Tiesitkö, että seksin harrastamisella on etunsa myös raskausaikana? Verenpaine laskee, unenlaatu paranee, ja luonnollisesti läheisyys kumppanin kanssa on tärkeää myös silloin kun pulla on uunissa. Näiden lisäksi voi olla että spermallakin on oma erillinen lusikkansa tässä positiivisten vaikutusten sopassa. Seuraavat väitteet ja teoriat toki vaativat lisää tutkimuksia, jotta niistä voitaisiin puhua totuuksina, mutta ehkäpä seassa on muutama totuuden siemenkin, aina kannattaa kokeilla!!

Pre-eklampsian ehkäisy

Pre-eklampsia, eli raskausmyrkytys, on raskauden komplikaatio, johon liittyy kohonnutta verenpainetta ja valkuaista virtsassa. Muita raskausmyrkytyksen oireita voivat olla päänsärky, turvotus, ylävatsakivut, näköhäiriöt ja silmien valonarkuus.

Aikaisessa vaiheessa todetun ja hoidetun pre-eklampsian vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset, mutta oireet tulee aina ottaa vakavasti.

Tanskalaiset tutkijat julkaisivat vuonna 2017 tutkimuksen, jossa tutkitaan yhteyksiä mm. sperman ja raskausmyrkytyksen välillä. Yhteenvetona: naisilla, joilla oli enemmän altistusta sikiön isän spermalle ennen hedelmöitystä, todettiin alhaisempi riski pre-eklampsian kehittämiseen. Naisilla, joilla altistusta oli kuusi kuukautta tai vähemmän, riski raskausmyrkytyksen kehittymiseen oli suurempi. Yksi mahdollinen syy voisi olla että sperma sisältää proteiinia, HLA-G, joka vahvistaa äidin immuunijärjestelmää. Suurempi altistuminen voisi mahdollistaa “immuniteetin” luomista pre-eklampsiaa vastaan.

Suhteellisen samoilla linjoilla on vuonna 2000 julkaistu tutkimus, jonka mukaan sperman nieleminen voisi olla yhteydessä alhaisempaan raskausmyrkytysriskiin. Teoria, joka vaatii kuitenkin vielä lisää tutkimuksia, ennen kuin siihen voisi luottaa.

Kuva Dainis Graveris. Ylin kuva Scott Sanker.

Lääke aamupahoinvointiin

Erään University at Albanyn psykologin, Gordon Gallupin, mukaan lisäämällä spermalle altistumista voisi “parantaa” toimintakykyyn suuresti vaikuttavaa aamupahointia. Gallupin teorian mukaan äidin keho hylkii sikiön isänpuoleisia soluja vierasaineina, ja yrittää karkottaa tuntemattoman geneettisen materiaalin pahoinvoinnin ja oksentelun avulla.

Jos pitäisi paikkaansa, lääke aamupahoinvointiin voisi olla altistuminen isän sukusoluille (spermalle). Sisäisesti. Tämä kehittäisi ädin keholle sietokykyä isän DNA:ta kohtaan, ja näin ollen vähentäisi pahoinvointia. Altistumisen tuli ihanteellisesti tapahtua ennen hedelmöitystä ja raskauden ensimmäisten viikkojen aikana. Luonnollisesti, Gallupin teorian todistaminen vaatii vielä lisää tietoa ja tutkimuksia, joten “lääke” joko toimii, tai voi olla toimimattakin. Kokeilkoon ken tahtoo.

Synnytyksen käynnistäminen

Usein sanotaan, että seksi auttaa yliaikaisen raskauden käynnistämisessä. Syitä voivat olla että orgasmi jäljittelee kohdun supistuksia, ja että seksi vapauttaa myös synnytyksessä läsnä olevaa hormonia, eli oksitosiinia.

Synnytystieteiden tohtorin Jimmy Belotten mukaan spermalla voi myös olla vaikutusta tässäkin. Sperma sisältää kudoshormoneihin kuuluvia prostaglandiineja, jotka voivat vaikuttaa kohdunkaulan pehmenemiseen ja supistusten käynnistymiseen. Esimerkiksi joissain synnytyksen käynnistävissä lääkkeissä vaikuttavana aineena on misoprostoli, joka kuuluu prostaglandiinien lääkeryhmään.

Lähteet 1, 2, 3.

Artikkelikuva  Photo by Dainis Graveris on SexualAlpha.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia