Esittelyssä leikkipuiston lapsityypit. Kuulostaako joku hahmoista tutulta?

Olen tällainen karmea ihmisten lokeroija, ja leikkipuistossa tuppaa käymään aika vähän pitkäksi, niinpä olen tarkkaillut siellä puuhaavia naperoita. Olen huomannut, että jo leikki-ikäisistä löytyy todella tavoilleen ja persoonalleen uskollisia tyyppejä:

Terminaattori

Liikkuvainen lapsi, joka menee eikä meinaa. Tämä tarmonpesä talloo hiekkakakut ja huitoo esteet tieltään. Hän ei vastoinkäymisiä tai vastalauseita noteeraa; suru puserossa hidastaa vain vauhtia, eikä työ tekemällä lopu. Kiljahdukset ja kiellot kimpoavat hänen haarniskastaan kuin hiekanjyvät, joita on muuten myös mahtavaa viskellä kaikkiin ilmansuuntiin. Terminaattori kokee ehjät esineet ja rakennelmat erityisen houkutteleviksi sen sekunnin ajan, kun ne ovat vielä kasassa. Ääntelee ahkerasti muun muassa karjuen, kiljahdellen, muristen tai maukuen. Terminaattorin vanhempi voi olla vähän uupuneen näköinen eikä välttämättä edes ehdi reagoimaan jokaiseen jälkikasvunsa aiheuttamaan konfliktiin.

Hattivatti

Eteerinen lapsi, joka haahuilee ympäri puistoa vailla varsinaista päämäärää. Ei paljon juttele, mutta saattaa päästää pientä särinää tai pörinää patikoidessaan. Tutkii taivasta, lehtiä, roskia, hiekkaa, ötököitä ja puita. Pohtii selkeästi syntyjä syviä, ja saattaa hyvinkin olla seuraava maailman hallitsija. On usein niin ajatuksiinsa uppoutunut, ettei huomaisi vaikka koko puisto tyhjenisi vanhempansa mukaan lukien. Tarvitaan paljon huhuilua tai pari olalle taputusta, että hattivatin huomion saa herätettyä. Kolistelee silloin tällöin leikkipuiston aitaa tai porttia kuin haluaisi paeta. Hattivatin vanhempi voi lukea rauhassa kirjaa, jutella muiden kanssa tai tehdä vaikka töitä.

Tattiainen

Pieni tattiainen on kasvanut kiinni vanhempaansa, jonka löytää nostamalla katseensa tattiaisesta aavistuksen ylöspäin. Tattiainen on siisti ja seesteinen lapsi, jolla usein herttainen hattu. Hän on yleensä muutenkin puiston parhaiten puettu ipana, koska ei likaa tai tuhoa vaatteitaan remuamalla. Tattiaisella saattaa olla jopa valkoinen haalari ja asusteita. Hän voi leikkiä samaa leikkiä samassa paikassa koko vierailunsa ajan, ja onkin kauniissa kostyymissaan erityisen otollinen uhri hiekan tai tavaroiden heittelylle. Tattiaisen vanhempi saattaa reagoida aavistuksen ahdistuneesti joihinkin muihin lapsityyppeihin, mikä on täysin ymmärrettävää, koska hän ei elä arkeaan heidän kanssaan.

Uusvanha

Tämä minikokoinen aikuinen istuu penkillä vertaistensa kanssa. Selittää pitkät pätkät, vaikka ei osaisi vielä kuin viisi sanaa. Hän artikuloi jo kaksivuotiaana selkeämmin kuin Kimi Räikkönen. Hän syö sivistyneesti eväitään ja katselee muiden menoa hiukan huvittuneena, kuin ei kuuluisi lainkaan keskenkasvuisten joukkoon. Uusvanhalla on usein niin kinkkisiä kysymyksiä, että aikuinen saattaa joutua kesken keskustelun lähtemään ”pudistelemaan hiekkaa” ipanansa takamuksesta, koska ei yksinkertaisesti pärjää pienelle tenttaajalleen. Uusvanhan vanhemman luulisi olevan hyvinkin rentoutunut, mutta he saattavat olla jopa hiukan väsähtäneitä pienen älykkönsä ällistyttävään tiedonjanoon ja tauottomaan pälpätykseen.

Emäntä

Emäntä kokoaa kaikki puiston astiat ja suurimman osan hiekkakakkumuoteista ”keittiöönsä”, joka käsittää usein leijonanosan hiekkalaatikosta. Hän leipoo, kokkaa ja järjestää kutsuja. Hän kiukustuu, kun kippoihin kosketaan ja kakut syödään puolivalmiina, vaikka hän raataa väsymättömästi muiden eteen. Ajaa melko kärkkäästi muita mukeloita kauemmas ja turhautuu terminaattoriin tämän tästä. On vähän omistushaluinen jopa koko hiekkalaatikon tavaroista, mutta ymmärtäähän sen, sillä vastuualuekin on suuri. Emännän vanhemmat ovat kutsujen kunniavieraita ja saavat nauttia hiekka-aterioita monta monta kertaa päivässä.

Äiti ja pojat

PS. Juttukaverit voivat olla kiven alla leikkipuistossakin.

PPS. Leikkipuistoympyrät vaativat vanhemmaltakin joskus paljon.

PPPS. Taaperot ovat välillä aika lyhytpinnaista porukkaa.

20161027_204602

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia