Eroottinen valta, sitä osaa kuka tahansa käyttää, kun sille päälle sattuu. Vai osaako? 

Tätä pohdiskeltiin teatterissa, kun Pengerkadun näyttämöllä  sai 7.4.2016 suomenkielisen kantaesityksensä David Ivesin mielikuvitusta kutitteleva draamakomedia Venus turkiksissa (Venus in Fur). Ai että siinä olikin aistillinen trilleri!

Koko 1 h 45 min. kestäneen näytelmän ajan (ei väliaikaa muuten, juo kunnolla skumppaa ennen saliin menoa, vink, vink) lavalla hekumoivat ainoastaan Armi Toivanen ja Sampo Sarkola. Näytelmän juoni on yksinkertainen, mutta kyllä siinä on aineksia vaikka mihin!

Ja ette usko, miten samanlainen ääni Sampo Sarkolalla on isänsä Asko Sarkolan kanssa. Huomioni kiinnittyi koko esityksen ajan Sampon äänenpainoon – ja välillä jouduin oikein muistuttamaan itselleni, että hei, kyseessä on Sampo, ei Asko!

No niin, siihen juoneen sitten: ohjaaja, näytelmäkirjailija Thomas (Sampo Sarkola) hakee naispääosan näyttelijää uuteen näytelmäänsä, joka pohjautuu sadomasokismille nimensä antaneen itävaltalaisen Leopold von Sacher-Masochin teokseen Venus im Peltz (1870).

Koe-esiintyminen on päättynyt eikä sopivaa näyttelijää ole löytynyt. Ukkonen ryskyy ja sade piiskaa katuja. Sitten ovi käy ja kaatosateesta lennähtää koekuvauspaikalle  salaperäinen, myöhästynyt Vanda (Armi Toivanen). Tunnelma muuttuu kihelmöivän eroottisesti latautuneeksi. Olihan siinä vähän sadomasokistisia piirteitä, mutta ei mikään paha kuitenkaan. Että sen takia ei kannata jättää menemättä teatteriin.

Jännitys tiivistyy, kun Vanda tuntuu tietävän yllättävän paljon Thomasista ja tämän julkaisemattomasta näytelmästä – jopa Thomasin vaimosta. Koe-esiintyminen muuttuu eroottisen vallan ja älyllisen ylivertaisuuden taistelukentäksi. Vaikka Thomas on ohjaaja, tilanteen ottaa haltuunsa Vanda! Nainen vie ja mies vikisee. Jos voi erotiikalla hallita, niin voi toki älylläkin. Tässä vallassa ovat molemmat. Silti pohjalla on molempien tarve tulla rakastetuksi, mikä lienee yksi näytelmän tärkeimmistä viesteistä.

Leopold von Sacher-Masochin teos ei ole mikä tahansa kyhäelmä. Se on inspiroinut useita taideteoksia. Se tunnetaan muun muassa viitenä elokuvaversiona, joista viimeisin (2013), Roman Polanskin ohjaama, perustuu Ivesin näytelmään, Velvet Undergroundin biisinä, saksalaisena äänikirjana ja Guido Crepaxin sarjakuvana.

Näyttämöversio esitettiin Schauspiel Leipzigissä vuonna 2009. David Ivesin näytelmä sai kantaesityksensä Off-Broadwaylla vuonna 2010 ja siirtyi Broadwaylle 2011. Vandaa Broadwaylla esittänyt Nina Arianda voitti roolistaan parhaan naisnäyttelijän Tony-palkinnon ja näytelmä sai Tony-ehdokkuuden. Oi olisinpa nähnyt sen!

Mutta vielä siitä eroottisesta vallasta. Kai sitä voi joskus hyödyntää, jos nyt ei ihan tavaksi tule?

 

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI David Ives: VENUS TURKIKSISSA Ensi-ilta 7.4.2016 Pengerkadun näyttämöllä Suomennos: Reita Lounatvuori Ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen Lavastus: Antti Mattila Puvut: Sari Salmela Valosuunnittelu: Vesa Ellillä Äänisuunnittelu: Eradj Nazimov Naamiointi ja kampaukset: Tuula Kuittinen  Rooleissa: Armi Toivanen, Sampo Sarkola Kuva © Henrik Schütt

Armi Toivanen, Sampo Sarkola Kuva © Henrik Schütt

 

Rooleissa Armi Toivanen, Sampo Sarkola. Suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen, lavastus Antti Mattila, puvut Sari Salmela, valosuunnittelu Vesa Ellillä, äänisuunnittelu Eradj Nazimov ja naamiointi ja kampaukset Tuula Kuittinen.

Ensi-ilta ja kantaesitys oli 7.4.2016 Pengerkadun näyttämöllä.

www.hkt.fi

Huonon Äidin erotiikkalauantain kunniaksi Huono Äiti arpoo Sinulle ja ystävällesi liput Venus turkiksissa -näytelmään viihtymään!! Mitä pitää tehdä? Noo, kirjoita tämän kommenttina vaikka ihan mitä vaan eroottista tai epäeroottista- tärkeintä on jättää sellainen sähköpostiosoite, josta saan Sinut kiinni – ettei tarvii kissoja ja koiria voittajan jäljitykseen. Onnea arvontaan!!

PS. Tämä on kaupallinen yhteistyö Helsingin Kaupunginteatterin kanssa. 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Eroottinen valta – sillä siirtää vaikka vuoria!”