Huono Isä on jalkapallohullu. Näin hullu:

”Kätilö ilmoitti esikoisemme rakenneultrassa, että poikamme laskettu aika on 13. toukokuuta. Tajusin aika nopeasti, että se on keskiviikko. Ja yhtenä toukokuun keskiviikkona pelataan jalkapallon Mestareitten liigan finaali. Selasin kalenteria ja huokaisin helpotuksesta: Finaali pelataan tasan kaksi viikkoa myöhemmin.

Vaimoni raskaus ylitti kuitenkin tasan kahdella viikolla lasketun ajan, ja synnytys oli käynnissä juuri samaan aikaan, kun finaalipeli tuli telkkarista. Pari kätilöä katsoi peliä naapurihuoneessa ja kävin välillä vilkaisemassa pelin kulkua. Poikamme syntyi kun peliä oli pelattu 32 minuuttia. Barcelona johti 1-0 suosikkijoukkuettani Manchester Unitedia.

Maalin oli tehnyt Samuel Eto’o. Leo Messi teki vielä Barcalle toisen maalin, kun poikamme oli 52 minuutin ikäinen. Harmitti.

Ehdotin vaimolleni, että pojan nimeksi tulisi pelissä maalin tehnyt Samuel tai Leo. Ei onnistunut.

Suosikkijoukkeeni ManU siis hävisi poikani syntyessä. Tämä tarkoittaa, että poikamme syntyi huonojen futistähtien alla. Olen yrittänyt tehdä pojasta jalkapalloilijaa huonolla menestyksellä. Olen ostanut hänelle pelipaitoja, joita hän ei halua pitää. Olen vienyt hänet 4-vuotiaana Käpylän Pallon jalkapallotreeneihin. Hän kyllä tykkää potkia palloa – yksin. Muut pojat harjoittelivat ja pelasivat nätisti keskenään, mutta meidän poika käveli kentän laidalle potkimaan yksinään. Hän ei tainnut ymmärtää, että Käpylän Pallossa saa maan parasta juniorivalmennusta.

Olen yrittänyt tuoda perheeseemme jalkapallokulttuuria huivien muodossa. Kun olen ulkomailla käynyt pelejä katsomassa, olen yleensä ostanut kotijoukkueen kannatushuivin muistoksi. Kerran ripustin vessamme seinälle seitsemän huivia riviin. Ne revittiin sieltä alas parin päivän päästä. Keräävät kuulemma pölyä.

Olen vienyt vaimoni pari kertaa jalkapallopeliin. Hän ei ollut koskaan aikaisemmin peleissä ollut, joten ajattelin että hän vaikuttuu suuresti stadionia kiertävistä aalloista ja kannatuslauluista. Hän luki katsomossa lehtiä, selasi kännykkää ja kun katse sattuui kääntymään kentälle, hän arvosteli pelaajien ulkonäköä. Jatkossa maksan vain oman lippuni.

Vaimoni myös ihmettelee, miksi minulla on lauantaisin kiire kotiin kello 17. Sehän on se perinteinen aika, jolloin telkkarista katsotaan Englannin liigaa. Vaimoni hämmästelee aidosti kerta toisensa jälkeen, että pitääkö peli nähdä ihan alusta asti. Pitää tietenkin. Pitää katsoa peliä edeltävä kisastudio, jotta tietää ketkä pelaajat ovat kentällä, ja joukkueiden voimasuhteita ja taktiikkaa pitää punnita pelin ensiminuuteista lähtien. Et sinäkään aloita elokuvan katsomista puolesta välistä, perustelin (monesti hän tosin aloittaa).

Miten jalkapallon ja perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuu? Ei mitenkään. Yritetty on. Nämä kaksi asiaa hylkivät toisiaan kuin kaksi magneettia.

Jalkapallon MM-kisat pelataan kesä-heinäkuun taitteessa. On onni, että kisat käydään Brasiliassa, sillä aikaeron takia pelit näkyvät Suomessa myöhään illalla ja yöllä. Monet peleistä alkaa kello 22 ja kello 01. Silloin lapset ovat jo nukkumassa (ja toivottavasti vaimokin). Asetun telkkarin eteen, otan viereeni tölkin tummaa lageria ja nautin olostani. Ihan yksin. Aamuherätyksistä pitää vielä neuvotella.  ”

Parhain terveisin Huono Isä

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia