Helsingin Kaupunginteatterin Shrek on erittäin hyvä esitys koko perheelle. Se on hauska, se on taianomainen, se saa hyvälle tuulelle ja siinä on sanoma. Esitys on hieno todiste siitä, että Suomessa tehdään kansainvälisen tason musikaalia. 

Shrekin sanoma on selvä: kaunis ei ole välttämättä nätti ja rumuus ei ihmistä pilaa. Erilaisuus on rikkaus ja siitä voi löytyä myös rakkaus, kun ihan ensin hyväksyy itsensä sellaisena kuin on.

DAVID LINDSAY-ABAIRE - JEANINE TESORI SHREK Rooleissa: Petrus Kähkönen / Jon-Jon Geitel, Laura Alajääski/Anna-Maija Tuokko, Matti Leino, Kari Arffman/Antti Timonen, Sari Haapamäki, Helena Haaranen, Sofia Hilli, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Ilkka Kokkonen, Aksinja Lommi, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Heidi Naakka, Kaisa Niemi, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Raili Raitala, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Inka Tiitinen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho, Mikko Vihma, sekä Kasperi Virta, Miska Sagulin, Ronny Isaksson, Onerva Pohjolainen, Laura Laitinen, Sara Vihma, Elina Kanerva, Laurapeppi Väänänen. Suomennos ja ohjaus: Kari Arffman Kapellimestari: Risto Kupiainen Lavastus: Samuli Halla Puvut: Tim Hatleyn alkuperäisen suunnitelman pohjalta Anna-Leena Kankaanpää jaTuovi Räisänen Koreografia: Jyrki Karttunen Valosuunnittelu: William Iles Äänisuunnittelu: Kirsi Peteri, Jori Tossavainen Naamiointi ja kampaukset: Jutta Kainulainen, Jaana Nykänen, Milja Mensonen Kuvassa: Petrus Kähkönen ja Matti Leino Kuva © Tapio Vanhatalo

Kuvassa: Petrus Kähkönen ja Matti Leino
Kuva © Tapio Vanhatalo

Shrekin juoni on lyhykäisyydessään seuraava: Shrek on vihreä jätti, joka on loppumattomasti saanut kuulla olevansa hirveä ja erilainen. Hän asuu suolla omassa yksinäisyydessään, kunnes erilaiset satuhahmot pakenevat hänen mailleen. Shrek lähtee vapauttamaan maitaan jälleen takaisin itselleen varsin omintakeiselta lordi Farquaadilta. Reissussa Shrek tapaa prinsessa Fionan ja rakkaus syttyy. Menkää itse katsomaan, miten se loppuu!

DAVID LINDSAY-ABAIRE - JEANINE TESORI SHREK Rooleissa: Petrus Kähkönen / Jon-Jon Geitel, Laura Alajääski/Anna-Maija Tuokko, Matti Leino, Kari Arffman/Antti Timonen, Sari Haapamäki, Helena Haaranen, Sofia Hilli, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Ilkka Kokkonen, Aksinja Lommi, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Heidi Naakka, Kaisa Niemi, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Raili Raitala, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Inka Tiitinen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho, Mikko Vihma, sekä Kasperi Virta, Miska Sagulin, Ronny Isaksson, Onerva Pohjolainen, Laura Laitinen, Sara Vihma, Elina Kanerva, Laurapeppi Väänänen. Suomennos ja ohjaus: Kari Arffman Kapellimestari: Risto Kupiainen Lavastus: Samuli Halla Puvut: Tim Hatleyn alkuperäisen suunnitelman pohjalta Anna-Leena Kankaanpää jaTuovi Räisänen Koreografia: Jyrki Karttunen Valosuunnittelu: William Iles Äänisuunnittelu: Kirsi Peteri, Jori Tossavainen Naamiointi ja kampaukset: Jutta Kainulainen, Jaana Nykänen, Milja Mensonen Kuvassa keskellä Antti Timonen Kuva © Tapio Vanhatalo

Kuvassa keskellä Antti Timonen
Kuva © Tapio Vanhatalo

Helsingin Kaupunginteatterin Shrek on illan verran laatua, viihdettä ja ammattitaitoa. Ensi-illassa Shrekiä esitti Petrus Kähkönen. Hänen hyvä-ääninen laulunsa ”Suuri kirkas maailma” kaivaa esiin juuri Shrekin hahmon olemuksen: suuri kirkas maailma on muille, ei vihreälle örkille, jota kaikki ovat katsoneet aina kieroon. Petrus Kähkösen Shrek on hyvin inhimillinen, jopa syvällinen.

DAVID LINDSAY-ABAIRE - JEANINE TESORI SHREK Rooleissa: Petrus Kähkönen / Jon-Jon Geitel, Laura Alajääski/Anna-Maija Tuokko, Matti Leino, Kari Arffman/Antti Timonen, Sari Haapamäki, Helena Haaranen, Sofia Hilli, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Ilkka Kokkonen, Aksinja Lommi, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Heidi Naakka, Kaisa Niemi, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Raili Raitala, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Inka Tiitinen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho, Mikko Vihma, sekä Kasperi Virta, Miska Sagulin, Ronny Isaksson, Onerva Pohjolainen, Laura Laitinen, Sara Vihma, Elina Kanerva, Laurapeppi Väänänen. Suomennos ja ohjaus: Kari Arffman Kapellimestari: Risto Kupiainen Lavastus: Samuli Halla Puvut: Tim Hatleyn alkuperäisen suunnitelman pohjalta Anna-Leena Kankaanpää jaTuovi Räisänen Koreografia: Jyrki Karttunen Valosuunnittelu: William Iles Äänisuunnittelu: Kirsi Peteri, Jori Tossavainen Naamiointi ja kampaukset: Jutta Kainulainen, Jaana Nykänen, Milja Mensonen Kuvassa: Jon-Jon Geitel ja Anna-Maija Tuokko Kuva © Tapio Vanhatalo


Kuvassa: Jon-Jon Geitel ja Anna-Maija Tuokko
Kuva © Tapio Vanhatalo

Anna-Maija Tuokko on erittäin moni-ilmeinen Fiona. Hän on eittämättä upeaääninen laulaja, hyvä tanssija, mutta hän on selvästi myös koomikko. Anna-Maija Tuokko toi Fionan prinsessarooliin hyvän annoksen nautittavaa komediaa erittäin raikkaalla tavalla.

Matti Leinon aasi oli loistava hyväntuulen lähettiläs ja muistutti ehkä eniten hahmoaan animaatiossa. Hänen notkeasta esityksestään tuli moneen kertaan mieleen Eddie Murphy, joka oli elokuvan aasin äänenä.

Antti Timosen esittämä lordi Farquaad ottaa näyttämön valtaan erittäin intensiivisesti siitä huolimatta, että lordi on esitettävä polvillaan seisten. Polvillaan seisten onnistuu näköjään moni sellainen asia, jota tämän kirjoittajalta ei onnistu edes tasajaloin. Antti Timosen Farquaadissa on sopiva annos mielipuolisuutta ja jälleen laulu soi upeasti.

DAVID LINDSAY-ABAIRE - JEANINE TESORI SHREK Rooleissa: Petrus Kähkönen / Jon-Jon Geitel, Laura Alajääski/Anna-Maija Tuokko, Matti Leino, Kari Arffman/Antti Timonen, Sari Haapamäki, Helena Haaranen, Sofia Hilli, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Ilkka Kokkonen, Aksinja Lommi, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Heidi Naakka, Kaisa Niemi, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Raili Raitala, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Inka Tiitinen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho, Mikko Vihma, sekä Kasperi Virta, Miska Sagulin, Ronny Isaksson, Onerva Pohjolainen, Laura Laitinen, Sara Vihma, Elina Kanerva, Laurapeppi Väänänen. Suomennos ja ohjaus: Kari Arffman Kapellimestari: Risto Kupiainen Lavastus: Samuli Halla Puvut: Tim Hatleyn alkuperäisen suunnitelman pohjalta Anna-Leena Kankaanpää jaTuovi Räisänen Koreografia: Jyrki Karttunen Valosuunnittelu: William Iles Äänisuunnittelu: Kirsi Peteri, Jori Tossavainen Naamiointi ja kampaukset: Jutta Kainulainen, Jaana Nykänen, Milja Mensonen Kuva © Tapio Vanhatalo


Naamiointi ja kampaukset: Jutta Kainulainen, Jaana Nykänen, Milja Mensonen
Kuva © Tapio Vanhatalo

Esityksestä jäi mieleen monta erityistä nautintoa: lohikäärme Raili Raitalan järisyttävän upea ääni ja lohikäärmeen taitavat nukettajat, surumielinen Pinocchio, joka halusi niin aidosti olla oikea poika, hyvät yhteislaulut, lavastus, pienet hiiret ja erittäin moni muu asia. On turhauttavaa nostaa esiin joitakin, koska ei voi mainita kaikkia – sillä kaikki pitäisi mainita. Shrek on kokonaisuus, joka on erittäin onnistunut. Katsojalle tulee pala kurkkuun monta kertaa siksi, että joku osaa työnsä niin hyvin.

Lapsikatsoja nauroi eniten pieruhuumorille, väsähti ihan pikkuisen ennen loppua kello 21, piti erittäin paljon näkemästään ja eniten Shrekistä. Suosittelen tätä yli eskari-ikäisille lapsille ja eritoten heidän aikuisilleen. Tekee hyvää nähdä hyvä esitys.  Lakkaa seuraavan aamun työpalaverisulkeiset kummasti päätä pakottamasta!

Esityksen lisätiedot Helsingin Kaupunginteatteri. 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Shrek on jättihitti!”

  • äippä sanoo:

    Hei! Kiitos arviosta! Olen tätä musikaalia odottanut ja hienoa, että se on onnistunut. Uskotko että tämä on nelivuotiaalle yli hilseen menevä esitys? Vai miksi suosittelit kouluikäisille? Tekisi kovasti mieli mennä koko perheen kesken katsomaan, mutta en haluaisi viedä lasta esitykseen joka pelottaa tai on liian korkealentoinen.

    • Huono Äiti sanoo:

      Hei, siinä on joissakin kohtaa tulta ja muuta pelottavaa. Myös esityksen pituus voi olla 4 v:lle raskas :). Siksi mietin, etten toisi kovin pientä katsojaa mukanani.