Jokaisen äidin kullannuppu on toki maailman paras. Tai se olisi ainakin suotavaa, että äiti pitäisi omaa lastaan ihan parhaana. Mutta kevätjuhlasesonki saa myös ääri-ilmiöt esiin, kun joillakin on ihan tosi tosi erinomaisia lapsia:

 

Oletko tutustunut Facebook-lapseen, joka soittaa, tanssii, laulaa, pelaa ja lukee ehdottoman erinomaisesti? Facebook-lapsen vanhemmat tiedottavat maailmalle säännöllisesti lapsensa erinomaisuudesta ja jättävät varjoonsa monen muun säälittävän lapsirääpäleen.

Kevätjuhlasesonki saa erinomaisten lasten vanhemmat menemään ihan pois tolaltaan. Erinomaisen lapsen stipendit, numerot ja muut tunnustuspalkinnot tipahtelevat kuin pienet kuolavanat innokkaan vanhemman suusta. Hitsi, kun se on vaan niin erinomainen eikä yhtään tavallinen!

Erinomaisten lasten varjossa elävät ne ihan tavalliset lapset. He ovat ne hälisevät, sähläävät, ei niin kovin hyvät keskittyjät tai muuten vain ei-mitkään-koulumenestyjät, joista ei koskaan kirjoiteta ylistyspostauksia sosiaaliseen mediaan. He eivät soita klarinettia tai puhu sujuvaa kiinaa, mutta voivat olla maailman erinomaisimpia tietokonepelien pelaajia. He voivat olla tosi reiluja ystäviä, ihan älyttömän suloisia hölpöttäjiä tai tavattoman taitavia letittäjiä, mutta silti ihan tavallisia.

Ihan tavallisia lapsia ei välttämättä kukaan kehu koskaan mitenkään erityisesti. Kokeista ei tule yhtään hyvää numeroa, eikä jääkiekkomaailma odota henkeä pidätellen tulevan tähden varausnumeroa. Ihan tavalliset lapset ovat huomaamatonta massaa. Joko ihan hiljaa tai monen mielestä liian äänekäs.

Moni ihan tavallinen lapsi on keskivertoa, koska kukaan ei ole koskaan ehtinyt keskittyä hänen erityisyyteensä. Lapsen vanhemmilla voi olla liian kiire tai liian huono olla nostaakseen lastaan mitenkään erityisesti. Moni tavallinen lapsi vain menee virran mukana, hädin tuskin olemassa kenellekään.

Se nyt vain sattuu olemaan sillä viissillä, että jokainen ihminen olisi hyvä jossakin. Jos saisi tuntea olevansa hyvä, edes joskus, edes kerran, edes yhtenä koulupäivänä tai yhdessä todistustenjaossa.

Ei mulla muuta. – Huono Äiti

 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Ihan maailman paras lapsi”

  • minä sanoo:

    Kiitos Huono Äiti!
    Toivottavasti tämä herättää edes jonkun huomaamaan juuri sen tavallisen(kin) lapsen ainutlaatuisuuden ja myös kertomaan sen ääneen. Niistä huomaamisista karttuu vuosien mittaan hyvä itsetunto, lapsi tietää olevansa arvokas omana itsenään.