Kesäleskeys. Mikä ihana tekosyy varata parhaat kaverit mukaan terassille, ottaa drinksuja joka ilta ja lopulta päätyä kuuman silmäpelin jälkeen vaihtuvien kesäkollien käsivarsille harjoittamaan huolettomia irtosuhteita tässä maailmassa, jossa mikään oman ilon tavoittelu ei ole kiellettyä. Sitä on kesäleskeys parhaimmillaan ainakin Reginassa.

Reaalielämän kesälesket eivät rypytä lakanoitaan satunnaislemmen iloilla vaan mankeloivat niitä. Nimittäin silloin kun perhe on poissa, kesäleskellä on vihdoin aikaa tehdä kaikki ne asiat, jotka ovat mahdollisesti olleet jo vuoden odottamassa tekijäänsä. Mankelointi on yksi parhaista kesäleskipuuhista, joihin yksinolija voi hukuttaa melankoliansa. Mankeloinnin ohessa on kätevä pestä kaikki ne irtokamat, kuten pyöreät virkatut pikku pöytäliinat, jotka pyörivät pyykkikorin pohjalla viikosta toiseen ja saavat vain katsella miten arkivaatteet ohittavat ne pesujonossa kerta toisensa jälkeen. Kesäleskellä on onneksi myös aikaa pienten virkattujen pitsiliinojen käsinpesulle silkkipesuaineella, tismalleen oikeassa lämpötilassa.

Kesäleski ehtii havainnoida asunnossa leijuvaa tunkkaista ödööriä. Hän kartoittaa nopeasti tuuletusventtiilien suodattimien tilan, hankkii uudet, vaihtaa ne ja imuroi samalla kaappien päälyset. Koska kesälesket ovat riskinottoaltista porukkaa, kesäleski tekee ulottuvuuksia vaativat tehtävät  kiikkerillä kotitikkailla seisten, vaikka tietää kotitapaturman vaanivan juuri kiikkerillä kotitikkailla seisojaa. Hän kipaisee vinttiin, tyhjentää sen ja lajittelee kirpputorikuormat. Kesäleski kipaisisi myös kellariin, jos sellainen vielä olisi, koska kesälesken arkea vaalivalla tarmolla säilöttäisiin koko kesäkaupungin kesä talteen.

Kesäleski osaa toimia salassa. Hän etenee määrätietoisesti lasten huoneiden epämääräisiin lelukasoihin, valitsee sieltä armottomasti kaikki ne roinat, joihin lapset itsepintaisesti tarrautuvat, mutta joiden paikka on lelujen hautuumaalla. Mitä silmä ei näe, sitä sydän ei sure periaatteen mukaan kesäleski tekee parin jätesäkin avustuksella lasten huoneista jälleen asumiskelpoisia paikkoja. Kesäleski toteaa samalla, että nyt saa Kiinaroinan ostaminen loppua, vaikka tietää sen jatkuvan kuitenkin. Kesäleski vaalii hetken pojan ensimmäisten kenkien synnyttämää muistoa ja kipaisee hakemaan kengille Ikeasta kehykset.

Kesäleskellä on aikaa tarkastella elämäänsä. Hän tekee perinpohjaista inventaariota alusvaatehyllyillään, sukkahyllyillään, yö -ja t-paitojen osastolla sekä hävittää varmuuden vuoksi kaikki puolison bändipaidat, koska ne on vaan niin hirveän näköisiä. Kesäleski suunnittelee istutuksia, istuttaa, karsii ja harventaa. Hän varaa jalkahoitajan, kasvohoitajan, kampaajan sekä aloittaa kuntosalin ja ilmajoogan. Kesäleski lukee ennen nukahtamista itsehoito-oppaita, joissa käsitellään omaa ja toisen ihmisen narsismia, työviikon lyhentämistä sekä syvää hengitystä. Kesäleski hengittelee syvään iltaisin itsehoito-oppaidensa alla.

Kesäleski pelkää koko ajan, että hän paljastuu. Hän ei halua kertoa kenellekkään olevansa yksin kotona, koska silloin huoleton kesäleskeys voi päättyä ikävään sosiaaliseen keskeytykseen. Jos ystävät kuulevat kesävapaasta, siinä on pikku pakko lähteä sosiaalisoimaan kahville ja viinille, mikä tuhoaa täysin olennaisesti kaikki kesälesken tehtävälistat, joiden suorittaminen on  ah niin palkitsevaa.

Takaisin kesäleskeyden perimmäiseen merkitykseen, satunnaiseen ilonpitoon tuiki tuntemattomien kesken yöttömän auringon alla: En väitä tästä mitään tietäväni, mutta pikku seikkailulla saattaisi olla suotuisampi vaikutus ihmispolon onnellisuuteen kuin sillä, että hän voi vetää mankelipinkat viivottimen kanssa ojennukseen. Etenkin kun kesäleskeys väistämättä päättyy perheen saapuessa paikalle, silloin olisi toki paljon suotuisampaa kohdata katuvaisuudessaan kieriskelevä ja taas perhettään arvostava henkilö kuin supersuorituksiaan luetteleva martyyri. Ja vaikka tätä ei kerrotakaan elämänhallintaoppaissa, rohkenen väittää, että meidän aikamme on muuttunut peräti kummalliseksi, jos ei edes kevyeen kesäseksiin ole enää aikaa eikä mahdollisuutta.

Julkaistu Annassa 3.7.2014

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Kesälesken seksivillitykset”

 • isä ja mies sanoo:

  Jos arvostus omaa perhettä kohtaan löytyy vieraista syleistä, voi onni ja muilta saatu arvostus jäädä lyhytaikaiseksi.

 • VH sanoo:

  Jos mun avokki hävittäisi kaikki mun bändipaidat, niin siinä olisi ero ERITTÄIN lähellä.

 • Se Insinööri sanoo:

  ”…hävittää varmuuden vuoksi kaikki puolison bändipaidat…”

  Ahaa, nyt siis selvisi miksi ja miten ne kaikki bändipaidat (hankittu AEM) ovat kadonneet…