Oi ne täydelliset lapsuuden kesät! Muistikuvat niistä ovat vain kultaisia: uimarantoja, serkkuja, kavereita, jäätelöä, karkkia, limsaa ja joskus pääsi jopa viemään mummolan lehmiä laitumelle. Kesä oli pitkä, suruton ja aurinkoinen – jos satoi, sadekin oli kivaa ja kultaista.  Aikuisena voi päästä samaan, kun vähän harjoittelee, vaikka näillä ohjeilla:

Aikuisuuden kesät ovat erilaisia kesiä. Aikuisen kesä on työn vaatimuksia, talousmurheita ja monella paljon painetta siitä, miten lapsen kesä ohjelmoidaan, kun vanhemmat ovat töissä. Jos lapsuuden kesissä tuntui siltä, että jokaisella oli esimerkiksi joku mummola, aikuisena tajuaa, ettei monella lapsiperheellä ole mummolaa, jonne lapsi automaattisesti voi lähteä viikkokausiksi kesää viettämään. Peli ei ole kuitenkaan kokonaan menetetty: pikku vaivalla voit tehdä itsellesi ja jälkikasvullesi unelmien kesän!

1. Suunnittele. Tämä saattaa kuulostaa naivilta, mutta kyllä, hyvä suunnitelma on puoli kesää. Etukäteisuunnitelmat säästävät rahaa ja aikaa esimerkiksi milloin missäkin jonossa.

2. Älä odota ihmeitä. Oletko nähnyt tilanteita, joissa vanhemmat puhuvat lapsilleen erityisen rumin ja kyllästynein sanankääntein? Minäkin olen. Me aikuiset suomalaiset räykytämme ja nalkutamme lapsillemme usein ihan törkeästi. Jos odotat lapsen käytöksen olevan kesälomalla jotakin valtavan ihmeellistä, petyt. Jos et odota suuria, olet tyytyväinen. Älä odota muitakaan kesän ihmeitä: kesä tai kesäloma ei korjaa yhtään parisuhdetta eikä yhtään huonoa työilmapiiriä.

3. Pidä itsesi irti siitä pirun mobiililaitteesta! Toistan: pidä itsesi irti siitä pirun mobiililaitteesta! Jatkuva työmeilien räplääminen ja kännykän hively on sallittua esimerkiksi lääkärille, joka voidaan kutsua sairaalaan kiinnittämään potilaalle uusi sydän. Jos et ole lääkäri, jonka odotetaan siirtämään potilaalle sydänsiirrännäistä, kysy herran tähden itseltäsi: onko sitä mobiililaitetta ihan pakko räplätä koko ajan!

Jos olet koko ajan on line, älä oleta lapsiltasi mitään muuta. Heistä kasvaa myös aikuisia, jotka ovat koko ajan töissä kiinni.

4. Näytä, että arvostat yhteistä aikaanne. Hymyile, vaikka kaikki ei menisi just kuten satukirjoissa. Jokaisessa päivässä on joku hyvä asia ainakin yleensä, kuinka monta kertaa sanot sen ääneen? Olen ottanut tavakseni kehua lastani joka kerran kun hän pysähtyy solmimaan kengänauhat sen sijaan, että vetäisi lenkkarit valmiiksi solmittuina jalkaan ja pelkästään niin pieni asia näyttää nostavan tunnelmaa.

5. Rentoudu. Aikuisen arki on 90-prosenttisesti veitsenterällä juoksemista, pitää ehtiä, pitää muistaa, pitää muistuttaa, pitää, pitää, pitää, pitää, sanoinko pitää! Suuri osa aikuisista ei rentoudu koskaan ja se jos mikä lyhentää elämää.

Yritä rentoutua hetkessä. Pistä kännykkä kiinni, katso ympärillesi, hengitä syvään ja pysähdy. Milloin viimeksi olet pysähtynyt, käsi sydämellä? Oliko se jouluna…..?

