Uusin kasvatustrendi kehottaa heittämään syöttötuolit jontkaan ja kohtelemaan lasta kuin aikuista. Amerikkalainen RIE-kasvatusmetodi kerää suurta suosiota maailmalla juuri nyt, vaikka keksittiin jo yli 30 vuotta sitten.  Siis, mitä se oikein on? Miksi esimerkiksi Penelope Cruz vannoo sen nimeen? 

1. Vauvalle pitää puhua kuin aikuiselle. Siis ennen kuin nostat häntä, puet häntä, vaihdat vaippoja – kerrot hänelle, mitä on tapahtumassa. Lapset ovat vähemmän hämmentyneitä asioista, jos niistä kerrotaan heille etukäteen ja näin myös heidän kielensä kehittyy.

2. Anna vauvan itkeä. Kun vauva itkee, älä ryntää heti väliin vaan anna vauvan ensin yrittää lohduttaa itse itseään. Yritä myös ensin tarkkailla itkun syytä. Tällä tavalla lapsi oppii myös ilmaisemaan itseään vapaasti eikä hän joudu kokemaan, että jotkut tunteet tyynnytellään pois pika pikaa.

3. Tutit. Vauva käyttää tuttia tasan niian kauan kuin alkaa työntää sitä suustaan pois. Mieluiten ei lainkaan.

4. Ajatuksesi vaipanvaihdosta, kylvystä tai syöttämisestä tulee muuttaa. Älä ajattele niitä pakollisina rutiineina, jotka pitää hoitaa äkkiä pois alta vaan mahdollisuutena olla yhdessä lapsen kanssa.

5. Syöminen. Vauvan luontaista ruokahalua tulee kunnioittaa. Vauvaa ei pidä kehottaa syömään palaakaan enemmän kuin hän itse haluaa.

6. Nukkuminen. Pidä kiinni nukkumisrutiineista, vaikka mummo olisi kylässä ja olisi niin kiva valvoa. Ei. Kun lapsi nukkuu rutiinilla samoihin aikoihin, koko perhe on onnellinen.

7. Älä sekaannu. Anna lapsen ratkoa omat asiansa ensin. Kun vanhempi pomppaa väliin vauvan pienimpäänkin murheeseen, lapsen ongelmanratkaisukyky ei kehity. Ensi kerralla kun vauva yrittää tavoitella metrin päässä olevaa keittiökauhaa, anna hänen ensin yrittää päästä kauhan luokse itse. Tämä kehittää myös lapsen itsevarmuutta.

8. Lelut. Yksinkertaiset lelut ovat parhaita, kuten papiljotit, tyhjät muovipullot tai uunikintaat. Mitä passiivisempi lelu on, sitä enemmän vauva joutuu käyttämään sen kanssa mielikuvitustaan.

9. Kehuminen. Älä kehu lasta tyhjästä. Sen sijaan kehu lasta kun lapsi osaa odottaa vuoroaan, jakaa lelunsa tai osoittaa luonteen lujuutta.

Huonon Äidin mielestä tässä kaikessa on yllättävää järkeä. Mitä sinä tuumit?

— Huono Äiti

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Kohtele lasta kuin aikuista”

 • Anne sanoo:

  Pidän kirjoituksistasi, ne on niin totta, myös tämä. Lapsesta ei kannata tehdä uusavutonta jo kehdossa

 • appelsiinimarmelaadi sanoo:

  Voi luoja,lukiessa mieleen juolahti yks sun toinen virhe mitä on aikoinaan tehnyt kasvatuksessa vauvojen kanssa,mikäli näiden ”ohjeiden” mukaan kasvattaa:)Vieläköhän sitä ehtii niitä korjaamaan:)Lapset tosiaan ovat jo/vasta 21,19 ja 14 v:)
  Oli tuossa kyllä paljon hyvää,ja vähän pahaa:)

 • Piia sanoo:

  Aivan, olen samaa mieltä! Yllättävän paljon maalaisjärkeä näissä vinkeissä. Varsinkin siinä vaiheessa kun lapsi ei osaa vielä mitenkään liikkua, voisi kyllä siihen itkuun reagoida vahvasti mutta tylsyyskitinöissä usein kannustaa vaan jos saa itse sisuuntua ja pyrkiä lelun luokse eikä äiti sitä tuo nenän eteen.

 • Päivätär sanoo:

  Ihan normisettiä, mutta vauvan itkusta olen kyllä eri mieltä. Ei PIENI vauva kykene ratkomaan itse ongelmiaan tai ei hän itke yleensä turhaan. Useimmiten on syy…nälkä, väsymys tms. Eri asia on hieman isomman lapsen kohdalla, joka osaa jo ns.kiukutella.

 • Jenni sanoo:

  Useimmat mainitut toimintatavat on kyllä toteutuneet meillä ihan luonnostaan. Trendsettereille sanoisin että kuulostaa ihan suomalaiselta maalaisjärjeltä 😛