Kippis tipattomalle tammikuulle eli on aika listata muutama Tena-leidien haastava tilanne.

Onni on se, että kunnon suojilla ja huonolla huumorilla näistäkin on mahdollisuus selvitä! Osa jutuista on poimittu teiltä, mahtavilta Facebook-tykkääjiltämme. 

Ongelma 1: Tena-yskä 

Terhi kertoi Facebookissa kollegansa lanseeranneen uuden taudin, Tena-yskän. Täähän me tiedetään! Yllättävä yskös tai aivastus tai vaihtoehtoisesti pitkään jatkuva, raju yskä yhdistettynä lirahtelutaipumukseen – hankala paikka! Kuten Sanna tilanteen osuvasti tiivisti: touhutipat muuallakin kuin nenänpäässä. 

Ratkaisu: Lantionpohjalihaksia kannattaa harjoittaa näitä tilanteita varten niin, että tekee nopeita lihassupistuksia. Näin saattaa hyvässä lykyssä onnistua pidättämään pissan juuri ennen aivastuksen tai yskän tuloa. Jos tilanne toistuu usein, kannattaa ennakoida Tenoilla. Mutta jos jääräpäisesti uskoo selviytyvänsä ilman, saattaapi olla fiksua pitää käsilaukussa vara-alkkareita 

Ongelma 2: Pomput ja ponnistukset  

Neljän lapsen äiti Saara on vetänyt maksimisuoritukset ja kertoo, että ei kannata mennä trampoliinille omissa häissä melkein satapäisen yleisön edessä. Arkisempikin ponnistelu saattaa pistää lantionpohjan fuskaamaan ja trikoothan ne on sitten märkinä (tai hääpuku, jos siinä tykkää tramppailla).  

Ratkaisu: Jos pomppiminen, juoksu, painonnosto tai joku muu laji tuntuu aiheuttavan vaivoja, kannattaa välittömästi alkaa lantionpohjan ja syvien keskivartalolihasten vahvistaminen muun treenin ohessa. Ja vahvistumista odotellessa sujauttaa alkkareihin suoja, ettei tarvitse stressata. Mikäli vaivat eivät ala helpottaa tai askarruttavat mieltä, kannattaa hakeutua lääkäriin tutkittavaksi. Tutkia, hutkia, kumpi se olikaan se parempi vaihtoehto? 

Ongelma 3: Liian hyvät vitsit 

Nauraa niin, että pissat on housussa. Ei mikään urbaani legenda, vai mitä sanotte? Myös ”itku pitkästä ilosta” sopinee. Oli miten oli, yksikään kunnon nauru ei ole hukkaan heitettyä aikaa, mutta seuraukset saattavat olla kosteat. Facebookissa Ulla kertoi ottaneensa hörpyn viiniä ja nauraneensa vitsille niin, että pissat oli housussa ja punaviini tuli nenän kautta ulos. Tätä Ulla tuskin unohtaa, ja senkin vitsin varmasti muistaa aina! 

Ratkaisu: Hanki tylsempiä kavereita. Älä lue Huonon Äidin juttuja äläkä varsinkaan Facebook-keskusteluja. Ei vaan – lantionpohjatreeni sopii tähänkin. Kun lihakset ovat timmissä kunnossa, uskaltaa hyvin mennä stand up -keikalle. Sitä odotellessa: Tenat.   

image2-2

(Kuvan henkilö ei ole juuri kuullut vitsiä ja kastellut housujaan, hän treenaa lantiopohjalihaksia.)

Ongelma 4: Raskaus tai tuore äitiys 

Kilotolkulla vauvaa ja oheisjuttuja lantionpohjan päällä kuukausien ajan. Eipä ihme, että joskus virtsa karkaa. Aika vähän tästä neuvolassa varoitellaan, joten hyvä juttu, että luet nyt tämän jutun ja ehkä pistät jakoonkin. Taru kertoi Facebook-keskustelussamme päässeensä antamaan keskipissanäytteen kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Pidätyskyky ei ihan ollut ennättänyt palautua ja lopputulos oli kuulemma, no, lainehtiva.   

Ratkaisu:  Lantionpohja- ja muita tukilihaksia kannattaa kuntouttaa raskaana ollessa ja varsinkin heti synnytyksen jälkeen (no ok pari tuntia saa nuuhkia vauvaa, mutta sitten). Jos synnytyssairaalassa / neuvolassa ei anneta kunnon ohjeistusta, vaadi sitä. Tarvittaessa voit pyytää lähetettä vaikkapa asiaan vihkiytyneelle fysioterapeutille. Ja hei, puhu tästä raskaana oleville kavereille ja tuoreille äideille. Eivät sitten ylläty. 

Ongelma 5: Kesähepenet 

Joo-o, tuntuu kaukaiselta juuri nyt! Mutta aika moni käy talvella lämmittelemässä etelässä, ja silloinhan se taas muistuu mieleen. Karkaileva pissa, kesävaatteet. Haju- ja ulkonäköhaitat. Alituinen vessan kyttääminen. 

Ratkaisu: Kyllä se on niin, että Tenat ovat nykyään niin huomaamattomia, että niiden kanssa voi hyvin pukeutua mitä kevyempiin kesähepeneisiin. Kuukautissuojat eivät ole ihan yhtä tehokkaita juuri tähän tarkoitukseen. Ehdottomasti kannattaa siis testata itselleen sopiva versio saatavilla olevista suojista ja sujauttaa riittävän monta paketillista matkalaukkuun. Paitsi jos aikoo pukeutua vaan nirunarubikineihin. Silloin antaa mennä vaan ja tarpeeksi usein pulahtamaan!  

Ongelma + 1: Häpeä 

Kun on kerran lapsena oppinut kuivaksi, tuntuvat pissavaivat syystä tai toisesta usein noloilta. Hävettää ostaa ”vaippoja”. Vaivoista ei tohdita kertoa lääkärissä tai jos kerrotaan, niin sivulauseessa juuri ennen takin niskaan heittämistä. Suojia piilotellaan kylppäreissä, treenikasseissa ja käsilaukkujen uumenissa.  

Ratkaisu: Jos melkein kaikki suomalaisäiteet kärsivät virtsankarkailusta jossain vaiheessa elämäänsä, niin pitäisi olla ihan tosi ookoo ostaa inkontinenssisuojia kaupasta. Ihan ehdottomasti vaivasta kuuluu kehdata puhua lääkärille, on heidän työtään kuunnella ja auttaa. Joskus lähetteellä saatu fysioterapia tai operaatio vievät oireet kokonaan pois, eli suun avaaminen on varmasti punastelun arvoista. Varsinkin kavereiden kanssa pitää ongelmaa ruotia – vertaistuki on paras tuki tässäkin asiassa ja baarin vessan oven alta sielunsiskolle sujautettu Tena se helpottavin Tena 

Virtsankarkailu on kuitenkin asia, jolle on useimmiten jotain tehtävissä, jos vain uskaltaa itse toimia. Ostaa Tenat, hakeutua tutkimuksiin, totella sitä joka käskee jumpata lihaksia. Elää täysillä. 

Henna-Riikan sanoin: Tosi kuin k*** eiku vesi. 

 Tämä on Huonon Äidin ja Tena Ladyn kaupallinen yhteistyö.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “5 + 1 Tena-tilannetta ja miten niistä selvitään ”