Hyvän kesän kunniaksi Huono Äiti arpoo stressiä poistavaa, kestävyyttä lisäävää eliksiiriä eli Valioravinnon Ferronol -valmistetta! Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän kirjoitukseen vaikka ressi tai maailmanpyörä tai jotain siltä väliltä. Jos sinulla on hallussasi stressittömän loman salaisuus, kerro ihmeessä se kommentissasi!

Täytäthän kuitenkin yhteystietokenttään oikean sähköpostiosoitteesi, vai millä telepatialla luulet muuten voittajien yhteystietojen järjestyvän, kiitos…..

Voitot lähettää Valioravinto, Huonon Äidin hyvä yhteistyökumppani terveydessä ja hyvinvoinnissa. Lisää Valioravinnon tuotteista täältä!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 18 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

18 vastausta artikkeliin “Hyvät ohjeet hyvään kesään!”

 • Annika sanoo:

  Mies ressaa töissä joten lähdimme muut maalle. Sää on surkea, mutta hetkittäin aurinkokin näyttäytyy.
  Ensimmäinen kesä sitten teinivuosien kun eivät työt paina päälle… Otan siitä ilon irti.

 • Helmie sanoo:

  Juuri nauttimassa.. melkein lapsivapaata ja yritän kovasti vaan olla..

 • irmeli sanoo:

  Meidän kesästä on jätetty tänä vuonna kaikki harrastukset ja aikataulut pois. Lapset on vapaalla, minä pienessä vauvassa kiinni. Pitkiä hermoja kiristäviä kotipäiviä vai leppoisaa olemista ja vapautta? Toivottavasti ainakin lasten mielestä jälkimmäistä!

 • Sissi sanoo:

  Onni yksilöä, kesä kaikilla! Ja kyllä se marraskuun tähtäimen voittaa! Kun sitä muistelee, paha mieli kaikkoaa

 • Anneli sanoo:

  Mä en muista milloin viimeksi olisin rentoutunut! En osaa enää. Monta vuotta ollu murheet niskassa. Nyt kun ne murheet alkaa olla voitettu <3 niin ei osaa… Hitto… Niin tekis mieli luopua näistä syvistä huokauksista, sydämen tykytyksistä, takakireydestä ja nauttia olosta ja elosta.

 • Ritu sanoo:

  Ressi!!! 🙂

 • M&J sanoo:

  Nokoset laiturilla!

 • Maaria sanoo:

  Voi ruuhkavuodet!

 • Oukkis sanoo:

  Ota löysin rantein

 • Memi sanoo:

  Kesän rentouden oleellinen osa on se, että ”pakollisia” sukulaisrientoja eli rippijuhlia, valmistujaisia tai häitä on vain noin yhdet per suvi, ja sukulaiset ja tutut asuvat maksimissaan noin kahden tunnin ajomatkan päässä.

  Kauhistuneena olen kuunnellut (vielä) lapsettomien kavereiden selontekoa kesistään: kahdet-neljät häät ja niitä edeltävät polttarit. Hupsista, siinä meni kaikki kesäviikonloput. Rahanmenoa en edes halua ajatella…

 • Tuuli sanoo:

  Rentouttavaa kesää!

 • Kati sanoo:

  Stressipyörä

 • lomaa odottava huono äiti sanoo:

  Mä oon jo nyt suunnitellut hiukan.
  Ja oon jopa ylpeä siitä, että en odota mitään ihmeitä. Ihan vaan lomaa ja yhdessä oloa oman uhmaikäisen pienen ihmeeni kanssa.

 • Kati Rajala sanoo:

  Stressi siitä samperin msailmanpyörästäkin jota ei ole 🙂

 • Sirpa Mölläri sanoo:

  Ihana arvonta, tarpeeseen tulisi!

 • Äiti-Sluibero sanoo:

  Hyvää kesää

 • Miia sanoo:

  Maailmanpyörä

 • Väsynyt Mutsi sanoo:

  Stressi on nykyään virallinen nimeni. Adhd lapsen kanssa stressi ja huono omatunto on 24/7 jatkuvaa…