Olen miettinyt tiiviisti rakkauden olemusta. Sain tähän kimmokkeen toimittajalta, joka pyysi minua haastatteluun puhumaan miehestä. Eritoten mietin rakkauden sanomisen ja tekemisen eroja:

Aikaisemmassa elämässäni olen ollut taipuvainen kaipaamaan rakkauden julistamista. Minulle on ollut tärkeää saada viestejä, joissa rakkautta julistetaan tai runoja tai mitä hyvänsä kukkeaa sanallista tunteiden paloa. Jostain syystä se osasto alkoi pikku hiljaa kärsiä arvon alentumista ja olen ihmisenä siirtynyt julistusrakkaudesta tekorakkauden ystäväksi. Siis sen, että rakkaus näkyy tekemisessä.

Rakkauden pitää näkyä arjen kannustuksessa eli siinä, että tsempataan molempia osapuolia tasaisesti aina kun toisella on ylä- tai alamäkeä. Että iloitaan kun toisella menee hyvin ja että halataan kun toisella menee vähemmän hyvin.

Rakkaus on myös sitä, että katsotaan vuorotellen sinne tyhjään jääkaappiin ja tehdään siitä johtopäätökset. Ei niin, että oletetaan toisen hoitavan tyhjän jääkaapin syndrooman kun se toinen on sen ennenkin hoitanut. Sitäkin se on, että tartutaan vuorotellen arkiruoan puuduttavaan soppakauhaan. Ja että vuorotellen katsotaan, että alaikäisillä on puhtaita vaatteita. Rakkaus on arjen jakamista.

Merkittävimmän rakkausoivalluksen sain viikko sitten lapsuuteni maisemissa, jonne palasin käymään haudoilla. Ajoin uimarannan ohi ja näin sitä reunustavien puiden rungot auringon valossa juuri samalla tavalla kuin ne olivat silloin kun siitä puiden lomasta mentiin lapsena uimaan. Muistot tulivat pyytämättä ja samalla suuri surun tulvahdus siitä, etten ole kenenkään lapsi kun vanhempia ei enää ole. Se  hetki oli rakkaudesta opettavaisin. Rakkaus lohduttaa, halaa ja sanoo, että älä sure, elämä voittaa.

Oikeastaan rakkauden ei tarvitse olla edes paikalla sanomaan tuota, koska se kantaa vaikka olisi kaukana. Pelkkä tietoisuus toisesta voi riittää.

Sitä se on se rakkaus, minusta. Varsin arkista, mutta sitä kai elämä pääasiassa on, sitä arkea.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Mitä se on se rakkaus?”