varmaankin tarpeeksi?

Ohjeistus palovaroitinten määrälle on seuraava:

– Asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava ainakin yksi palovaroitin.
– Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin, ja jokaisessa makkarissa kannattaa olla oma.
– Palovaroittimen toiminta on testattava kerran kuukaudessa painamalla testinappia. Kun nappia painettaessa kuuluu piippaava ääni, varoitin on kunnossa. Tarkista palovaroittimen kunto testinapista myös aina, jos olet ollut öitä poissa kotoa.

Huomaa, että vakuutusyhtiöstä riippuen on mahdollista, että tulipalon sattuessa vakuutuskorvauksia voidaan vähentää tai evätä korvaukset, mikäli huoneistossa ei ole vaadittu määrä palovaroittimia! Eli hommaa se varoitin nyt, niin saattaa säästyä sekä henki että omaisuuskin edes jossain määrin!

Puhelimessani on 112 Suomi -sovellus

Ei ole. En ole ikinä edes kuullut tästä. Mikä sovellus?

112 Suomi on mobiilisovellus hätäpaikannukseen. Sen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja avun saapumista paikalle. http://www.digia.com/112suomi/

Osaan antaa ensiavun tajuttomalle

Jaa, osaankohan? Ainakin pitää tarkistaa hengittääkö tajuton. Jos hengittää, niin hänet laitetaan kylkiasentoon ja soitetaan apua. Jos ei, niin aloitetaan puhallus- ja paineluelvytys, ja pistetään joku soittamaan apua. Menikö oikein?!

Elyvytysohjeet löytyvät täältä, lue nyt, hätätilanteessa siihen ei ole aikaa!

Miten turvallista teidän kotona on? Tee testi tämän linkin kautta ja tiedät!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia