Homeiset kodit ja julkiset tilat ovat hirvittävä ja kallis ongelma Suomessa. Tässä yhden perheen kertomus:

”Lähdimme evakkoon viime vuonna hometalostamme. Moninaisten oireiden jälkeen aloimme avaamaan talomme seiniä, jotka oli peitetty jopa neljällä erilaisella seinällä (samoin lattia), vahva ja vanha hirsi alimpana. Mies repi seiniä auki, löytyi näkyvää homekasvustoa. Sen jälkeen kutsuttiin homekoira, joka merkkasi mm. lasten ja meidän huoneiden ulkoseinät sekä niiden alla olevan kellarin, josta nousi hajua. Tässä välissä oltiin jo menty yläkertaan asumaan, siellä on erillinen asuntoasunto merkkauksia tuli sieltäkin. Kerkesimme asua talossa 2,5 vuotta. Ensimmäinen lapsi muutosta syntyi 2,5kk kuluttua. Oltiin ladattu siihen taloon kaikki unelmat, nyt ne on romuna. Rakastan niitä maisemia.

Toinen lapsi syntyi seuraavana vuonna. Sairastuin talossa masennukseen, oli hengenahdistusta, lähti totaalisesti voimat yhtäkkiä aina ja paljon paljon muuta. Lapsilla tuli poissaolokohtauksia, ihot omituisesti kuivui ja astma tuli kummallekin. Luultiin, että se on normaalia. Luultiin, kunnes selvisi ettei asia olekaan niin. Järkytys, mutta oli ja on vain pidettävä pää kasassa (ei meinaa pysyä). Kävin masennuksen ryhmäterapiassa, sain pisteitä alussa testistä niin paljon että ne meni vakavan masennuksen puolelle. Hoksattiin homejuttu, lähdettiin evakkoon, pisteet laski 4:n eli ei masennusta kun ryhmä loppui. Oireet häipyi heti kun päästiin siitä talosta pois, mutta edelleen kun altistun samoille homeille mitä talossamme on eli sädesientä, penicilliumia jne. niin oireet tulee päälle.

Meidän koko perhe on sairastunut homeesta sekä ilmeisesti vanhojen muovimattojen takia jotka haihduttaa 2-etyyliheksanolia joka on hermomyrkky. Talon piti olla terve, ei terveydellistä haittaa lukee papereissakin mitkä tehtiin ennen ostopäätöstä. Sairastamme home- ja monikemikaaliyliherkkyyttä. Reagoimme siis hajusteisiin ja kemikaaleihinkin homeiden lisäksi. Me mennään niistä ’känniin’.

Lapsilla on mahdollisuus vielä selvitä suht ehjin nahoin tulevaisuudestaan, jos eivät altistu tulevissa kouluissaan jne., meillä niinkään ei eli vanhemmilla. Mies käyttää työssään moottoroitua raitis-ilmakypärää, muuten ei kykenisi siihen työhön mitä tekee. Juuri vaihtoi työpistettä, jotta ei tarvitsisi lähteä koko työpaikasta pois, arvoitus miten käy. Itse hoidan lapsia neljännessä evakkopaikassamme. Asiat on täysin auki myyjän kanssa, asianajaja hoitaa. Kuluttavaa ja raskasta.

Tilanne on todella stressaava. Oon nyt liian paljon saanut migreenikohtauksia, kerrat on tihentyneet. On ollut oksettava oloa, tuntunut että pää halkeaa, maha sekaisin, niveliä särkee ja ollut lämpöilevä olo, uusimpana oireena unettomuus. En odota lasta, jos joku epäilee. Onneksi on unilääkkeet joita en todellakaan heti muistanut, että on edes olemassa kaapissa. Stressi purkautuu mulla näin. Rahahuolet ei ole mitään pieniä, kun pitää maksaa hometalon kuluja ja vuokraa samalla. Kela ei myönnä perustoimeentulotukea. Pitäisi asua hometalossa tai vuokralla ja ottaa vakuutukset pois hometalosta jne. Harmi ettei niin voi tehdä, koska asiat on kesken myyjien kanssa, muuten me ois jo tuhottu koko talo, Jos se jäis meille. Ei tiedetä miten käy. Koska tervettä asuntoa ei löytynyt niin oli pakko alkaa tehdä itse tervettä paikkaa missä olla. Paljon on vielä tekemättä, koska ei ole rahaa pahemmin. Mies sen on suurimmaksi osaksi itse tehnyt, apuna välillä joku. Itsekin olen pyrkinyt olemaan apuna jos joku on voinut hoitaa lapsia.

Pahinta tässä on ehkä se, ettei ymmärretä kuin vakavasta asiasta on kyse ja pistetään ’korvien välisiksi’ asioiksi nämä ja vähätellään. Kun vain siis päätät ettei homeessa oleva talo ole homeessa niin et oireile, pyh ja pah. Miksi sitten oireilen homeisissa paikoissa vaikka en alun perin tiennyt niiden olevan homeessa. Niin ja mehän siis oireillaan roskille lattialla jotka on kuulemma homeessa, oho, mielenkiintoista ja ei perusteluja tuolle. Meillä siivotaan paljon, joka päivä lakaistaan lattia monesti, imuria ei ole vara ostaa.

Nyt tuosta kommentista on sitten tullut mulle painajainen, koska koen että pitäisi koko ajan olla puhdasta ja siistiä ettei vaan tule sanomista. Sori, mutta mun aika ei tule ikinä menemään koko ajan siivoamiseen, lapsille se aika kuuluu mennä ja liika kliinisyys on vain haitaksi. Mitäs tulee ihmiset just silloin meille kun on sotkua, tulisivat silloin kun on siistiä ettei tarvi perustaa mielipiteitä siihen että teillä on AINA sotkuista, ei ole, piste.

Haaveilen siis vain siitä, että pääsisin kahdestaan miehen kanssa 2 yöksi vuodessa jonnekin, kylpyläloma tai joku hiljainen paikka ois tosi jees. Haavetta vain. Kolmannen kerran piti perua tuettuloma siksi, että ei ole varaa ottaa palkatonta töistä. Näillä mennään vaikka voimia ois 0, loppuun palaminen on liian lähellä jo. Ihme, että ollaan selvitty näinkin hyvin. Kai sitä vain luottaa, että lopulta kaikki kääntyy parhain päin.

Voimia ite kullekkin <3

P.S. sooda, etikka ja sitruuna on hyviä kodin siivousaineita. Säästät rahaa paljon, kun käytät noita etkä kaupan valmislitkuja 😉

Nimim. Homepakolainen

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia