Kollageeni on hipiänhoidossa kova sana. Luontaistuotekaupat pursuavat siitä valmistettuja lisäravinteita. Aitoa tavaraa voi valmistaa ihan itsekin. Mutta missä muodossa sitä oikeasti kannattaa kuluttaa?

Kollageeni ja elastaani ovat ihon rintsikat. Ne pitävät paikat kimmoisina ja koholla. Surukseni on ilmoitettava, että aurinko, alkoholi, ilman epäpuhtaudet, ja tietty se tupakka, tuhoavat näitä ihon tukikudoksen proteiineja ihan huolella.

Kolmenkympin tienoilla alkaakin sitten kaikilla alamäki, kun keho alkaa itse lopetella niiden tuotantoa ja nelikymppisenä peli on sen suhteen pelattu. Tämä on siis juuri se aika, kun kannattaisi alkaa kuluttamaan kollageenia sisältäviä taikaliemiä.

Kyllä, kollageeni hyödyttää sisäisesti nautittuna myös ihoa. Valitettavasti ei ihan niin tehokkaasti kuin toivoisimme. Kroppa on siitä kehveli systeemi, että se käyttää tarvitsemansa aineet tärkeysjärjestyksessä. Siispä nämäkin tarpeelliset proteiinit menevät ensin juuri sinne, minne tarvitaan; rappeutuneisiin rustoihin, niveliin, lihaksiin, vatsaan, jopa aivoihin, ja yleensä lopuksi ihoon, kynsiin ja hiuksiin. Hyvät uutiset taas ovat, että edellä mainitut paikatkin todella hyötyvät lisäkollageenista, ja hyvällä tuurilla saatat huomata jopa pikku kolotusten tai nivelten nitinöiden ja natinoiden helpotusta. Myös selluliitti saattaa tasoittua ihon vahvistumisen myötä.

Halvin, mutta vaivalloisin tapa, saada kollageenilisää on keittää itse luuliemi eli bone broth. Joo, ei mitään nössöä lihalientä, vaan kunnon luista haudutettu mössö. Yksinkertaisuudessaan se tapahtuu kippaamalla kattilaan rustoisia luita (nautaa, kanaa, possua, mieluiten luomua, niin saat puhdasta tavaraa), kasviksia ja lorauksen etikkaa, joka liuottaa proteiinit. Hauduta pitkään miedolla lämmöllä. Siis nyt puhutaan 12-24 tunnista. Haudutuskattila on tähän omiaan. Onnekas on se, jolla on vielä kellarissa TV-shopin kulttituote, Aromipesä!

Nautiskele tujua soossiasi ihan suoraan lasista hörppimälllä tai pakasta kuutioiksi ja sekoita ruokien sekaan. Terveellistä tavaraa myös tenaville!

Jos haluat päästä helpommalla ja saada kerralla kunnon annoksen kaunistavaa kollageenia, hanki pullo tai purkki kollageenilisää. Tiivistetyssä muodossa sitä on kuitenkin eniten ja se on hydrolisoitua eli hajotettu happojen, kuumuuden ja entyymien avulla helpommin imeytyvään muotoon.

Olen huikkaillut pari pullollista Vivanian Beauty Shot -juomaa ja huomannut ihan kivoja vaikutuksia: iho ei kuivu yhtä herkästi, mystiset punaiset läikät haihtuivat hus helvataan, aamuturvotus häviää nopeammin ja kuivuusjuonteet ovat lähes kadonneet.

20160825_114759 (3)

Tämä kalakollageenin nimeen vannova hehkeytysshotti sisältää myös ihoa kosteuttavaa hyaluronihappoa sekä C-vitamiinia, joka on ihon suosikkivitamiini, ja välttämätön apu kollageenin muodostukseen. Antioksidanttisena se suojaa hipiää sitä tuhoavilta vapailta radikaaleilta, jotka ovat tulehdusta ja hapetusstressiä aiheuttavia ankeita riidanhaastajia. Suositushinta 23 e, 500 ml

Toinen kätsä kollagenilisä on puhdas gelatiini. Great Lakes Gelatin -jauhetta saa nykyään Suomestakin. Tämä naudan kollageenia sisältävä kosher-jauhe on pelkkää hydrolisoitua kollageenia, ihan sitä itteään. Helppo heittää kahvin, veden, smuutin tai mehun joukkoon ja liukenee kylmäänkin nesteeseen. Omaan suuhuni tämä maistui veden kanssa aika ällöltä, joten aion ottaa tavaksi nauttia sitä mehun seassa. Riittoisaa tavaraa nautitaan pari ruokalusikallista aamuin ja illoin tai kerran päivässä. Suositushinta 28 e, 454 g

20160825_114857 (3)

Kuin suutari, joka saarnaa kengistä, mutta kuljettaa omia vekaroitaan varpaisillaan, minä olen tosi laiska luuliemen keittäjä. En omista haudutuspataa ja uunin käyttäminen tuntitolkulla yhteen menoon tuntuu hiukan hurjalta. Sepä ei haittaa, sillä tosiaan myös tutkimukset puoltavat sitä faktaa, että se pienehkö määrä kollageenia, joka saadaan päätymään ihoon asti, kannattaa hankkia tiivistettynä pullosta.

PS. Ostin tuotteet itse, eikä maahantuoja sponsoroi tätä kirjoitusta.

Testaaja ja kuvat: Satu/Huonon Äidin toimitus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Latkisitko luulientä?”

 • Tavismamma sanoo:

  Oletko tosissasi? Juuri facebookissa päivittelet delfiinien siirtoa ja toisella kädellä kippaat eläinten luista keitettyä gelatiinia? Kaksinaismoralismi raikaa kyllä nyt niin räikeästi, että ihan pahaa tekee. Enkä edes ole mikään aktivisti vaan ihan tavallinen tallaaja. Osoittaa tämän eläinten epätasa-arvoisuuden todella selkeästi. Huoh.

  • Huono Äiti sanoo:

   Hyvä Tavismamma,
   kuten luuliemiartikkelissa lukee, jutun on tehnyt Huonon Äidin toimituksen Satu. Huono Äiti ei tiedä Sadun suhteesta delfiineihin. Huono Äiti taas ei ole kasvissyöjä eikä vegaanikaan, mutta luulientä en ole koskaan maistanut. Delfiineille edelleen kaikkea hyvää. Huonossa Äidissä esitellään kaikkia ajan ilmiöitä, joista luuliemien keittely on yksi.

  • Toimitus sanoo:

   Moi Tavismamma!
   Satu täältä vain huikkaa, että delfiinien ja kaikkien kaltoin kohdeltujen eläinten kohtalo surettaa myös minua. Olen kaikkiruokainen, joten liha- ja luuliemi menevät siinä kuin gelatiinia eli liivatetta sisältävät karkitkin.