Tuliko lennettyä äkkilähdöllä etelään? Huusiko koneessa lapsi, jota vanhemmat eivät saaneet rauhoittumaan vai vielä pahempaa, oliko lapsi sinun? Polttiko kanssamatkustajien tuijotus reiän kaulukseesi?

Lapsista on tullut matkustamisen ei-toivottu rupusakki ja sen jokainen matkalle lähtevä vanhempi tuntee nahoissaan. Välipala-arsenaalista, lelukasseista, piirrosvälineistä, peleistä ja vehkeistä huolimatta huoltaja pelkää maha kuralla sitä, että lapsi aiheuttaa älinää ja kiukuttelee. Vauvojen itku on lentävän perheen pahin painajainen, koska mikään ei pilaa kanssamatkustajan lomaa niin kuin elävä lapsi.

Nyt matkustavaisten rukoukset on Suomessakin kuultu. STT:n mukaan eräs matkanjärjestäjä kokeilee lomalentoja, joissa osa koneesta on kokonaan yli 12-vuotiaille. Tämä tarkoittanee sitä, että lapsiperheet eristetään omalle alueelleen, joka eittämättä ei tarkoita kakkosluokan vaan ruumaluokan aluetta. Ei- toivottujen ja muita häiritsevien matkustajien alueella lapset saavat mellastaa vapaasti muiden kaltaistensa terroristien joukossa.

Ilmiö ei toki ole uusi vaan ideana kopioitu maailmalta. Amerikkalaiset ovat harkinneet lapsivapaata jaottelua jo tovin, mutta rohkeus on loppunut lentoyhtiöiden rahapulaan. Kun jokaisen matkustajan taala tarvitaan, ei edes lapsiperheitä uskalleta loukata muun matkustajakansan vaatimuksista huolimatta.

Samaan aikaan kun ihmisen lapsesta, meidän eläkkeenmaksajastamme, on tullut välttämätön haitta, monet muut lentämisen ilmiöt kukoistavat yhä kauniimmin. Petairways on erikoistunut lennättämään lemmikkejä laadukkaasti, koska ”paras ystäväsi ei kuulu ruumaan”. Kahden kissan omistajana tiedän, että kissani saavat lentää matkustamossa. Ja tähän tämä näyttää olevan menossa, kissat matkustamoon ja lapset ruumaan, ensin sen lapsiperheille eristetyn alueen kautta. Kissani voivat minun mielestäni ihan hyvin lentää ruumassakin, koska siellä niillä on ihan hyvät oltavat.

Kokemukseni mukaan lomalennoilla on aina joku yksilö tai yleensä ryhmä, joka on kännissä kuin ankka. Kännikalat vaeltavat pitkin konetta hakemassa lisää juomaa, he haisevat vanhalta viinalta ja pierulta, he huutavat kovaäänisesti, he tuuppivat, he potkivat edessä istuvan jalkoja, he kiroilevat, he tappelevat vaimon kanssa ja niin edelleen. Silti kukaan ei ole ehdottamassa känniläisvapaita lentoja, koska känni niinku kuuluu elämään ja känniä pitää ymmärtää. Känni on aikuisen etuoikeus kun pitää rentoutua, siitä huolimatta, että eräskin lento on myöhästynyt kännisen hullun ulossaattamisen takia. Montako konetta on muuten jäänyt kentälle kun potkiva lapsi on ensin raahattu käsiraudoissa kenttäpoliisin hoiviin?

Kun matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt ensin saavat lapsiterroristit omaan osastoonsa, voin ennustaa seuraavia erityisosastoja:  1. Sairaalloisesti ylipainoisten alue: Onhan selvää, että liika paino haittaa vieressä istuvan matkustusmukavuutta ja vie penkkitilaa. Myös koneen tasapainokysymys. 2. Eläkeläisten osuus: vanhat ihmiset voivat haista erilaiselle, olla hitaita ja näin haitata muita matkustajia 3. Hikoilevien ja neuroottisten alue: toisen ihmisen pelko ja hiki haittaa vieressä istuvaa.  Jos nämä erottelut tuntuvat jotenkin ikäviltä, kannattaa kysyä itseltä, onko lentäminen todella sellaista juhlaa, että lennolla toimiva lapsi pilaa sen juhlan ja koko loman? Pitää myös muistaa, että lasten on joskus pakko matkustaa lentokoneella esimerkiksi hautajaisiin. Siis ihan pakko, vaikka se just sua nyt harmittaisi kolmen tunnin lennolla ihan hirveesti.

Lapsiperheet on opetettu ottamaan kaikki vastaan mitä tulee, nöyränä kuin teuraalle menevät lampaat. Jos tätä suomalaista filosofiaa tarkastelee yhtään syvemmin, onhan tässä jotain pielessä. On täysin epähyväksyttyä puhua ikävästi keräjäläisistä, maahanmuuttajista tai edes kaduille kakkaavista koirista, mutta lapsia saa joka ikinen kynnelle kykenevä irvistellä. Ja vanhuksia. Ehkä meidän ei pidä ottaa raha-asioissa oppia Välimeren maista, mutta siellä ei sentään heikoimmista tehdä potkupalloja.

Olen innoissani odottanut lapsiasiavaltuutetun ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kommentteja lasten eristämisestä lentomatkojen ajaksi, mutta kannanottoja ei ole näkynyt. Euroopan Ihmisoikeussopimuksessa 14. artikla on syrjinnän kielto, joten saattaapi olla, että ihmisoikeustuomioistuin saa kohta kolumnistilta postia.  Siihen asti varoituksen sana:  aion lentää kahden lapseni kanssa muutaman kerran syksyn aikana, mutta en todellakaan lapsille tarkoitetuissa osastoissa.

 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Lapset ruumaan”

 • Magge sanoo:

  ”STT:n mukaan eräs matkanjärjestäjä kokeilee lomalentoja, joissa osa koneesta on kokonaan yli 12-vuotiaille. Tämä tarkoittanee sitä, että lapsiperheet eristetään omalle alueelleen, joka eittämättä ei tarkoita kakkosluokan vaan ruumaluokan aluetta.”

  Joo, se että jollekin tarjotaan lapsivapaita alueita koneessa tarkoittaa TIETENKIN sitä että lapset joutuu ruumaan. 😀 Hohhoh, ei voi muuta sanoa kuin että kolumnisti on tyypillinen hysteeriäippä. 😀

 • Magge sanoo:

  No voi hirveä paikka, onhan niitä lapsivapaita hotellejakin maailmalla.

  Erilaisille ihmisille voidaan tarjota erilaisia tuotteita ja palveluja, ei se sinulta ole pois.

  Ei kaikkien mielestä se sinun pikku herranterttusi ole niin ihana, että sitä jaksaisi kuunnella.

  Kasvatusta peliin, vanhemmat…

 • Putkipirkko sanoo:

  Jos lentoemännän kommentti sallitaan… 🙂

  Tulee mieleen anekdootti: Lensimme pääsiäisenä hiihtävää kansaa Pohjois-Suomesta Länsi-Suomeen. Lennoilla oli tietysti paljon, paljon perheitä ja muutama itkevä vauva. Kahden tunnin lennon jälkeen eräs miekkonen tokaisi ovella raivosta puhkuen ”Jakaisitte korvatulppia, ettei tuota s***anan rääkymistä tarttis kuunnella!!”. Häkellyin hetkeksi, mutta huikkasin sitten miehen perään, että ”PYYTÄKÄÄ ENSI KERRALLA JO LENNON AIKANA NIITÄ TULPPIA!”. Kaverilla oli oiva ratkaisu ongelmaan, mutta päätti pidätellä raivoaan perille asti ja sitten purkaa sen työntekijään, jäämättä edes kuuntelemaan vastausta purkaukseensa. Suloista.

  Kiukutteleva lapsi lentokoneessa on varmasti monien mielestä rasittava, mutta kiukutteleva aikuinen se vasta! Ottaisin mieluummin putkellisen uhmaikäisiä, kuin tätä tyypillisempää uudisuhmaikäistä (eli suomeksi keski-). ”Tämä teidän kahvi on liian kuumaa.” (Juu, se jäähtyy kyllä odottaessa ihan niin kuin maassakin.) ”Lentoyhtiössä XXXX saa kyllä parempaa kahvia.” (Siellä on tismalleen samaa kahvia kuin meilläkin.) ”Siis miten tämä lento voi olla etuajassa? Nyt minun pitää odottaa seuraavaa lentoani pidempään!” (Anteeksi, taas…) ”Jag talar bara SVENSKA!” (Oj, låt mig ta den där Ilta-Sanomat tidningen bort, för ni förstår den säkert inte alls!)… jne.

  Lasten ongelmathan ovat aika yksinkertaisia. On kuuma – riisutaan vaatteita. On kylmä – lisätään vaatteita. On jano – juotavaa. Nälkä – syötävää. Paineistus tekee kiusaa pienten korville ja pienessä tilassa paikallaan oleminen on liikkumaan opettelevalle ihan vaan tyhmää. Siinä missä aikuinen kiukuttelee joutavanpäiväisistä asioista, pieni lapsi on rehellinen ja aito ja kiskoo herneen nenään siitä mistä pitääkin. Ja antaa sen kuulua!

  Sanon usein vauvan kanssa ensimmäistä kertaa matkustaville, että jos pienen korvat menevät lukkoon, niin huutaminen auttaa. Niin että muutkin matkustajat sen kuulevat. 😉

  Terveisin lentoemäntä, jonka lennoilla saa itkeä (aiheesta).