Äidit. Nuo toivossa väkevät, kaiken tekevät ja univelassa elävät!

Univelka. Se nousee esiin yksittäisenä, suurimpana murheena, kun pienten vauvojen vanhemmat pohtivat omaa jaksamistaan. Ihan tavalliset vauvat heräävät syömään monta kertaa yössä ja vähän tavattomammat vauvat voivat itkeä läpi koko yön, kuukaudesta toiseen. Välillä vauvoilla on nälkä, välillä ikävä vanhempiaan, välillä vilu, välillä kuuma, välillä muuten vain surkea olo.

Lasten yöheräämiset eivät lopu vauva-aikaan. Vauva-ajan jälkeen tulee taaperoaika, oksennustautien aika, painajaisten aika, milloin mikäkin aika, jolloin lapsi voi herättää vanhempansa monta kertaa yössä tai ihan vain yhdeksän vuotta peräjälkeen. Tuosta vaan, hups, heräilystä tulikin tapa.

Äiti on yleisimmin perheen herääjä. Äiti herää myös silloin, vaikka ei itse juuri olisi siinä ”vuorossa”, jossa noustaan sängystä lasta hoivaamaan. Äiti vain herää, koska äidin anturit ovat koko ajan valppaina. Joku sanoo, että se on biologiaa, se voi olla myös äitilogiaa.

FullSizeRender-66

Valitettavasti äiti, nainen, on huono-osaisempi, mitä nukkumisen ongelmiin tulee. Koska naiset ovat elämän monisuorittajia eli hoitavat koko ajan miljoonaa asiaa yhtä aikaa, naisen aivot ovat kipeämmin keskeytymättömän unen tarpeessa kuin miehen aivot. Valitettavasti myös unettomuus vaikuttaa naiseen pahemmin kuin mieheen. Tämä on ihan tutkittu juttu: naisen fysiikka ja psyyke vaurioituvat nukkumattomuudesta ja häiriintyneistä yöunista miestä helpommin. Tämä johtuu siitä, että huonosti nukutun yön jälkeen miehellä testosteronitaso nousee ja testosteronilla on tulehdusta estävä vaikutus. Testosteroni myös pitää miehen stressihormonitason alhaalla. Sen sijaan huonosti nukkuva nainen ei saa samalla tavalla hormoneista vetoapua. Naisen estrogeenilla olisi tulehdustiloja estävä vaikutus, mutta estrogeeni vähenee iän mukana ja sen vähentyminen jo itsessään huonontaa naisen yöunta.

Ja mitä huono yöuni tekee naiselle? Se lisää sydäntautien riskiä, diabetesta, stressiä, masennusta, ahdistusta ja raivokkuutta. Huonosti nukkuva mies ei moisia oireita saa. Kuulostaako reilulta?

Yleisesti ajatellaan, että naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet, mutta totuus voi olla paljon mutkikkaampi. Tutkimusten mukaan naisten stressihormonitaso nousi jo siitä, jos heidän nukahtamisensa vei yli 30 minuuttia illalla.

Tutkijat muistuttavat, että jokapäiväinen liikunta auttaa naista selviämään hengissä huonounisista ajoista. Ja samaa mieltä on myös Huono Äiti! 

Äidin pitää edes kerran vuodessa liikuttaa itsensä ulos kotiovesta, hotelliin nukkumaan!!! 

Siksi Huono Äiti lähettää KAKSI ÄITIÄ lahjakortilla nukkumaan Sokos-hotellin. Lahjakortit ovat kahdelle, saat ottaa jonkun muun mukaan! Mutta tärkeä huomio! Lahjakorttiin ei sisälly lisävuodetta ihan siitä syystä, että te rakkaat äidit menette kerrankin jonnekin ilman lapsia!!!!

image2

Lahjakortti sisältää majoituksen ja aamiaisen yhden tai kahden hengen standard-huoneessa valitsemassasi Sokos Hotellissa. Voimassa 31.12.2016 asti.

Osallistuaksesi arvontaan sinun tulee kommentoida tähän kommenttikenttään jotakin, vaikka uni ja ihan mitä vain. Arvontaan voi osallistua myös Facebook-julkaisuni kautta.

PS.

Jos et usko omaan arpaonneesi, tiedoksi saatettakoon, että Sokos Hotelleilla on edulliset hinnat S-Etukortilla, esimerkiksi -20% hinnasta, jos varaat yli 7 vrk etukäteen.

SH_aitienpaiva_1008x560

PS2. Tämä on kaupallinen yhteistyö Sokos Hotels -hotelliketjun kanssa.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 277 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

277 vastausta artikkeliin “Äiti on unensa ansainnut!”

 • niina hangasmaa sanoo:

  Siis, naiset niin tarvitsevat unta. Nukkumattomuus aiheuttaa allekirjoittaneelle niin vakavia henkisiä häiriöitä, ettei niitä kektaa edes alkaa luettelemaan. Sanottakoon vaan, että skitsofrenia oireineen tuntuu keveämmältä tuomiolta kuin unettomuus minulla.

 • Maria Holopainen sanoo:

  Loistava ajatus ja arvonta!

 • Uneton sanoo:

  Reilu 9 kuukautta tuli heräiltyä vähän väliä ja edelleen useamman kerran yössä. Tarttis unta!! 🙂

 • Väsymys on normaalitila sanoo:

  Mä tarviin tän. Unta. Kiitos

 • Suvi lampinen sanoo:

  Univelka

 • Sunna sanoo:

  Tarvikohan tässä kertoa jotain,jotta osallistuu arvontaan..? Luin sen juuri äsken.. enää en muista. Väsyttää.
  Uni ei meinaa tulla. Tyttö tuhisee vieressä (omassa pinnasängyssä sentään) ja mies korisee (huom.ei kuorsaa vielä) toisella puolen (samassa sängyssä siis). Itse en tunnu saavan unta vaikka kokeilee ties mitä asentoja tai lampaiden laskemista. Normi ilta.

 • Laura annala sanoo:

  Unta

 • Katja T. sanoo:

  Olen lähes 15 vuotta nukkunut lyhyitä unia, käynyt silti hyvän tuulisena töissä ja koettanut jakaa pirteänä laatuaikaa pienelle tyttärellemme ja miehelleni. Mutta kyllä se välillä tiukkaa tekee, kun VÄSYTTÄÄ. Pieni irtiotto tulisi enemmän kuin tarpeeseen, kun pari vuotta on myös bonuksena kohdattu paljon surua. Ehkä onni suosisi kerrankin ja saisi nukkua pitkään ja aamulla hyvin levänneenä astella valmiiseen pöytään.

 • Piia Bendriss sanoo:

  Yöjärjestelyt: nukun lasteni kanssa. Mies muutti jo vuosia sitten vierashuoneeseen ((yöllinen toiminta oli hänelle liikaa)). Viime yönä heräsin nenän tukkoisuuteen ((haettiin nenäspray,jne.)), ihon kutinaan ((laitoin rasvaa)), yskintään ((annoin vettä ja yskänlääkettä)). Nyt molemmat hereillä pirteinä jo pari tuntia ((klo nyt 8)) ja minä väsynyt.. Hyvää viikonloppua!!

 • Merja sanoo:

  Unta!

 • nannu sanoo:

  Lapsi täyttää heinäkuussa 3v ja ainoastaan 3yötä ollaan erilleen nukuttu koko aikana

 • maarit jokinen sanoo:

  Työkaveri sai kolme lasta alle neljän vuoden. Nyt nuorin täyttää kolme ja hän palaa töihin 18.5. Tälläkin hetkellä kaik ovat mahataudissa. Taitaa olla ainaväsy, ninkus voitte arvata. Hänelle soisin lapsivapaan yön. Jaksaisi taas paremmin☺. Sairaanhoitajakin saisi hiukan hoitoa.