Suomen valtion taloudella ja Huonoa Äitiä vuosia kiusanneilla hyttysillä ei pitäisi olla paljon yhteistä. Mutta on niillä, säästäminen.

Minulla on haave. Se on sellainen, että nostan kesämökillä vipuhanaa ja pesen astiat ihan noin vain, kätevästi sisätiloissa. Tähän asti kätevä astioiden pesu on tarkoittanut veden kantamista ämpäreillä pataan, padan lämmitystä sekä eri suuruista määrää hyttyssavuja, joista huolimatta ulkotiskien kanssa lotraava ihmispolo häviää taistelun verenimijöille.

Pintakaivoa yritettiin viime kesänä ja se kopsahti jo kahden metrin syvyydessä kallioon. Jos vettä haluaa tontille, on siis säästettävä ja sehän se on maan tapa vaikka summat ovat eri luokkaa. Siinä missä Juha Sipilä & CO. aikovat säästää miljardeja, minä säästän muutaman tonnin. Tai olen itse asiassa säästänyt pitkin talvea, pikku hiljaa yhdellä konstilla: heti palkkapäivänä olen silpaissut rahaa säästöön ja vasta sen jälkeen olen alkanut elää. Tätä saatetaan kutsua myös vanhanaikaisesti malliksi: ”suu säkkiä myöten” eli kulutat vain sen verran kun kulutukseen on rahaa. Säästöön mennyt raha on siirtynyt suoraan pois ulottuviltani rahastoon, josta voin nostaa sen ulos kun porakaivoon tarvittava pinta häämöttää. (Vuonna X?)

Ilman ”pakkosäästämistä” en ole koskaan saanut säästettyä yhtään mitään, se on fakta. Raha löytää aina paikkansa esim. noutokahvissa, uusissa kirjoissa ja kaikessa, mitä voi sitten myydä puolta halvemmalla kirppiksellä.

Korkoa korolle – se on säästämisen ydin

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!

Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa.

Miten minä sitten alunperin aloitin?

Menin Nordnet-pankin järjestämään naisten sijoitusiltaan kuuntelemaan taloustoimittaja Emilia Kullasta, joka on toinen kirjoittaja kirjassa ”Nainen ja rikastumisen taito”. Emilia Kullas painotti illassa seuraavia asioita:

– talletustili ei tuota

– kun säästät eli sijoitat rahastoon, ota selvää rahaston kuluista. Pankkisi ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaikka juuri sinulla olisi ollut siellä säästöpossutili 0-vuotiaasta lähtien. Pankkisi voi myydä sinulle säästämis- ja sijoitustuotteita, joissa on hirveät kulut, joihin sinun pikku säästösi leijonanosa menee. Siis ota selvää. Kysy. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Päätin aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin Superrahastoon, jossa ei ole kuluja.

Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen  – heti. Kuinka kauan sinä aiot odottaa?

Jos et ymmärrä säästämisestä mitään, niin ilmoittaudu ihmeessä vaikka rahastosäästämisen peruskurssille Nordnetin maksuttomaan webinaariin. Voit osallistua tunnin koulutukseen ilman, että sinun töytyy hommata lapsenvahtia, pestä tukkaa jne. Käynnistät vain tietokoneen ja seuraat.

 

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia