Äiti, sun täytyy hymyilä enemmän, sano lapsi ja sai äitinsä miettimään äidin hymyn merkitystä.

Sitä tulee mentyä aika monesti suu viivana. On työressiä, kotiressiä, väsyttää, ei tiedä, mitä taas syötäisiin ja jollain on kumminkin kohta joku flunssa ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Ja kissakin haluaa ruokaa, joka unohtui lähikauppaan. Arjessa tulee semmoinen tunne, ettei paljon hymyilytä. Mennään suu kireänä viivana tilanteesta toiseen.  Me suomalaiset olemme muuten tämän hymyttömän vanhemmuusmallin edelläkävijöitä, jo Ruotsissa äidit ja isät nauravat paljon enemmän.

Äidin hymy on lapsen elämän aurinko. Se valaisee ja antaa lapselle voimaa kasvaa. Äidin hymy tarkoittaa lapselle sitä, että äiti hyväksyy hänet ja näkee hänet. Hymytön ja vihainen vanhempi saa lapsen ajattelemaan, että vika on hänessä.

Muistan lukeneeni tästä tutkimuksia. Lapsi tarvitsee vanhemman hymyä tunteakseen itsensä kokonaiseksi, hyväksytyksi ja osaksi perhettä. Hymy laukaisee stressiä ja auttaa jopa aivoja kehittymään. Ei ole turhia hymyjä, sanotaan.

Lapsi haluaa, että vanhempi katsoo häntä ja näkee hänet. Vaikka tässä ajassa on vallalla joo-joo-ihan-kohta- vanhemmuus, kannattaisi välillä vaihtaa kanava tässä-ja-nyt- vanhemmuuteen. Yritän muistuttaa itselleni, että kuuntele, mitä tuo lapsi tuossa selittää, katso hänen aikaansaannoksiaan, anna hänelle hymyilevä palaute – vaikka ei just tänään yhtään naurattais.
Läkerol-5640

Suurin osa meistä suomalaista on kasvatettu nuhteessa eikä todellakaan missään hymyn hyväksyvässä auvossa. Meillä on ollut tärkeää pitää jöötä ja järjestystä ja meno on perinteisesti varsin suo, kuokka ja Jussi -meininkiä. Elämä on ollut lähihistoriassa sen verran kovaa, että siinä ei lapsille hymyily ja lärpättäminen ole ollut varsinaisesti missään keskiössä. Tämä ei muutu hetkessä, mehän toistamme sitä, mitä meille itsellemme on opetettu.

Mutta lapset ovat parhaita opettajia! Luulen, että moni muukin lapsi toivoo äidiltään ja isältään enemmän hymyä, vähemmän mäkätystä.

Me kaikki voisimme hymyillä lapsillemme enemmän. Sen siivittämiseksi ajattelin arpoa Läkerol Dentsin tuotepaketin kolmelle onnettaren suosikille. Minulla on Dentsejä koko ajan käsilaukussa ja jos niillä on kerran tieteellisesti todistettu positivinen vaikutus hampaisiin, miksi niillä ei voisi olla myös epätieteellisesti todistettu positiivinen vaikutus hymyyn!

Läkerol-5662

Kuvat: Huonon Äiti/Tuulevi

Voit osallistua arvontaan joko kommentoimalla tähän jotakin halusi mukaan tai Facebookiin, valinta on sinun!

PS. Tämä on kaupallinen yhteistyö. Huonon Äidin henkilökohtaisten mieltymysten perusteella Huono Äiti on solminut yhteistyökumppanuuden Cloettan kanssa. Hymyt tosin ovat aina ilmaisia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Lapsi kasvaa äidin hymyssä”

 • Totinen torvensoittaja sanoo:

  Auts! Osui ja upposi..Ei pieni tyttöni taida ymmärtää, että hymyttömyyteni ole hänen syytään. Eli tämä mamma yrittää tästä eteen päin löysätä ponnaria ja hymyillä kotona iltaisin enemmän.

 • Choux sanoo:

  Mukana arvonnassa !

 • Laura sanoo:

  Mukana arvonnassa! 🙂

 • Onia sanoo:

  Täällä harjoitellaan hymyjä kovasti. Pikkuneiti 7vko hymyilee parhaiten isoveljelleen.

 • Tanja Lahti sanoo:

  Minulla on 3kk vauva joka alkaa hymyilemään aina kun hymyilen. Näkee että tykkää äidin hymystä 🙂

 • Maikku sanoo:

  Yksi parhaimmista kasvatusohjeista ikinä!! <3

 • tuula hirvonen sanoo:

  olen saanut kuulla tuota samaa, mutta meillä tytär ilmoittaa ”äiti hammashymy esiin”. kyllähän lapsi saa meiltä sen vaikutuksen myös hymyn käytössä ihan samalla tavalla kuin muutkin tavat. hyvää hymyilevää kevään odotusta!

 • Siinatar sanoo:

  Dentsit on meidän lasten lempiherkkuja, ehdottomasti siis mukaan arvontaan =)!

 • Pauliina sanoo:

  Aamu alkaa ihanasti kun oma pieni 1vee hymyilee onnellisesti vieressä ❤

 • Hymytön(kö) sanoo:

  Niin totta tuo kirjoitus! Tunnen sydämessäni ison piston kun lapseni totesi päivänä eräänä naurettuamme makoisat naurut yhdessä jollekin tosi ”viisaalle” jutulle että ”Äiti, sä hymyilet!” Siis se, että äiti hymyilee, on huomautuksen arvoinen asia lapselle, apua! Voi kun muistaisi sen arki-iltana kun arjen touhut väsyttää ja ei oikein jaksais… Niin jaksaisi ainakin yhden hymyn suoda sille, joka elämästä tekee elämisen arvoisen = omalle lapselleen <3

 • Maijjjju sanoo:

  Niiiiiiiin totta! Ja niin valitettavan usein suu ei vaan taivu hymyyn, vaikka tietää että pitäisi. Mutta koska oon tiedostanut tätä samaa asiaa jo jonkin aikaa, niin huomaan itseasiassa oikeasti, että monet niin ”turhat”, mutta mun 2,5v lapselle tärkeät asiat saa aidon hymyn entistäkin useammin esiin. Ja siitä jos mistä lapsi selvästi on hyvillään ja sitten taas äiti siitä ja huvä kierre on valmis. Kyllä vaan hymyin aloitettu päiväkin usein jatkuu paremmin. Eli tosissaan uskon hymyn voimaan!

 • Hymyillen iltaan saakka sanoo:

  Pysäyttävä hetki oli viime vuoden lopulla kun esikoinen, 6v., tuumasi illalla: ’Mene sinäkin äiti nukkumaan, että jaksat aamulla hymyillä.’ Sydäntä riipaisi ja tuolloin päätin, että se sai olla ensimmäinen ja viimeinen kerta kun lapsen täytyy asiasta muistuttaa. Tarjous uudesta työstä ei olisi voinut parempaan saumaan osua ja pian on jo 3,5kk stressittömämpää elämää takana ja äitikin jaksaa taas hymyillä aidosti (ainakin useammin kuin ennen…). Ja Läkerol Dentsiä meillä käyttää niin tytär kuin äitikin. ?